Ekonomsko osnaživanje žena ključno u prevenciji nasilja nad ženama

25.02.2016.

BEOGRAD, 25. februara 2016. (Beta) Ekonomsko osnaživanje žena jedan je od ključnih faktora prevencije i zaštite od nasilja nad ženama, istaknuto je danas na konferenciji u kulturnom centru Reks u Beogradu.

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović rekla je da se borba protiv nasilja nad ženama ne završava u sigurnoj kući, već ekonomskim osnaživanjem žena i zapošljavanjem koje će im omogućiti da se ne vraćaju u dom nasilniku. Mihajlović je navela da rodna ravnopravnost počinje u porodici, a da se završava na tržištu rada. "Gotovo 80 posto žena se vraća u dom nasilnika i mogućnost da se zapošljavaju i da izdržavaju sebe i decu, je ono na čemu zajedno možemo da radimo i za to postoje planovi", navela je Mihajlović.

Ona je navela da je potrebno da se izmeni zakonska regulativa i da se usklade krivični i porodični zakonik, kao i da se stvore olakšice i ambijent za žensko preduzetništvo. "Kada uspemo da približimo stopu zaposlenosti žena, muškoj stopi zaposlenosti, moći ćemo da govorimo o ravnopravnosti", istakla je Mihajlović. Kako je navela, i sama je kao žena na svojoj koži osetila i na fakultetu, stranci i na poslu koliko je ženi teže u današnjem društvu.

Predsednik Fonda B92 Veran Matić rekao je da je taj fond pri sigurnoj kući u Somboru izgradio plastenik za uzgajanje organskog povrća odnosno osnovao je socijalno preduzeće , čija je svrha obezbedjivanje usluge kontinuiranog obrazovanja žena. Kako je naveo, važno je da se žene osnaže da mogu i samostalno da rade i žive van okruženja nasilnika. On je istakao da su žene neiskorišćeni potencijal Srbije.

Zamenica stalne predstavnice UNDPa Stelijana Nedera kazala je da je partnerska saradnja svih institucija i društva uslov da se pomogne ženama i istakla da nasilje nad ženama nije privatna stvar već društveni problem, kojim treba da se bavi svako od nas.

Projekat "ONAsnaživanje" sprovodi Fondacija B92 u saradnji sa SMART kolektivom i centrom za socijalni rad Sombor. Na konferenciji su ucestvovali predstavnici centara za socijalni rad, sigurnih kuća, ženskih udruženja i organizacija koje se bore protiv nasilja nad ženama.

UNDP UNDP u svetu

Nalazite se na... UNDP Srbija 
Kliknite na... UNDP globalno

A

Albanija Alžir Angola Argentina Avganistan Azerbejdžan

B

Bahrein Bangladeš Barbados Beliz Belorusija Benin Bocvana Bolivija Bosna i Hercegovina Brazil Burkina Faso Burundi Butan

Č

Čad

C

Centralnoafrička Republika

Č

Čile

C

Crna Gora

D

Demokratska Narodna Republika Koreja Dominikanska Republika Džibuti

E

Egipat Ekvador Ekvatorijalna Gvineja El Salvador Eritreja Etiopija

F

Filipini

G

Gabon Gambija Gana Gruzija Gvajana Gvatemala Gvineja Gvineja Bisau

H

Haiti Honduras Hrvatska

I

Indija Indonezija Irak (Republika) Iran Istočni Timor

J

Jamajka Jemen Jermenija Jordan Južna Afrika Južni Sudan

K

Kambodža Kamerun Kazahstan Kenija Kina Kipar Kirgistan Kolumbija Komori Kongo (Demokratska Republika) Kongo (Republika) Kosovo* (po rezoluciji 1244) Kostarika Kuba Kuvajt

L

Lao NDR Lesoto Liban Liberija Libija

M

Madagaskar Makedonija (Bivša jugoslovenska republika) Malavi Maldivi Malezija Mali Maroko Mauricijus i Sejšeli Mauritanija Meksiko Mijanmar Moldavija Mongolija Mozambik

N

Namibija Nepal Niger Nigerija Nikaragva

O

Obala Slonovače

P

Pacifik Pakistan Panama Papua Nova Gvineja Paragvaj Peru Program pomoći palestinskom narodu

R

Ruanda Ruska Federacija

S

Samoa (predstavništvo za više zemalja) Sao Tome i Principe Saudijska Arabija Senegal Sijera Leone Sirija Somalija Srbija

Š

Šri Lanka

S

Sudan Surinam Svazilend

T

Tadžikistan Tajland Tanzanija Togo Trinidad i Tobago Tunis Turkmenistan Turska

U

Uganda Ujedinjeni Arapski Emirati Ukrajina Urugvaj Uzbekistan

V

Venecuela Vijetnam

Z

Zambija Zelenortska ostrva Zimbabve