Počinju radovi na unapređenju bezbednosti u Tehničkom remontnom zavodu Kragujevac

20.09.2016.

Kragujevac, 20. septembar 2016. – U Tehničkom remontnom zavodu Kragujevac danas su počeli radovi na modernizaciji sistema video nadzora, koji će omogućiti bezbedniji i efikasniji rad u procesu demilitarizacije i održavanja ubojnih sredstava.

Radovi na izvođenju nove mreže instalacija i ugradnji posebnih kamera koje se odlikuju visokim stepenom  otpornosti na ekstremne uslove rada, vredni su ukupno 235.841,00 američkih dolara, a izvodi ih preduzeće Elsat d.o.o. iz Čačka. Očekuje se da radovi budu završeni do 15. novembra 2016. godine, čime će se značajno unaprediti bezbednost i kvalitet rada u TRZ Kragujevac.

Unapređenje bezbednosti i modernizacija u Tehničkom remontnom zavodu Kragujevac deo su šireg projekta pod nazivom „Program za razvoj kapaciteta za upravljanje zalihama konvencionalne municije u Republici Srbiji“ (CASM) koji zajednički realizuju Ministarstvo odbrane Republike Srbije, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) uz podršku zemalja donatora.

Pored poboljšanja infrastrukture postrojenja za delaboraciju u TRZ Kragujevac, projekat CASM obuhvata i delaboraciju i uklanjanje viškova specijalne municije (punjene belim fosforom, napalm prahom i ostalim specijalnim smešama).

Takođe, programom predviđa i razvoj infrastrukture skladišta municije.

Kontakt za više informacija: Stevan Vujasinović 011 4155 310 ili communications.rs@undp.org