Jedna milijarda ustaje protiv eksploatacije i nasilja nad ženama

14.02.2017.

Koreografija povodom globalne kampanje izveden je u Beogradu kod Terazijske česme

Beograd se pridružio globalnoj kampanji JEDNA MILIJARDA USTAJE i u utorak, 14. februara  kod Terazijske česme, građani Beograda i Srbije su postali deo pokreta koji zahteva da se zaustavi eksploatacija i nasilje nad ženama.

Skupom na Terazijama su građani i aktivisti državnih institucija tražili primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici i niz mera kojima će smanjiti eksploataciju, ekonomsku zavisnost i neravnopravan položaj žena u Srbiji. Prisutnima se obratila poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Brankica Jaković, a skup su podržale i prisustvovale i predstavnice ostalih državnih institucija koje se bave ovom temom: Branka Drašković iz Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i  Gordana Stevanović, zamenica zaštitnika građana za prava deteta i rodnu ravnopravnost

Od 2013. godine, "V-day" pokret pokušava kampanjom "Jedna milijarda ustaje" (www.onebillionrising.org)  da skrene pažnju na probleme nasilja, eksploatacije i diskriminacije žena u celom svetu. Ove godine, globalna akcija se organizuje pod sloganom "Ustani! – Prekini! – Poveži!" i poziva na solidarnost protiv eksploatacije žena ( #Riseinsolidarity). Jedna od tri žene za vreme svog života biva pretučena, silovana ili psihički zlostavljana. Ova statistika dovodi do poražavajućeg saznanja da je više od milijardu žena na svetu svakodnevno izloženo nasilju. Zaštitni znak događaja i kampanje u celom svetu je koreografija na numeru "Break the Chain – Pokidaj lance".

Žene u Srbiji su diskriminisane i eksploatisane, posebno na tržištu rada. U velikom procentu su ekonomski zavisne, što dodatno otežava borbu protiv nasilja nad ženama.  Žene u Srbiji  su 11 odsto manje plaćene za posao istih odgovornosti. 87 odsto slobodnog vremena žene u Srbiji utroše na kućne poslove i brigu o porodici. 8 od 10 građana veruje da je ženama posao ugrožen zbog porodičnih obaveza. Svaka druga žena u Srbiji je nezaposlena. U 73 odsto slučajeva uznemiravanja na poslu, žrtve su žene. Svaka druga žena u Srbiji je doživela neki oblik nasilja. 1 od 3 žene u Srbiji je doživela fizičko nasilje. 33 žene su ubijene u Srbiji u 2016. godini u porodično – partnerskom nasilju.

Skup “Jedna milijarda ustaje”, koji je u Beogradu organizovao Centar modernih večtina, podržan je u okviru zajedničkog UN projekta „Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama u Srbiji“.