Pet opština u Srbiji izabrano za učešće u Regionalnom programu lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu

Čačak, Šabac, Dimitrovgrad, Kragujevac i Paraćin izabrani su u okviru javnog poziva za jedinice lokalne samouprave za učešće u Regionalnom programu lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD).

Digitalni lokalni parlamenti za veću efikasnost, uštedu resursa i transparentnost rada

Digitalne tehnologije omogućavaju izgradnju snažnih, demokratskih parlamenata koji su otvoreniji i transparentniji za građane, poruka je učesnika konferencije „Stvaranje digitalnih lokalnih skupština“ koja se održala u Master centru u Novom Sadu 30-31. oktobra 2017. godine.

Predstavljen Nacionalni Portal otvorenih podataka

Nacionalni Portal otvorenih podataka (www.data.gov.rs), centralno mesto na kojem će biti objedinjeni podaci državnih organa i stavljeni na raspolaganje građanima, privatnom i nevladinom sektoru, predstavljen je danas u okviru projekta „Otvoreni podaci-otvorene mogućnosti“.

Kako poboljšati postupke procene uticaja na životnu sredinu u Srbiji

Kako bi nova zakonska rešenja o proceni uticaja na životnu sredinu uključio i znanja, iskustva i predloge ovlašćenih lica za izradu studija o proceni uticaja, danas je organizovan okrugli sto koji je okupio upravo predstavnike ove zainteresovane strane, kao i predstavnike Ministarstva zaštite životne sredine.

Ključni spoj za ostvarivanje Ciljeva održivog razvoja: naučnici i sredstva za inovacije

UNDP u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Centrom za promociju nauke sprovodi četvorodnevnu obuku za 30 naučnoistraživačkih organizacija u Srbiji kako bi im pomogli da potencijal svojih projekata na najbolji način predstave fondu Evropske unije za istraživanje i inovacije.

Pioniri zelene privrede 2030.

Proizvodnja pečuraka iz ostataka kafe ili proizvodnja kućica za kućne ljubimce od eko materijala – ovo su neke od preduzetničkih ideja iza kojih stoje polaznici treninga za ekološko preduzetništvo koji je organizovao UNDP u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta.

Pomoć UN nastavku reformskog procesa u Srbiji

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa stalnom koordinatorkom UN u Srbiji Karlom Herši o aktivnostima u okviru petogodišnjeg programa razvojnog partnerstva koji je Srbija potpisala sa Timom Ujedinjenih nacija.

LGBT i osobe sa HIV-om najdiskriminisanije grupe

Govoreći o izveštaju "Biti LGBT u Srbiji" koordinator tog projekta Nenad Petković rekao je da su LGBT osobe izložene diskriminaciji u raznim oblastima života zdravstvu, zapošljavanju, obrazovanju, pristupu socijalnim uslugama.

Udahnimo život Ciljevima održivog razvoja do 2030 godine! Uticaj životne sredine i kvaliteta vazduha na zdravlje u Srbiji

Okrugli sto pod nazivom “Životna sredina, kvalitet vazduha i vode, i posledice po zdravlje sa osvrtom na održive ciljeva razvoja do 2030” održan je u organizaciji Tima Ujedinjenih nacija (UN) u Srbiji

Javni poziv za jedinice lokalne samouprave za učestvovanje u ReLOaD projektu

Pozivaju se jedinice lokalne samouprave da iskažu interes za učestvovanje u ReLOaD projektu. Ukupno će biti odabrano pet (5) jedinica lokalne samouprave kojima će biti pružena podrška u razvoju transparentnih mehanizama za raspodelu sredstava namenjenih za finansiranje projekata OCD-ova.

Javni poziv organizacijama civilnog društva, akademskim institucijama i pojedincima za članstvo u Savetodavnoj grupi ReLOaD projekta

Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP jača partnerstva između lokalnih vlasti i civilnog društva na području Zapadnog Balkana širenjem uspešnog modela transparentnog projektnog finansiranja organizacija civilnog društva iz budžeta jedinica lokalne samouprave