Ekonomsko osnaživanje žena ključno u prevenciji nasilja nad ženama

25.02.2016.

BEOGRAD, 25. februara 2016. (Beta) Ekonomsko osnaživanje žena jedan je od ključnih faktora prevencije i zaštite od nasilja nad ženama, istaknuto je danas na konferenciji u kulturnom centru Reks u Beogradu.

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović rekla je da se borba protiv nasilja nad ženama ne završava u sigurnoj kući, već ekonomskim osnaživanjem žena i zapošljavanjem koje će im omogućiti da se ne vraćaju u dom nasilniku. Mihajlović je navela da rodna ravnopravnost počinje u porodici, a da se završava na tržištu rada. "Gotovo 80 posto žena se vraća u dom nasilnika i mogućnost da se zapošljavaju i da izdržavaju sebe i decu, je ono na čemu zajedno možemo da radimo i za to postoje planovi", navela je Mihajlović.

Ona je navela da je potrebno da se izmeni zakonska regulativa i da se usklade krivični i porodični zakonik, kao i da se stvore olakšice i ambijent za žensko preduzetništvo. "Kada uspemo da približimo stopu zaposlenosti žena, muškoj stopi zaposlenosti, moći ćemo da govorimo o ravnopravnosti", istakla je Mihajlović. Kako je navela, i sama je kao žena na svojoj koži osetila i na fakultetu, stranci i na poslu koliko je ženi teže u današnjem društvu.

Predsednik Fonda B92 Veran Matić rekao je da je taj fond pri sigurnoj kući u Somboru izgradio plastenik za uzgajanje organskog povrća odnosno osnovao je socijalno preduzeće , čija je svrha obezbedjivanje usluge kontinuiranog obrazovanja žena. Kako je naveo, važno je da se žene osnaže da mogu i samostalno da rade i žive van okruženja nasilnika. On je istakao da su žene neiskorišćeni potencijal Srbije.

Zamenica stalne predstavnice UNDPa Stelijana Nedera kazala je da je partnerska saradnja svih institucija i društva uslov da se pomogne ženama i istakla da nasilje nad ženama nije privatna stvar već društveni problem, kojim treba da se bavi svako od nas.

Projekat "ONAsnaživanje" sprovodi Fondacija B92 u saradnji sa SMART kolektivom i centrom za socijalni rad Sombor. Na konferenciji su ucestvovali predstavnici centara za socijalni rad, sigurnih kuća, ženskih udruženja i organizacija koje se bore protiv nasilja nad ženama.