Prava LGBTI populacije = ljudska prava, rečeno na nacionalnom okruglom stolu na temu „Biti LGBTI u Srbiji”

24.06.2016.

Na nacionalnom okruglom stolu danas se govorilo o položaju LGBTI populacije u Srbiji, načinima da se  smanji nejednakost i isključenost koju osećaju LGBT osobe, kao i o borbi protiv homofobije i transfobije.

UNDP se predano bori protiv svake vrste diskriminacije, a učestalost diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta je izazvala zabrinutost u okviru UNDP-a.

Iako se situacija na tom planu razvija u pozitivnom smeru, lezbijke, homoseksualci, biseksualne, transrodne i interseksualne osobe (LGBTI) se i dalje suočavaju sa teškoćama.

Ujedinjene nacije su potvrdile svoj stav da nasilje i diskriminacija protiv LGBTI populacije moraju biti iskorenjeni. Prilika da se promovišu prava LGBTI populacije se pojavila u zemljama Istočne Evrope, kao rezultat njihovog zalaganja da se preduzmu koraci ka usvajanju regulative protiv diskriminacije i za osnivanje institucija i mehanizama zaštite ljudskih prava, što je put ka demokratizaciji društva i članstvu u Evropskoj uniji.  

UNDP je pokrenuo program pod nazivom „Biti LGBTI u Istočnoj Evropi: smanjenje nejednakosti i isključenosti, borba protiv homofobije i transfobije koju osećaju LGBTI osobe“, kako bi se istražila iskustva LGBTI osoba i generalni kontekst LGBTI prava i zdravlja u regionu Zapadne Evrope.  

Implementacija projekta je trenutno u toku u četiri države na Balkanu: u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji i Srbiji, u bliskoj saradnji sa Udruženjem za jednaka prava za zapadni Balkan i Tursku (ERA – LGBT), i uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Ovim okruglim stolom UNDP želi da podrži dijalog između donosilaca odluka u izvršnoj, zakonodavnoj i sudskoj vlasti i LGBTI organizacija civilnog društva, njihovih saveznika/ca i drugih zainteresovanih strana.

„Cilj ovog projekta nije samo da smanji nejednakost i isključenost sa kojom se suočava LGBTI populacija, nego i da istovremeno promoviše ljudska prava“, istakla je Steliana Nedera, zamenica stalne predstavnice UNDP-a na otvaranju događaja i dodala da „su prava LGBTI osoba sastavni deo međunarodnog sistema zaštite ljudskih prava i zato je neophodno da zajedno sa partnerima doprinesemo njihovom unapređenju.“  

Jasna Plavšić, rukovodilac Grupe za antidiskriminacionu politiku pri Kancelariji za ljudska i manjinska prava ukratko je predstavila regulatorni i institucionalni okvir i postojeću klimu za ovu misiju.

Aleks Gejner, programski direktor u USAID-u, istakao je da mnogi problemi sa kojima se suočava LGBTI populacija u Srbiji i Istočnoj Evropi, pogađaju i ostatak sveta. On je podsetio učesnike na nedavnu tragediju u Orlandu, u SAD, u kojoj je izgubljeno mnogo života, i zahvalio se ljudima u Srbiji koji su izrazili saučešće u Ambasadi SAD u Beogradu.  

UNDP zajednički sa vladama, drugim UN agencijama, međunarodnim organizacijama i akterima civilnog društva radi na proširenju kapaciteta državnog zakonodavstva, kancelarija u okviru vlade, i povećanju broja aktera civilnih društava, kada su u pitanju prava, zdravlje i ugrožene populacije. Ovaj projekat će takođe imati odjeka i na Kosovu (prema rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN ) i u Crnoj Gori, koje će imati koristi od aktivnosti i resursa koje će ovaj projekat obezbediti.

Projekat je pokrenut sa namerom da doprinese smanjenju nejednakosti i isključenosti koju osećaju LGBT osobe, borbi protiv homofobije i transfobije zagovarajući promene i deljenju dobrih praksi, iskustava i resursa između država kako bi omogučili bolji život za LGBTI populaciju.

Cilj projekta je da potkrepi bazu dokaza, razvije pristupe zagovaranju i instrumente na lokalnim jezicima i da pozove na dijalog između nacionalnih donosioca odluka i LGBT organizacija civilnog društva, njihovih saveznika/ca i drugih zainteresovanih strana.

Više informacija o UN i pravima LGBT populacije: Kampanja slobodni i jednaki - https://unfe.org/

http://www.ohchr.org/Documents/Issues/Discrimination/LGBT_discrimination.pdf

UNDP UNDP u svetu

Nalazite se na... UNDP Srbija 
Kliknite na... UNDP globalno

A

Albanija Alžir Angola Argentina Avganistan Azerbejdžan

B

Bahrein Bangladeš Barbados Beliz Belorusija Benin Bocvana Bolivija Bosna i Hercegovina Brazil Burkina Faso Burundi Butan

Č

Čad

C

Centralnoafrička Republika

Č

Čile

C

Crna Gora

D

Demokratska Narodna Republika Koreja Dominikanska Republika Džibuti

E

Egipat Ekvador Ekvatorijalna Gvineja El Salvador Eritreja Etiopija

F

Filipini

G

Gabon Gambija Gana Gruzija Gvajana Gvatemala Gvineja Gvineja Bisau

H

Haiti Honduras Hrvatska

I

Indija Indonezija Irak (Republika) Iran Istočni Timor

J

Jamajka Jemen Jermenija Jordan Južna Afrika Južni Sudan

K

Kambodža Kamerun Kazahstan Kenija Kina Kipar Kirgistan Kolumbija Komori Kongo (Demokratska Republika) Kongo (Republika) Kosovo* (po rezoluciji 1244) Kostarika Kuba Kuvajt

L

Lao NDR Lesoto Liban Liberija Libija

M

Madagaskar Makedonija (Bivša jugoslovenska republika) Malavi Maldivi Malezija Mali Maroko Mauricijus i Sejšeli Mauritanija Meksiko Mijanmar Moldavija Mongolija Mozambik

N

Namibija Nepal Niger Nigerija Nikaragva

O

Obala Slonovače

P

Pacifik Pakistan Panama Papua Nova Gvineja Paragvaj Peru Program pomoći palestinskom narodu

R

Ruanda Ruska Federacija

S

Samoa (predstavništvo za više zemalja) Sao Tome i Principe Saudijska Arabija Senegal Sijera Leone Sirija Somalija Srbija

Š

Šri Lanka

S

Sudan Surinam Svazilend

T

Tadžikistan Tajland Tanzanija Togo Trinidad i Tobago Tunis Turkmenistan Turska

U

Uganda Ujedinjeni Arapski Emirati Ukrajina Urugvaj Uzbekistan

V

Venecuela Vijetnam

Z

Zambija Zelenortska ostrva Zimbabve