Dimitrovgradu kamion za sakupljanje komunalnog otpada

21.09.2016.

G. Vladica Dimitrov, NJ.E. Juići Takahara, Ambasador Japana u Republici Srbiji i Steliana Nedera, Zamenica stalne predstavnice UNDP u Srbiji tokom svečanog uručenja kamiona Dimitrovgradu

Dimitrovgrad, 21. septembar 2016. godine – Opštini Dimitrovgrad danas je, prilikom obeležavanja dana Opštine, uručen novi kamion za sakupljanje komunalnog otpada, koji će pomoći ovom gradu da unapredi kvalitet lokalnih komunalnih usluga ali, istovremeno, i da se efikasno nosi sa neizbežnim posledicama migrantske krize, odnosno tranzitom velikog broja izbeglica i migranata preko teritorije ove opštine.

Kamion su Predsedniku opštine Dimitrovgrad, g. Vladici Dimitrovu, svečano uručili NJ.E. Juići Takahara, Ambasador Japana u Republici Srbiji i Steliana Nedera, Zamenica stalne predstavnice UNDP u Srbiji.

Zbog svog položaja, u blizini granice sa Bugarskom, preko teritorije opštine Dimitrovgrad je do sada u Srbiju ušlo više hiljada osoba u okviru migracionog talasa koji traje još od prošle godine. Boravak i tranzit većeg broja izbeglica i migranata doveo je do osetne potrebe za povećanjem kapaciteta loklanih usluga, pa tako i u sferi upravljanja komunalnim otpadom.  

Steliana Nedera je iskoristila priliku da podvuče značaj koji UNDP posvećuje pružanju razvojnih rešenja kao odgovor na jednu prevashodno humanitarnu krizu. Čestitajući građanima Dimitrovgrada Dan opštine, ona je podsetila da se on poklapa sa obeležavanjem Međunarodnog dana mira i istakla da će kamion služiti i građanima Dimitrovgrada i migrantima, da će “put koji gradimo do centra za migrante služiti i građanima i migrantima, da će vodovod koji projektujemo služiti i građanima Dimitrovgrada i migrantima – to su primeri istovremene podrške i lokalnim uslugama za kojima raste tražnja u uslovima migrantske krize, ali i vitalnom razvoju opštine u celini.

Nabavka kamiona, vrednog preko 90 hiljada američkih dolara, je deo šireg projekta pomoći opštinama u Srbiji koje su pogođene migrantskom krizom, pod nazivom „Razvoj vitalnosti opština kroz prevazilaženje migrantske krize“, koji u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave i Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije realizuje UNDP zahvaljujući podršci Vlade Japana u iznosu od 1,1 milion dolara.

Cilj projekta je da pomogne vitalnost i razvoj lokalnih zajednica i opština čije usluge i komunalna infrastruktura podnose najveći deo tereta migrantske i izbegličke krize. Pored Dimitrovgrada, u okviru ovog projekta pomoć je do sada pružena i Adaševcima u opštini Šid, a projektnim aktivnostima uključeni su i Kanjiža, Subotica, Preševo i Beograd.

Za više informacija, molimo kontaktirajte Stevana Vujasinovića na tel. br. 011 4155 310 ili elektronskom poštom na adresi: communications.rs@undp.org.