Naukom do javnih politika koje smanjuju rizik od budućih nepogoda

05.05.2016.

Predstavljene Studije unapređenja zaštite od voda u slivu reke Kolubare i analiza finansijskih aspekata elementarnih nepogoda

Beograd, 5. maj 2016 - Predstavljanjem dve nove publikacije posvećene daljem unapređenju vitalnosti lokalnih zajednica u Srbiji za odoovor u vanrednim situacijama, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) zajedno sa svojim partnerima doprinosi daljem smanjenju rizika od budućih poplava.

U saradnji sa Regionalnom kancelarijom UNDP-a za Evropu i Zajednicu nezavisnih država, realizovana je Analiza finansijskih aspekata elementarnih nepogoda kroz studiju slučaja katastrofalne poplave koja se dogodila 2014. godine.

Nalaze ove studije predstavila je autorka Marija Bjelić, koja je zajedno sa ko-autorom Markom Lazarevićem ustanovila odnos između investiranja u prevenciju i vrednost šteta od poplave.

Da je bolje sprečiti nego lečiti, potvrđuju i partneri u realizaciji sveobuhvatne Studije rizika od poplava u slivu reke Kolubare, koja je pod vodstvom instituta Jaroslav Černi okupila vodeće stručnjake iz različitih ministarstava, lokalnih samouprava u slivu Kolubare, javnh preduzeća poput JVP Srbijavode i drugih zainteresovanih strana.        

Studija je realizovana zahvaljujući podršci Vlade Japana, a u partnerstvu sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima, čiji je direktor Marko Blagojević zajedno sa Goranom Puzovićem, direktorom JVP “Srbijavode” prepoznao značaj preciznog i naučnog informisanja budućih javnih politika i investicija u ovoj oblasti. 

Ako je u svetu odnos između ulaganja u prevenciju i sanaciju šteta 1:7, analize u Srbiji govore o tome da jedan dinar uložen u prevenciju uštedi između 3 i 9 dinara u sanaciji šteta kada one već nastanu.

Irena Vojačkova-Solorano, Stalna predstavnica UNDP u Srbiji, i Stanislav Kim, regionalni specijalista UNDP-a za smanjenje rizika od katastrofa, slažu se u oceni da ove dve studije nedvsmisleno ukazuju na potrebu promene u percepciji politike prevencije. Umesto troškova - sredstva uložena u prevenciju i smanjenje rizika od nepogoda potrebno je razmeti kao investiciju - čiji prinos obezbeđuje pametan i održiv razvoj. Ovo smo već imali prilike da vidimo u praksi na nekoliko desetina novoizgrađenih bujičnih brana širom Zapadne Srbije, koje su listom uspešno odbranile lokalne zajednice u ovim opštinama od ovogodišnjih prolećnih bujica.

Analiza finansijskih aspekata elementarnih nepogoda dostupna je na internet stranici UNDP-a u Srbiji i to u originalnom izdanju na engleskom jeziku: http://bit.ly/24sVGwQ

Studija rizika od poplava u slivu reke Kolubare dostupna je na zasebnoj Interent prezentaciji na adresi: http://studijakolubara.srbijavode.rs/home/

Kontakt za više informacija: Stevan Vujasinović, 011 4155 310 ili communications.rs@undp.org.