Vesti
  • Klimatske promene: Vreme je za (medijsku) akciju!25.11.2015.Danas se u Beogradu održava radionica za medije iz oblasti klimatskih promena namenjena novinarima i urednicima, pod pokroviteljstvom UNDP-a i Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

  • U Srbiji ove godine ubijene 34 žene25.11.2015.Koordinаciono telo zа rodnu rаvnoprаvnost Vlаde Republike Srbije i Tim Ujedinjenih nаcijа nаjаvili zаjedničke аktivnosti u okviru globаlne inicijаtive 16 dаnа аktivizmа protiv nаsiljа nаd ženаmа

  • UNDP i Grad Novi Pazar za Rome izgradili 10 novih kuća i renovirali još 22 postojeće24.11.2015.Danas je u Novom Pazaru izvršena svečana predaja ključeva od ukupno 10 novoizgrađenih kuća u novopazarskom naselju Blaževo, namenjenih interno raseljenim romskim porodicama.

  • 6 novih postrojenja za kombinovanu proizvodnju struje i toplote iz biomase i biogasa13.11.2015.Izgradnjom novih postrojenja Srbija će dobiti ukupno 6,32 MW instalisane električne snage postrojenja koja koriste obnovljive i lokalno dostupne izvore energije, pri čemu je ukupna vrednost ovih investicija 22,6 miliona američkih dolara.

  • Opštine ključni pаrtner držаvi i međunаrodnim orgаnizаcijаmа u reаgovаnju nа migrаntsku krizu10.11.2015.Potrebe i podrškа lokаlnim sаmouprаvаmа u uslovimа krize izаzvаne migrаcijаmа morаju biti neizostаvni deo reаgovаnjа svih аkterа sа ciljem dа se obezbede njihovo kontinuirаno učešće i nesmetаno pružаnje lokаlnih uslugа, zаključeno je nа sаstаnku koji je Ministаrstvo zа držаvnu uprаvu i lokаlnu sаmouprаvu, uz podršku Progrаmа Ujedinjenih nаcijа zа rаzvoj dаnаs održаlo u Beogrаdu sа predstаvnicimа lokаlnih sаmouprаvа nаjviše pogođenih opštinа.

  • Otvaranje podataka sprečava korupciju05.11.2015.Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički istakla je na panelu "Kako otvoreni podaci doprinose sprečavanju i borbi protiv korupcije" u okviru Šeste konferencije zemalja članica UN Konvencije protiv korupcije, koji se održava u Sankt Peterburgu, da su otvoreni podaci moćan mehanizam za primenu preventivnih mera za borbu protiv korupcije.

  • Novi Sad učestvuje u UNDP-ovom istraživanju vitalnosti gradova i opština27.10.2015.Koliko su gradovi i opštine u Republici Srbiji vitalni u svetlu vanrednih situacija i sposobnosti lokalnih zajednica da ih predvide, izbegnu, minimiziraju ili da se prilagode na njihovo dejstvo u slučajevima kada to nije moguće? Ovo je jedno od osnovnih pitanja kojima su se danas bavili predstavnici grada Novog Sada i organizacija civilnog društva u okviru istraživanja koje za potrebe Kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji sprovodi Centar za istraživanje javnih politika.

  • Sa JVP Srbijavode i Kancelarijom za pomoć i obnovu poplavljenih područja, nove bujične pregrade u Koceljevi, Ubu i Kladovu26.10.2015.Koceljeva, 26. oktobar 2015. - Projekti komunalne infrastrukture namenjenih unapređenju lokalne vitalnosti i spremnosti opština za buduće poplave danas su u Koceljevi predati njihovim novim korisnicima, opštinama Koceljeva, Ub i Kladovo. Ovo se pre svega odnosi na projekte bujičnih pregrada na vodotokovima 2 reda.

  • Vlada Srbije i zvaničnici UN-a povodom 70 godina Ujedinjenih nacija izrazili zajedničku posvećenost novoj agendi za održivi razvoj do 203022.10.2015.Povodom obeležavanja 70. rođendana Ujedinjenih nacija, Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije, Simona Mikulesku, predstavnica generalnog sekretara UN u Srbiji, Irena Vojačkova Solorano, stalna koordinatorka UN u Srbiji zajedno su otvorili izložbu fotografija i publikacija “Srbija i Ujedinjene nacije. Lekcije iz prošlosti i pogled u budućnost”, koja svedoči o aktivnom doprinosu Republike Srbije radu Ujedinjenih nacija, ali i razvoju aktivnosti UN-a.

  • Novi zakon za bolju pripremljenost i zaštitu od katastrofa13.10.2015.Srbija bi do kraja godine trebalo da dobije novi zakon o upravljanju rizicima i vanrednim situacijama koji će jasno definisati zadatke, uloge i odgovornost svih relevantnih institucija na lokalnom i nacionalnom nivou, poručeno je danas na skupu povodom obeležavanja Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa.