Plan za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte u lokalnim zajednicama

26.10.2016.

Miroslav Tadzic, portfolio menadzer, UNDP, Irena Vojačkova Solorano, Stalna koordinatorka UN-a u Srbiji i stalna predstavnica UNDP-a, Stana Božović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, Nj. E. Kristin Moro, ambasadorka Republike Francuske u Srbiji i Nj.E. Dris Hachaku, otpravnik poslova ambasade Kraljevine Maroko u Srbiji

Beograd, 26. oktobar 2016. godine – Povećana emisija gasova sa efektom staklene bašte koja je prepoznata kao gorući globalni problem predmet je konsultativnog sastanka održanog danas između predstavnika Ministarstva poljoprivrede i životne sredine, Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, Ambasade Republike Francuske u Srbiji i Ambasade Kraljevine Maroko. Članovi pomenutih organizacija su zajedno sa ekspertima u ovoj oblasti razmotrili najbolje mere za smanjenje emisije štetnih gasova na nivou lokalnih zajednica. Skup je organizovan uoči 22. Konferencije država članica Okvirne konvencije UN o promeni klime koja će se održati od 7. do 18. novembra 2016. godine u Makarešu u Maroku.

O značaju teme i važnosti sprovođenja Pariskog sporazuma koji predstavlja temelj za dugoročne napore u borbi protiv klimatskih promena govorili su Stana Božović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, Irena Vojačkova Solorano, Stalna koordinatorka UN-a u Srbiji i stalna predstavnica UNDP-a, Nj. E. Kristin Moro, ambasadorka Republike Francuske u Srbiji i Nj.E. Dris Hachaku, otpravnik poslova ambasade Kraljevine Maroko u Srbiji. Gđa Vojackova-Sollorano se zahvalila na podršci Ministarstva, Ambasade Francuske i razvojnih partnera, i istakla da UNDP nastaviti da posvećeno pomaže Ministarstvo u borbi protiv klimatskih promena, kako na nacionalnom tako i na lokalnom nivou.

Na skupu je bilo reči o nacionalnim ciljevima u borbi protiv klimatskih promena, inovativnim rešenjima za lokalni razvoj otporan na klimatske promene, međunarodnim inovacijama, podršci Švajcarske vlade lokalnim samoupravama i ulozi organizacija civilnog društva kao sponi između nacionalne politike i lokalnih mera borbe protiv klimatskih promena. Zvanice su imale prilike i da se upoznaju sa dobrom praksom iz Finske, odnosno planskim rešenjima otpornim na klimatske promene koja su implementirana u Helsinkiju.

Ovaj sastanak ujedno predstavlja i jednu od završnih aktivnosti u procesu pripreme projekta „Lokalni razvoj otporan na klimatske promene“, koji je namenjen pružanju podrške lokalnim samoupravama u lansiranju i sprovođenju inovativnih mera i rešenja za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte.  Trajanje projekta je pet godina, a sprovodiće ga Ministarstvo u saradnji sa UNDP, uz finansijsku podršku Globalnog fonda za životnu sredinu.

# # #

Za više informacija molimo Vas da nas kontaktirate putem mejla na stevan.vujasinovic@undp.org ili telefonom na 011 4155 310.