UN pojačava svoju podršku Srbiji koja će tokom zimskog perioda omogućiti smeštaj izbeglicama i migrantima

28.10.2016.

Fotografije: UNCT Serbia / Andjela Grozdanic

Beograd, 28. oktobar 2016. godine – Obeležavajući nedelju UN, tim UN u Srbiji i vlada Srbije sazvali su poseban sastanak na temu izbegličke i migrantske situacije u Srbiji. Tim svih agencija UN  je ponovo potvrdio svoju posvećenost da čvrsto promovišu i podrže dodatnu humanitarnu, razvojnu, budžetsku, koordinacionu i političku podršku u cilju omogućavanja vladi Republike Srbije da sprovede Plan za pomoć, kao i obaveze iz nedavno usvojene Njujorške deklaracije.

Tim UN u Srbiji je tokom 2015. godine podržavao vladu Republike Srbije u njenim aktivnostima koordinisanja, registrovanja, zaštite, kao i u aktivnostima protiv trgovine ljudima, krijumčarenja ljudi, za pružanje smeštaja, obezbeđivanja sanitarne i druge infrastrukture, za pomoć u hrani i ostalim potrebnim stvarima, zdravstvenim uslugama koje je pružala izbeglicama i migrantima, i u podršci javnim službama koje su pomagale izbeglicama i migrantima i lokalnim zajednicama na čijim su teritorijama boravili u iznosu od skoro 1 milijardu dinara (9,1m USD). Slična pomoć je pružana tokom 2016. godine i ona sa današnjim danom iznosi 855 miliona dinara (8,6m USD).

„Tim Ujedinjenih nacija u Srbiji spreman je da i dalje povećava ovu podršku kako bi se pojačalo neprekidno zakonito upravljanje izbegličkom i migrantskom situacijom imajući u vidu potrebe za pravnom zaštitom onih kojima je ona potrebna, i izazovima neregularne migracije, kako bi pomogao da se odgovori na potrebe predstojeće zime, uključujući i izradu planova za nepredviđene situacije za Srbiju. Tim će nastaviti da zagovara da drugi donatori i dalje nastave da pružaju podršku Srbiji, uključujući  i one koji su u mogućnosti da pruže direktnu budžetsku pomoć Vladi, što nije dozvoljeno agencijama UN”, rekla je Irena Vojačkova Solorano, stalni koordinator UN u Srbiji.

Tokom proteklih meseci broj novih izbeglica, migranata i tražilaca azila u Srbiji se stabilizovao, i trenutno ih ima oko 6.300, a 80% njih je smešteno u Vladine centre. Sa dolaskom hladnog vremena, agencije UN i partneri su započeli sa distribucijom zimske garderobe, kao i pomoći kako bi se izgradila adekvatna skloništa i stvorili uslovi za duži boravak tokom zimskog perioda.

 „Agencije UN u Srbiji pozdravljaju sveopšte humano, zakonito i pozitivno upravljanje izbegličkom i migrantskom situacijom tokom 2015. godine i dalje ostaju posvećene pružanju čvrste podrške i tokom 2016. godine. Situacija iz 2015. godine kada su izbeglice i migranti samo prolazili, je sada promenjena i oni se duže zadržavaju, što nas obavezuje da udvostručimo naše napore i podržimo prilagođavanje Vladinih politika i pristupa državnih organa. Pravni status i usluge dostupne izbeglicama i migrantima, kao i podrška javnim službama i lokalnim zajednicama u kojima se nalaze izbeglice i migranti mora biti prilagođena njihovom dužem boravku tokom zimskog perioda. Agencije UN i dalje nastavljaju da pozivaju organe da omoguće odgovarajući pristup teritoriji, kao i zaštitu onim izbeglicama i migrantima kojima je ona potrebna i da se uzdrže od nezakonitog proterivanja. Odlučni smo da pružimo podršku Vladi da nastavi sveobuhvatnu registraciju i izdavanje dokumenata svim izbeglicama i migrantima u Srbiji kako bi se bolje razumele i rešile njihove motivacije, potrebe, prava i obaveze. Isto tako imamo sve reči hvale za opštu dobrodošlicu i razumevanje koje je stanovništvo pokazalo prema izbeglicama i migrantima“ – rekao je Hans Fridrih Šoder, predstavnik UNHCR.

