Agencija za upravljanje lukama i UNDP za lokalni razvoj Istočne Srbije

23.12.2016.

Reka Dunav kod Donjeg Milanovca

Beograd, 23. februar 2016. - V. d. direktora Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović, potpisao je danas sa zamenicom stalnog predstavnika UNDP Stelianom Nederom sporazum koji označava početak projekta ’’Lokalni razvoj istočne Srbije kroz povećanje prihoda od turizma’’.

Cilj projekta je da se, pre svega, promoviše turizam istočne Srbije, ali i da se istovremeno razvije vodni saobraćaj na unutrašnjim plovnim putevima kroz razvoj kruzinga. Pored toga, poseban akcenat je na unapređenju lokalnog, odnosno linijskog saobraćaja.

Predviđeno je da se Dunavom povežu Beograd i šest gradova i opština na istoku Srbije- Smederevo, Kostolac, Veliko Gradište, Golubac, Donji Milanovac i Kladovo. Na taj način kreira se jedinstvena turistička i edukativna ponuda od šest spomenika kulture, pa bi se ovaj projekat slobodno mogao nazvati i ’’Muzej na Dunavu’’.

Steliana Nedera pohvalila je zajedničku ideju Agencije i UNDP i istakla da Srbija ima izvanredan potencijal za razvoj rečnog turizma. Dodala je da će u 2017. godini biti pripremljeni planovi za svih šest gradova i opština, kako bi se projekat realizovao što uspešnije uzimajući u obzir njegov značaj.

Perović se zahvalio UNDP na podršci i prepoznavanju želje da se turisticki nedovoljno afirmisano područje istočne Srbije predstavi kako domaćim, tako i stranim turistima. Prema njegovim rečima, Agencija će u narednom periodu biti posvećena promociji putničkih pristaništa. Srbija je zemlja kroz koju protiču 3 međunarodne reke i koja ima ogromne mogućnosti za unapređenje putničkog i teretnog saobraćaja, naglasio je. ’’Ovo je najvažniji sporazum koji je Agencija potpisala jer otvara vrata za slične projekte koje planiramo na severu zemlje. Naš cilj je da zajedno radimo na razvoju svih delova Srbije.’’ zaključio je Perović.