Demilitarizacija, borba protiv nekontrolisanog širenja oružja, viši stepen sigurnosti i bezbednost inventara municije

Uništavanje oružja

Stopa incidenata u skladištima municije 2011. godine dostigla je nivoe bez presedana i, prema Međunarodnim tehničkim smernicama UN za municiju, Istočna Evropa je prostor posebne zabrinutosti usled postojanja značajnih viškova municije, pri čemu je za veliki deo municije istekao rok bezbednog skladištenja.

Godine 2006, usled eksplozije koja se desila u skladištu municije u Paraćinu, bilo je neophodno osigurati 1.300 tona municije i 80.000 neeksplodiranih eksplozivnih naprava (NEN). U eksploziji je povređeno 20 civila i uništena je velika površina zemljišta usled čega je ono postalo nepodesno za izgradnju.

Naglasci

  • SEESAC je počev od 2002 u Srbiji pružio podršku za uništenje preko 110.000 komada malokalibarskog oružja
  • Kroz projekat CASM, odloženo je oko 1.133 tona municije punjenje belim fosforom i inicirano odlaganje 175 tona napalm praha

“Usled eksplozije skladišta municije oštećeno je 12 osnovnih i srednjih škola u Paraćinu i Ćupriji”-  objasnio je tadašnji Ministar prosvete i sporta Slobodan Vuksanović.

Tokom 2011, Ministarstvo odbrane Republike Srbije podnelo je zahtev za pomoć organizacijama UNDP i OEBS za unapređenje kapaciteta Ministarstva u upravljanju rezervama konvencionalne municije. Dogovoreno je da se ovaj cilj može ostvariti kroz unapređenje bezbednosti i sigurnosti objekata za skladištenje konvencionalne municije, odlaganje viškova municije i jačanje kapaciteta za demilitarizaciju u okviru Ministarstva odbrane.

Nakon toga, uz primenu ekspertskog znanja kojim raspolažu, UNDP i OEBS su sprovele misiju za procenu koja je identifikovala ključne potrebe i definisala konkretne komponente zajedničkog projekta – Program razvoja kapaciteta za upravljanje rezervama konvencionalne municije u Republici Srbiji (CASM). Jedan od glavnih ciljeva programa CASM je prevencija incidenata poput onog koji se desio u Paraćinu.

Neadekvatno uskladištena i u velikoj meri nestabilna konvencionalna municija predstavljala je značajan teret za Ministarstvo odbrane posebno nakon NATO bombardovanja tokom kog je uništen značajan deo lokacija za skladištenje a municija ostala pod otvorenim nebom. Nakon pokretanja programa CASM, trenutno je u toku otprema oko 175 tona napalm praha izvan zemlje radi uništenja, čime će se povećati sigurnost i bezbednost građana.

Do kraja realizacije programa planira se odlaganje oko 1.133 tona municije punjene belim fosforom i 175 tona napalm praha, razvoj infrastrukture za skladištenje municije i kapaciteta za sistem upravljanja skladištima municije na lokacijama Mrsać i Mirnička Reka, i razvoj kapaciteta za demilitarizaciju objekta TRZ Kragujevac sa ciljem da se postigne veći doprinos naporima da dalju demilitarizaciju.