Kao što se traži samom Njujorškom deklaracijom*, a u skladu sa globalnom kampanjom, generalnog sekretara UN pod nazivom „Zajedno – poštovanje, bezbednost i dostojanstvo za sve“, predstavnici UN su najavili lokalizaciju kampanje kako bi se pomoglo Vladi u održavanju simpatija građana prema stradanjima izbeglica i migranata.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM), Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Populacioni fond UN (UNFPA), Dečiji fond UN (UNICEF), Kancelarija UN za projektne usluge (UNOPS), Kancelarija visokog komesara za ljudska prava (OHCHR), Agencija UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN WOMEN), Svetska zdravstvena organizacija (WHO), kao i Svetski program za hranu (WFP) čije napore i dalje koordiniše Agencija UN za izbeglice (UNHCR), i dalje pružaju konsolidovanu pomoć Srbiji u njenom odgovoru na izbegličku i migrantsku situaciju.

O Njujorškoj deklaraciji

*Njujorška deklaracija je usvojena 19. septembra 2016. godine, i izražava političku volju svetskih lidera da se spasu životi ljudi, zaštite prava i podele odgovornosti na globalnom nivou. Države članice su se, između ostalog, obavezale da će: štiti ljudska prava svih izbeglica i migranata, bez obzira na njihov status; osigurati da sva deca izbeglice i migranti imaju pristup obrazovanje nekoliko meseci nakon dolaska; spreče i reaguju na seksualno i rodno zasnovano nasilje; podrže one zemlje koje spašavaju, primaju i zabrinjavaju veliki broj izbeglica i migranata; ozbiljno osude ksenofobiju protiv izbeglica i migranata i podrže globalnu kampanju za suprotstavljanje ksenofobiji; sprovedu sveobuhvatnu pomoć koja se zasniva na novom okviru koji uspostavlja odgovornosti država članica, partnera iz civilnog društva i UN sistema, gde god postoje velika kretanja izbeglica ili gde je dugotrajan izbeglička kriza.

Kontakt:

Aleksandra Stamenković, UNCT ekspert za komunikaciju,

M: 063 302 831 e: aleksandra.stamenkovic@one.un.org.

Ovo saopštenje je objavljena i na:  www.rs.one.un.org

Dodatne informacije možete videti na: www.rs.one.un.orgwww.facebook.com/UNCTSerbia i @UNCT_Serbia

UNDP UNDP u svetu

Nalazite se na... UNDP Srbija 
Kliknite na... UNDP globalno

A

Albanija Alžir Angola Argentina Avganistan Azerbejdžan

B

Bahrein Bangladeš Barbados Beliz Belorusija Benin Bocvana Bolivija Bosna i Hercegovina Brazil Burkina Faso Burundi Butan

Č

Čad

C

Centralnoafrička Republika

Č

Čile

C

Crna Gora

D

Demokratska Narodna Republika Koreja Dominikanska Republika Džibuti

E

Egipat Ekvador Ekvatorijalna Gvineja El Salvador Eritreja Etiopija

F

Filipini

G

Gabon Gambija Gana Gruzija Gvajana Gvatemala Gvineja Gvineja Bisau

H

Haiti Honduras Hrvatska

I

Indija Indonezija Irak (Republika) Iran Istočni Timor

J

Jamajka Jemen Jermenija Jordan Južna Afrika Južni Sudan

K

Kambodža Kamerun Kazahstan Kenija Kina Kipar Kirgistan Kolumbija Komori Kongo (Demokratska Republika) Kongo (Republika) Kosovo* (po rezoluciji 1244) Kostarika Kuba Kuvajt

L

Lao NDR Lesoto Liban Liberija Libija

M

Madagaskar Makedonija (Bivša jugoslovenska republika) Malavi Maldivi Malezija Mali Maroko Mauricijus i Sejšeli Mauritanija Meksiko Mijanmar Moldavija Mongolija Mozambik

N

Namibija Nepal Niger Nigerija Nikaragva

O

Obala Slonovače

P

Pacifik Pakistan Panama Papua Nova Gvineja Paragvaj Peru Program pomoći palestinskom narodu

R

Ruanda Ruska Federacija

S

Samoa (predstavništvo za više zemalja) Sao Tome i Principe Saudijska Arabija Senegal Sijera Leone Sirija Somalija Srbija

Š

Šri Lanka

S

Sudan Surinam Svazilend

T

Tadžikistan Tajland Tanzanija Togo Trinidad i Tobago Tunis Turkmenistan Turska

U

Uganda Ujedinjeni Arapski Emirati Ukrajina Urugvaj Uzbekistan

V

Venecuela Vijetnam

Z

Zambija Zelenortska ostrva Zimbabve