Nova oprema za upravljanje otpadom i prolećno čišćenje Miratovca u opštini Preševo

04.05.2017.

PREŠEVO – U četvrtak 4. maja 2017, Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Program Ujedinjenih Nacija za razvoj (UNDP), predali su 1.000 doniranih velikih plastičnih kanti za smeće javno-komunalnom preduzeću (JKP) “Moravica” u Preševu, kako bi poboljšali upravljanje otpadom i uslove života meštana sela Miratovac. Ova lokalna zajednica nalazi se na samoj granici sa Makedonijom, gde je tokom 2015. uspostavljena migrantska ruta.

Projekat namenjen jačanju kapaciteta lokalnih zajednica za reagovanje u migrantskoj krizi finansira USAID, a - u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave i Komesarijatom za izbeglice - realizuje UNDP sa ciljem da se opštini Preševo pomogne da unapredi upravljanje otpadom i pruži kvalitetne komunalne usluge, kako lokalnom stanovništvu tako i migrantima i izbeglicama, od kojih je oko 800 smešteno u opštinskom Prihvatnom centru.

Donacijom plastičnih kanti, vrednih 16.200 dolara, osiguraće se čistije okruženje i dugoročno bolji životni uslovi za stanovnike Miratovca, koji će od sada biti uključeni u opštinski sistem organizovanog prikupljanja i odnošenja smeća.

Nakon predaje kanti, organizovana je akcija prolećnog čišćenja sela Miratovac, u kojoj su se volonteri iz UNDP-a i Fondacije Ana i Vlade Divac pridružili meštanima Miratovca i Preseva, migrantima iz Prihvatnog centra u Preševu i zaposlenima u JKP “Moravica”. Ova akcija ima za cilj da doprinese zbližavanju lokalnog stanovništva i migranata dok zajednički ulepšavaju okruženje koje dele. Volontersku akciju podržava Divac fondacija, koja uz finansijsku podršku USAID-a pomaže opštinama pogođenim migrantskom krizom da efikasno odgovore na vanredne situacije i poboljšaju društvenu koheziju u primajućim zajednicama.

U akciji su učestvovali Predsednica opštine Preševo Ardita Sinani, državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak, predstavnik Komesarijata za izbeglice i migracije Uroš Jovanović, predstavnik MZ Miratovac Lukman Mustafa, koordinator projekta fondacije „Ana i Vlade Divac“ Miloš Živković i UNDP Srbija portfolio menadžer Tatjana Strahinjić Nikolić.

Za više informacija, molimo kontaktirajte: Danijela Šever Radovanović, coms-drr.rs@undp.org, +381 60 6 255 250