Premijer Vučić i Cihan Sultanoglu, Pomoćnica GS UN i Regionalna direktorka UNDP-a za Evropu i ZND saglasni o značaju UNDP-ove podrške razvoju i članstvu Srbije u EU

15.06.2016.

Premijer Vučić sa Pomoćnicom Generalnog sekretara UN, Pomoćnicom Administratora UNDP-a i Direktorkom Regionalnog biroa za Evropu i Zajednicu nezavisnih država Čihan Sultanoglu

Beograd, 15. jun 2016. godine – Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa pomoćnicom generalnog sekretara UN, pomoćnicom administratora UNDP-a i direktorkom Regionalnog biroa za Evropu i Zajednicu nezavisnih država Ajše Čihan Sultanoglu.

Premijer Vučić iskazao je zahvalnost na pomoći koju je UNDP pružio tokom poplava 2014. godine, bez koje Srbija ne bi mogla tom brzinom da prevaziđe krizu, kao i na pomoći oko izgradnje infrastrukturnih projekata.

Kancelarija UNDP-a u Srbiji imala je značajnu ulogu u mobilizaciji pomoći tokom poplava. Ukupna vrednost projekata koje je UNDP sproveo u Srbiji, u periodu od 2010. do 2015. godine, izvan pomoći koja je bila usmerena za sanaciju posledica poplava, iznosi preko 38 miliona dolara.

Cilj UNDP-a je da pomogne razvoj Srbije i njeno napredovanje ka članstvu u EU. UNDP deluje u pravcu iskorenjivanja siromaštva i nezaposlenosti, poboljšanja energetske efikasnosti i zaštite životne sredine, kao i unapređenja rodne ravnopravnosti i položaja manjinskih grupa, istakla je Sultanoglu.

Tokom sastanka postignut je dogovor o zajedničkoj saradnji Republike Srbije i UNDP-a sa Evropskom investicionom bankom (EIB) u obezbeđivanju povoljnijeg privrednog i preduzetničkog ambijenta.

Rad UNDP-a bio je posebno usmeren na sprovođenje Milenijumskih razvojnih ciljeva, koje je Srbija uz pomoć ove organizacije uspela da ostvari, i to prepolovljavanjem siromaštva pre roka.

Za više informacija, molimo kontaktirajte: communcations.rs@undp.org ili +381 63 390 218