Obnovljeno Vašarište u Kanjiži

14.12.2016.

KANJIŽA, 14. decembar 2016 – Danas je u Kanjiži ponovo otvoreno “Vašarište”, mesto okupljanja lokalne zajednice i održavanja sajmova i vašara. Ova lokacija korišćena je tokom 2015. kao mesto za privremeni smeštaj migranata, a sada je renovirana i spremna za organizaciju javnih događaja, dajući doprinos turističkoj ponudi Kanjiže i lokalnom ekonomskom razvoju.

“Obnova “Vašarišta” realizovana je u okviru “Projekta za jačanje kapaciteta lokalnih zajednica za reagovanje na migrantsku krizu”, koji je sa ukupno 1,3 miliona dolara finansirala Američka agencija za međunarodni razvoj USAID, istakao je Džef Skarin, zamenik direktora Kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj Misije USAID-a. Projekat, koji sprovodi Program Ujedinjenih Nacija za razvoj UNDP, pokrenut je kako bi se ublažili negativni efekti migrantske krize kroz poboljšanje javne infrastrukture, upravljanja otpadom, i jačanje društvene kohezije u opštinama koje se nalaze na migrantskoj ruti. Pored obnove “Vašarišta”, u Kanjiži je izrađen i Plan zamene osnovnih sredstava za JKP “Komunalac”, kako bi se utvrdili trenutni prioriteti i ključne razvojne potrebe ovog preduzeća, koje je bilo pod najvećim pritiskom tokom migrantske krize.

“Uz podršku USAID-a, i u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave i Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije, UNDP pomaže opštinama da ojačaju svoju vitalnost i budu spremnije da se suoče sa postojećim i budućim krizama, na dobrobit svih koji žive u lokalnim zajednicama”, rekla je zamenica stalne predstavnice UNDP-a u Srbiji Steliana Nedera.

Pored domaćina, predsednika opštine Róbert Fejsztámera, svečanom otvaranju prisustvovali su državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak i šef Grupe za povratak, saradnju sa međunarodnim organizacijama i odnose sa javnošću Komesarijata za izbeglice i migracije Ivana Anić Ćurko.

Događaju je prethodilo predstavljanje plana strateškog razvoja “Vašarišta” u zgradi opštine Kanjiža. Plan predviđa izgradnju klizališta, staze za kajakaše, prostora za konjičke trke, organizovanje stočnih vašara i drugih lokalnih i regionalnih manifestacija.

Kanjiža je tokom 2015 bila jedna od glavnih centara za prijem i tranzit migranata, kroz koji je prošlo preko 150,000 ljudi na putu ka svojim krajnjim odredištima.

Za dodatne informacije, molimo kontaktirajte; Danijelu Šever Radovanović, coms-drr.rs@undp.org, +381 60 6 255 250

UNDP UNDP u svetu

Nalazite se na... UNDP Srbija 
Kliknite na... UNDP globalno

A

Albanija Alžir Angola Argentina Avganistan Azerbejdžan

B

Bahrein Bangladeš Barbados Beliz Belorusija Benin Bocvana Bolivija Bosna i Hercegovina Brazil Burkina Faso Burundi Butan

Č

Čad

C

Centralnoafrička Republika

Č

Čile

C

Crna Gora

D

Demokratska Narodna Republika Koreja Dominikanska Republika Džibuti

E

Egipat Ekvador Ekvatorijalna Gvineja El Salvador Eritreja Etiopija

F

Filipini

G

Gabon Gambija Gana Gruzija Gvajana Gvatemala Gvineja Gvineja Bisau

H

Haiti Honduras Hrvatska

I

Indija Indonezija Irak (Republika) Iran Istočni Timor

J

Jamajka Jemen Jermenija Jordan Južna Afrika Južni Sudan

K

Kambodža Kamerun Kazahstan Kenija Kina Kipar Kirgistan Kolumbija Komori Kongo (Demokratska Republika) Kongo (Republika) Kosovo* (po rezoluciji 1244) Kostarika Kuba Kuvajt

L

Lao NDR Lesoto Liban Liberija Libija

M

Madagaskar Makedonija (Bivša jugoslovenska republika) Malavi Maldivi Malezija Mali Maroko Mauricijus i Sejšeli Mauritanija Meksiko Mijanmar Moldavija Mongolija Mozambik

N

Namibija Nepal Niger Nigerija Nikaragva

O

Obala Slonovače

P

Pacifik Pakistan Panama Papua Nova Gvineja Paragvaj Peru Program pomoći palestinskom narodu

R

Ruanda Ruska Federacija

S

Samoa (predstavništvo za više zemalja) Sao Tome i Principe Saudijska Arabija Senegal Sijera Leone Sirija Somalija Srbija

Š

Šri Lanka

S

Sudan Surinam Svazilend

T

Tadžikistan Tajland Tanzanija Togo Trinidad i Tobago Tunis Turkmenistan Turska

U

Uganda Ujedinjeni Arapski Emirati Ukrajina Urugvaj Uzbekistan

V

Venecuela Vijetnam

Z

Zambija Zelenortska ostrva Zimbabve