Lokalne samouprave Balkana i Turske o upravljanju migracijama i vitalnom razvoju

04.10.2016.

Grupna fotografija u Palati Srbije

Beograd, 3. oktobar 2016. – Predstavnici 10 gradova i opština iz pet država koje se nalaze na izbegličkoj, odnosno migrantskoj maršruti sa Bliskog istoka ka Evropskoj uniji, sastaju se u Beogradu na dvodnevnoj konferenciji posvećenoj boljem upravljanju migracijama i jačanju vitalnosti lokalnih zajednica. Tokom dvodnevne konferencije koja danas počinje u Palati Srbija u organizaciji Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), predstavnici Kutine iz Hrvatske, Kanjiže Šida i Preševa iz Srbije, Đevđelije i Kumanova iz BJR Makedonije i Gaziantepa i Sanliurfe iz Turske pokušaće da unaprede koordinaciju, razmene informacije, znanja i iskustva radi bolje pripreme i funkcionisanja u uslovima tekuće migrantske krize.   

Konferencija je prilika da najugroženije lokalne samouprave ojačaju vitalnost lokalnih zajednica u trenutnim okolnostima kroz uravnoteženje javnih finansija, upravljanje javnom svojinom, povećanje znanja o raspoloživim resursima i spremnosti za vanredne situacije, očuvanje društvene kohezije, socijalno i ekonomsko uključivanje migranata i izbeglica i smanjenje uticaja migracija na životnu sredinu.

Pored nacionalnih i lokalnih vlasti, u radu ovog regionalnog skupa učestvuju agencije Ujedinjenih nacija i drugih međunarodnih organizacija, predstavnici civilnog društva i privatnog sektora, ujedinjenih u prepoznavanju neophodnosti partnerskih pristupa izazovima migracija, koji prevazilaze kapacitete pojedinačnih država, regiona ili opština, odnosno javnog, nevladinog i/ili privatnog sektora.

Turska je, na globalnom nivou, stecište najvećeg broja izbeglica, sa 2,7 miliona registrovanih izbeglica iz Sirije. Oko 90% njih živi van kampova, u turskim lokalnim zajednicama. Od zemalja Zapadnog Balkana, Srbija i Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija su najviše pogođene. Prema procenama UNHCR-a, na zapadno-balkanskoj ruti se samo tokom 2015. godine našlo više od 900.000 izbeglica i migranata. U početku, migratorni tok su činili prevashodno mladi muškarci, međutim, od sredine 2016. godine, 49% registrovanih sirijskih izbeglica u Turskoj čine žene i devojke, dok skoro 50% izbeglica i migranata koji stižu u Evropu čine žene (19%) i deca (31%).

Migracije i raseljenja povećavaju pritisak na lokalne javne usluge kao što su obrazovanje, zdravstvo i komunalne usluge, uključujući upravljanje otpadom, vodosnabdevanje i slično, čime se ugrožava stabilnost lokalnih zajednica i njihov održivi razvoj. UNDP, stoga, svoju podršku usmerava na pomoć opštinama u pružanju lokalnih usluga migrantima i izbeglicama, uz održavanje i unapređenje nivoa usluga lokalnom stanovništvu. Komunalna vozila i oprema poput kontejnera i pumpi za vodu, mapiranje potreba i mobilisanje nedostajućih resursa najčešći su primeri UNDP-ove podrške kojom se takođe čuva društvena kohezija u najugroženijim lokalnim zajednicama.

Dobro upravljanje migracijama može, ne samo minimizirati izazove za lokalni razvoj, već imati i pozitivne efekte kroz povećanje prihoda domaćinstava, prevazilaženje jaza koji postoji na tržištu rada, poboljšanje pristupa uslugama i osnaživanje grupa koje su tradicionalno u nepovoljnom položaju, posebno žena. Migracije takođe nude razvojnu šansu za zemlje porekla, kroz naknadne investicije i doznake.

# # #

Za više informacija molimo Vas kontaktirajte: 

Danijelu Šever Radovanović, na  coms-drr.rs@undp.org  ili telefonom +381 60 6 255 250