Nova vozila unapređuju kvalitet beogradskih usluga migrantima, Beograđanima i lokalnoj privredi

19.04.2017.

Beograd, 19. april 2017. – Gradski centar za socijalni rad grada Beograda, Zavod za biocide i medicinsku ekologiju i JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ dobili su danas novo putničko, jedno dostavno vozilo i novu auto-cisternu, ukupne vrednosti oko 100,000 dolara. Nova vozila namenjena su unapređenju rada i kvaliteta usluga, kako Beograđanima tako i migrantima koji borave u Beogradu.

Prvi sekretar ambasade Japana u Srbiji, Jamato Masajoši, predao je Andreji Mladenoviću, zameniku gradonačelnika Beograda, ključeve dostavnog vozila za Zavod i cisterne za JKP, koji su nabavljeni sredstvima Vlade Japana u okviru projekta posvećenog Razvoju vitalnosti opština kroz prevazilaženje migrantske krize. Projekat sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave i Komesarijatom za izbeglice i migracije.

Predstavnik UNDP-a, Predajući putničko vozilo Gradskom centru za socijalni rad, Žarko Petrović iz UNDP-a je istakao  ulogu Beograda kao glavnog tranzitnog čvorišta za veliki broj izbeglica i migranata koji su dolazili sa juga i istoka: I danas je oko 2000 raseljenih smešteno u dva prihvatna centra u Krnjači i Obrenovcu, dok oko 1000 migranata boravi u blizini autobuske i železničke stanice. On je istakao da su „najveći teret brige o njima i zaštite, kako migranata tako i domaćeg stanovništva, preuzele tri institucije, kojima smo danas predali vozila“.

Pored JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ koji se stara o čistoći i vodosnabdevanju, i Zavoda za biocide koji je nadležan za prevenciju i tretman zaraznih bolesti, UNDP je u saradnji sa gradskim vlastima prepoznao i povećan obim posla Gradskog centra za socijalni rad. Kako bi olakšao zaposlenima Centra rad na terenu i obilazak Prihvatnih centara i maloletnih raseljenih lica bez pratnje na lokacijama gde se okupljaju, UNDP je sopstvenim sredstvima nabavio putničko vozilo. Očekuje se  da će zahvaljujući donaciji Vlade Japana i  doprinosu UNDP-a ove tri važne institucije moći da svoj posao obavljaju još efikasnije, na dobrobit stanovnika Beograda i ugroženih migranata i izbeglica, dok borave na teritoriji grada.

UNDP pomaže gradovima i opštinama sa velikim brojem migranata i izbeglica da ojačaju zajedništvo, poboljšaju javne, komunalne usluge i infrastrukturu, na dobrobit domaćeg stanovništva i raseljenih.

# # #

Za više informacija molimo Vas kontaktirajte: Danijelu Šever Radovanović, na  coms-drr.rs@undp.org ili telefonom +381 60 6 255 250