Zajedničke aktivnosti PKS i UNDP na unapređenju razvoja Srbije

27.04.2016.

Irena Vojačkokva-Solorano, Stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji i Marko Čadež, Predsednik PKS potpisali memorandum o razumevanju

PKS i UNDP nastavljaju uspešnu saradnju koja je sistemski počela u julu prošle godine potpisivanjem Sporazuma o izradi specijalizovanog portala za obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost u okviru kojeg će biti omogućena prva internet trgovina biomasom i pratećom opremom. PKS je partner UNDP i Ministarstvu rudarstva i energetike i na projektu koji se odnosi na energetsku efikasnost. Kroz taj projekat UNDP i PKS će posebno raditi na promociji i uvođenju novih sistema i mera energetske efikasnosti u industriji kao oblika budućeg načina razmišljanja i rada poslovne zajednice u Srbiji, rekao je Marko Čadež, predsednik PKS.

U okviru realizacije projekta  „Uklanjanje prepreka za promovisanje i podršku sistemu energetskog menadžmenta u opštinama u Srbiji“ PKS će  do druge polovine maja uvesti Informacioni sistem za energetski menadžment (ISEM) u svojim objektima u Beogradu. Na taj način Komora će, uz Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu i UNDP za Srbiju, biti promoter sistema za monitoring potrošnje energije i vode u realnom vremenu. Očekujemo da projekat, bude podstrek razvoju domaće ponude merne i komunikacione opreme, kao i odgovarajućih usluga u oblasti informacionih tehnologija, objasnio je Čadež. Novi pristup potrošnji energije i unapređenje energetske efikasnosti od suštinskog su značaja za jačanje konkurentnosti, rast i opstanak srpske privrede, zaključio je predsednik PKS.

Namera je da se uspešna saradnja PKS i UNDP nastavi i u sektorima agrara, usluga, IT, ekologije, jačanja preduzetništva, razvoja malih i srednjih preduzeća. Aktivnosti će obuhvatiti promovisanje regionalne saradnje i ekonomskih integracija, kao i pokretanje zajedničkih inicijativa i projekata.

Irena Vojačkova Solorano, stalna predstavnica UNDP u Srbiji istakla je dosadašnju uspešnu saradnju UNDP i PKS na realizaciji projekata u energetici. Očekuje da će aktivnosti biti nastavljene i u drugim oblastima, kroz nove projekte koje će inicirati PKS i UNDP. Solorano je ukazala da je biomasa veliki potencijal Srbije ali da treba unaprediti svest o njenom značaju i uključiti privatni sektor u projekte korišćenja tog energenta.

www.pks.rs