SubscribeSubscribe

Vesti

 • Devojčice imaju reč u nedelji parlamentarizma
  14.11.2017.

  Od 13-19. novembra 2017. u Narodnoj skupstini Republike Srbije, kao i širom Srbije, organizovani su brojni događaji, izložbe, debate i predavanja u cillju isticanja važnosti parlamentarnog rada i ohrabrivanja učešća građana u demokratskim procesima

 • Prvo javno slušanje na temu: Sprovođenje Ciljeva održivog razvoja i uloga Narodne skupštine Republike Srbije
  08.11.2017.

  Narodna skupština Republike Srbije (RS) je među prvima, pored Evropskog parlamenta, koja je organizovala javno slušanje na ovu temu.

 • Pet opština u Srbiji izabrano za učešće u Regionalnom programu lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu
  06.11.2017.

  Čačak, Šabac, Dimitrovgrad, Kragujevac i Paraćin izabrani su u okviru javnog poziva za jedinice lokalne samouprave za učešće u Regionalnom programu lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD).

 • Digitalni lokalni parlamenti za veću efikasnost, uštedu resursa i transparentnost rada
  30.10.2017.

  Digitalne tehnologije omogućavaju izgradnju snažnih, demokratskih parlamenata koji su otvoreniji i transparentniji za građane, poruka je učesnika konferencije „Stvaranje digitalnih lokalnih skupština“ koja se održala u Master centru u Novom Sadu 30-31. oktobra 2017. U radu konferencije učestvovalo je preko 200 predstavnika lokalnih skupština iz cele Srbije, razmenjujući znanja i iskustva i diskutujući o temama poput: značaj uvođenja digitalizacije i e-parlamenta na lokalnom nivou; najbolje prakse u zemlji i inostranstvu; izazovi, resursi i pravni okvir za postavljanje digitalnog parlamenta, kao i uticaju društvenih medija na promenu rada parlamenata.

 • Kako poboljšati postupke procene uticaja na životnu sredinu u Srbiji
  18.10.2017.

  Kako bi nova zakonska rešenja o proceni uticaja na životnu sredinu uključio i znanja, iskustva i predloge ovlašćenih lica za izradu studija o proceni uticaja, danas je organizovan okrugli sto koji je okupio upravo predstavnike ove zainteresovane strane, kao i predstavnike Ministarstva zaštite životne sredine.

 • Predstavljen Nacionalni Portal otvorenih podataka
  12.10.2017.

  Nacionalni Portal otvorenih podataka (www.data.gov.rs), centralno mesto na kojem će biti objedinjeni podaci državnih organa i stavljeni na raspolaganje građanima, privatnom i nevladinom sektoru, predstavljen je danas u okviru projekta „Otvoreni podaci-otvorene mogućnosti“.

 • Ključni spoj za ostvarivanje Ciljeva održivog razvoja: naučnici i sredstva za inovacije
  04.10.2017.

  UNDP u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Centrom za promociju nauke (CPN) sprovodi četvorodnevnu obuku za 30 naučnoistraživačkih organizacija u Srbiji kako bi im pomogli da potencijal svojih projekata na najbolji način predstave fondu Evropske unije za istraživanje i inovacije.

 • Pioniri zelene privrede 2030.
  29.09.2017.

  Proizvodnja pečuraka iz ostataka kafe ili proizvodnja kućica za kućne ljubimce od eko materijala – ovo su neke od preduzetničkih ideja iza kojih stoje polaznici treninga za ekološko preduzetništvo koji je organizovao UNDP u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta.

 • Pomoć UN nastavku reformskog procesa u Srbiji
  18.09.2017.

  Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa stalnom koordinatorkom UN u Srbiji Karlom Herši o aktivnostima u okviru petogodišnjeg programa razvojnog partnerstva koji je Srbija potpisala sa Timom Ujedinjenih nacija.

 • Izveštaj UNDP u Srbiji: LGBT i osobe sa HIV-om najdiskriminisanije grupe
  13.09.2017.

  Govoreći o izveštaju "Biti LGBT u Srbiji" koordinator tog projekta Nenad Petković rekao je da su LGBT osobe izložene diskriminaciji u raznim oblastima života zdravstvu, zapošljavanju, obrazovanju, pristupu socijalnim uslugama.