Partnerstvom opština i gradova sliva Zapadne Morave i Kolubare i državnih vlasti ka prevenciji od prirodnih nepogoda

10.02.2017.

Đorđe Stančić, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština, Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije, Marko Blagojević, direktor Kancelarije za javna ulaganja, Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva, Ivan Bošnjak, državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Dragi Nestorović, gradonačelnik Kruševca, Žarko Petrović, programski analitičar u UNDP Srbija i Velimir Stanojević, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine

Kraljevo, 10. februar 2017 - Procenjuje se da dobra koordinacija i planiranje može smanjiti troškove izazvane prirodnim katastrofama za četiri do sedam puta. Važnost ulaganja u prevenciju je prepoznata od strane gradova i opština sliva Zapadne Morave i sliva Kolubare i državnih vlasti, koji su se u petak sastali u Kraljevu kako bi potpisali protokol o saradnji gradova i opština sliva Zapadne Morave i sliva Kolubare povodom smanjenja rizika od nepogoda.

Svečanom potpisivanju prisustvovali su predsednici opština, načelnici okruga, kao i visoki državni zvaničnici Vlade Republike Srbije: Marko Blagojević, direktor Kancelarije za javna ulaganja, Ivan Bošnjak, državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Velimir Stanojević, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije, Đorđe Stančić, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština, kao i predstavnici UNDP u Srbiji.

Potpisani protokoli predstavljaju prvi korak ka unapređenju saradnje na izgradnji kapaciteta i razvoju preventivnih mera od nepogoda na nivou lokalnih samouprava i predstavlja jedinstven primer udruživanja na lokalnom nivou u regionu Zapadnog Balkana.

Takođe, na ovaj način dat je i značajan doprinos planiranju mera prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove na nivou lokalnih samouprava, kao i pripremi budućih zajedničkih planova i projekata.

UNDP pruža aktivnu podršku konkretnim merama i u organizovanju lokalnih samouprava, kao i unapređenju saradnje lokalnih i centralnih nivoa vlasti na polju smanjenja rizika od nepogoda i prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove. U tom kontekstu upravo je pokrenut regionalni projekat pod nazivom „SEE Urban“ koji će se nadovezati na uspešne rezultate dosadašnje saradnje UNDP i lokalnih samouprava u ovoj oblasti.

Kontakt za više informacija: Stevan Vujasinović 011 4155 310 ili communications.rs@undp.org