BEOGRAD -  Klimatske promene su sadašnjost i ono što je bilo štogodišnje postaje godišnje, te je veoma bitno posvetiti se odbrani od poplava, ocenjeno je danas na otvaranju konferencije "Renexpo"o prevenciji i zaštiti od poplava na zapadnom Balkanu.

Savetnik u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Dušan Jović ukazao je da su vode veoma bitne za čovečanstvo, dodajući da se procenjuje da oko milijardu ljudi nema pristup čistoj vodi, a preko dve milijarde nema pristup adekvatnom upravljanju otpadnim vodama.

Procena je, prema njegovim rečima, da bi do 2025. više od polovine svetskog stanovništva moglo biti suočeno sa problemima u vezi sa vodom, a do 2030.u nekim područjima u razvoju potrošnja bi mogla nadmašiti ponudu za 50 odsto.

Voda, kako je naglasio igra značajnu ulogu i u svetskoj ekomiji, a bitna je i za poljoprivredu.

Jović je istakao da smo svedoci katastrofalnih poplava koje su čitavom regionu poslale poruku da samo kroz međunarodnu saradnju, interakciju, zajedničko delovanje svih sektora možemo da se borimo protiv ove elementarne nepogode.

Franc Georg Unger iz Kancelarije grada Beča za upravljanje vodom i odbranom od poplava, rekao je Tanjugu, da je najvažnije iskustvo koje je stekao glavni grad Austrije, blagovremeno bavljenjem odbranom od poplava.

„Više od dva veka se bavimo zaštitom od poplava u Beču, posebno duž Dunava i preduzeli smo odgovarajuće preventivne mere. Razvili smo modele za predviđanje poplava, izgradili brane, i površine za povlačenje voda, kako bi se adekvatno branili od mogućih decenijskih poplava“; podvukao je on.

Unger je rekao da je veoma važno znati kada mogu uslediti poplave i u kom obimu. 

Tako i u Srbiji treba postojati mogućnost za predskazivanje padavina, to jest obima, i gde može doći do poplava.

Dalji stub odbrane od poplava je saradnja svih institucija, podvukao je austrijski ekspert.

Direktorka „REECO“, institucije koja organizuje trodnevnu konferenciju, Miriam Dobrota istakla je da je cilj ove konferencije da se čuju mišljenja eksperata koji se bave oblasti voda, kako bi se dobio uvid u stanje u čitavom regionu.

Prema njenim rečima u regionu ima puno posla, ali on ima ogroman potencijal.

„Kao što se videlo proteklih dana i u zapadnoevrospkim zemljama, koje su dobro opremljene, događaju se tragedije kao, što ej to slučaj sada u Francuskoj i Nemačkoj. Iz toga vidimo da niko nije pošteđen od opasnosti od poplava“; poručila je Dobrota.

Boban Đorđević ekspert u praktičnoj primeni međunarodnih ugovornih uslova na infrastrukturnom projektima ukazao je na značaj poznavanja međunarodnih standarda u ovoj oblasti.

On je podsetio da su ugovorni uslovi vazni i da su oni asnovani na međunarodnim standardima te je ih potrebno približiti lokalnoj samoupravi.

Prema njegovim rečima 95 odsto projekata se ne završava kako je predviđeno i zbog toga treba poznavati ugovorne mehanizme kako bi se izbegle dodatne štete.

Zamenica ambasadora Nemačke u Srbiji Grabrijele Benerman ukazal je da je voda izvoz života, zbog čega je veoma bitno sagledati ispravno korišćenje i njegovo upravljanje.

Aktuelne poplave, kako je dodala, pokazuju i koliko voda može biti opasna, a zbog klimatskih promena one mogu da se još češće događaju u buduczhnosti.

Direktor nemacke KfW banke u Srbiji Arne Gros rekao je da je zaštita životne sredine veoma važno pitanje u procesu priključenja EU, i da će veći deo sredstava biti usmereno na ispunjavanje obaveza baš iz te oblasti.

Nemačka, kako je dodao, Srbiju pdoržava u projektima upravljanja vodama, a cilj je da se što više umanji gubitak voda, pre nego što pristignu velike investicije.

Takođe smatra da je neophodno da se povećaju tarife, koje bi trebalo da budu na održivom nivou.

Žarko Petrović iz UNDP-a ukazao je da je Vlada Srbije preduzela niz mera shvatajući rizike od poplava u cilju smanjenja istih, a Hajke Burghard iz „German water partnership“ podvukla je da su vode osnovni preduslov za razvoj ekonomije, jer investitori traže mesta u kojima postoji dobro uplavanje vodom i otpadnim vodama.

U okviru konferencije učesnici, više od 60 eksperata, imaće priliku da se upoznaju sa sistemom odbrane od poplava u Beču, a nacionalne institucije u regionu predstaviće svoja iskustva i planove.

Biće reči i o uzrocima i posledicama katastrofalnih poplava u Srbiji 2014.godine, kao i aktuelnom situacijom o regionu, te sistemima za unapređenje odbrane od poplava.

Isto tako biće predstavljene mogućnosti za investiciju u sisteme za prevenciju i zaštitu od poplava.

Kongres „Renexpo“ je prvi organizovani međunarodni izlagački stručni skup i konferencija na temu upravljanja vodom i otpadnim vodama na zapadnom Balkanu.

www.tanjug.rs