Mogu li „obveznice na zapošljavanje" smanjiti nezaposlenost među mladima

01.09.2016.

Mika Pyykkö, direktor fokusne grupe u Finskom fondu za inovacije SITRA, predstavio je prednosti koje „Obveznice na društveni boljitak“ mogu doneti različitim zainteresovanim stranama

Da različite zainteresovane strane ulože sredstva u cilju smanjenja nezaposlenosti među mladima u Srbiji – a zatim dobiju i prinos na investiciju – je mogućnost koju trenutno razmatra Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) zajedno sa svojim partnerima. Finski fond za inovacije SITRA danas je u Ambasadi Finske u Beogradu predstavio koncept investiranja u društveni boljitak kroz „Obveznice na društveni boljitak“ (engl. Social Impact Bonds), koji se u Finskoj uspešno primenjuje u različitim oblastima.

Koncept „Obveznica na društveni boljitak“ ima sve širu primenu među kompanijama i drugim zainteresovanim stranama koji žele da investiraju svoja sredstva kako bi doprinele boljitku u društvu, a istovremeno i da osiguraju prinos na investiciju. Otvorena je mogućnost prijavljivanja za ovu inicijativu, a učesnici na sastanku održanom danas u Ambasadi Finske su već izrazili interesovanje za ovaj model koji se u Finskoj uspešno sprovodi.

UNDP i SITRA pripremaju pilot program za Srbiju, koji bi bio zasnovan na sličnom principu, a fokusirao bi se na problem nezaposlenosti među mladima u Srbiji. Povod za ovakvu inicijativu leži u činjenici da samo za trećinu nezaposlenih mladih u Srbiji postoje tržišni uslovi za zaposlenje i ima prostora za uvođenje novih mera, predstavljenih na inovativan način, kroz partnerstvo između privatnog i javnog sektora, kako bi se unapredilo i ubrzalo zapošljavanje mladih.

„Obveznice na društveni boljitak“ koje se još nazivaju i finansiranje „Plati za uspeh“ predstavljaju inovativni način finansiranja potkrepljenog dobrim rezultatima, u kojem krajnji isplatilac nagrađuje investitore samo ukoliko su unapred dogovoreni rezultati ostvareni. Magazin „Forbs“ (engl. Forbes) ocenjuje da će ulaganje u društveni boljitak porasti za 3 triliona dolara za nekoliko godina, što daje mnoštvo mogućnosti da privatni sektor na inovativne načine pomogne održivom razvoju.

Fokus ove inicijative u Srbiji može biti na razvoju inovativnih rešenja za zapošljavanje mladih, s obzirom da je stopa nezaposlenosti među mladima od 15-24 godine u Srbiji veoma visoka (47,5% u 2015.), znatno viša od ukupne stope nezaposlenosti koja iznosi 18,2% za radno sposobno stanovništvo starosti 15-64 godine.        

Za više informacija, molimo da kontaktirate Elinu Jarvelu na tel. +381 11 4155 300, ili joj pošaljite imejl na elina.jarvela@undp.org.