Projekat za bolji poslovni ambijent u Srbiji

30.11.2016.

Foto: Ministarstvo privrede

Ministar privrede Goran Knežević i stalna koordinatorka UN u Srbiji i stalna predstavnica UNDP u Srbiji Irena Vojačkova Solorano potpisali su danas Sporazum o uvođenju aplikacije za elektronsku registraciju za pokretanje biznisa u Agenciji za privredne registre (APR). Sporazum će značajno pojednostaviti procedure za pokretanje biznisa, na dalje uticati na stimulišuće okruženje za poslovanje u zemlji i unaprediti poziciju Republike Srbije na skali poslovanja Duing biznis Svetske banke.

„Uvođenjem ovakvog sistema će osnivanje preduzeća biti pojednostavljeno, ali će se uštedeti i vreme i novac naših preduzetnika, što će u konačnom dovesti do stvaranja povoljnijeg poslovnog okruženja, kao i do ohrabrivanja preduzetništva“ , naglasio je Knežević zahvalivši se UNDP na finansijskoj i stručnoj podršci u ostvarivanju ovog cilja.

On je istakao da će, zahvaljujući ovom projektu, Srbija napredovati za najmanje još 5 mesta na Duing Biznis listi.

Vojačkova-Solorano je istakla da je ovo jedan korak ka jačoj saradnji između Kancelarije UN i Ministarstva, za koje je rekla da je jedan od ključnih državnih organa za unapređenje privrednog ambijenta, ali i stanja u društvu.

Projekat je osmišljen kao podrška Ministarstvu privrede i Agenciji za privredne registre u ostvarivanju još kvalitetnijih usluga privrednicima. Reforma u oblasti otpočinjanja biznisa se odnosi na pojednostavljivanje procedura i skraćivanje vremena koje je neophodno za registrovanje preduzeća, a zahvaljujući poslednjem unapređenju ovog sistema, koje se primenjuje od 1. marta 2016. godine, Srbija se našla na 47. mestu rang liste po lakoći poslovanja Duing Biznis Svetske banke, kada je reč o otpočinjanju biznisa.

Sa ovim projektom, procedura će biti još jednostavnija i efikasnija i što je još važnije, moći će da se uradi internetom, preko posebne platforme za elektronsku registraciju, bez odlaska na šalter.

(Tekst preuzet sa sajta Ministarstva Privrede)

Za više informacija molimo kontaktirajte Stevana Vujasinovića, elektronskom poštom na adresu communications.rs@undp.org ili telefonom na br. 011 4155 310