Šesto Beograđana "Samo ne autom" na posao

18.05.2017.

Tim UN Kuće je u današnjem izazovu na putu od kuće do posla prešao 100km

U današnjem izazovu "Samo ne autom" učestvovalo je ukupno 600 zaposlenih iz 50 kompanija i organizacija u Beogradu. Učesnici su danas ostavili svoje automobile na parkingu i na posao se uputili peške ili biciklom i time se priključili globalnoj inicijativi za očuvanje životne sredine kroz upotrebu ekoloških (održivih) sredstava prevoza.

Pomenuto takmičenje se održava po drugi put u organizaciji Bajsologije, Ulica za bicikliste, Fondacije Heinrich Böll i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), a realizuje se uz podršku projekta za „aklimatizaciju urbanog razvoja” (Lokalni razvoj otporan na klimatske promene), koji finansira Globalni fond za životnu sredinu (GEF) a sprovodi Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine uz podršku UNDP. Projekat je fokusiran na podršku inovativnim pristupima u rešavanju izazova održivog, klimatski odgovornog urbanog razvoja.

Takmičari koji su jutros na posao išli biciklom i prolazili pored punkta na uglu ulica Bulevar Nikole Tesle i Bulevar Mihajla Pupina od Don kafe su dobili kafu i kroasan, dok su članovi Ulica za bicikliste i Bajsologija biciklistima u prolazu radii laki servis bicikala, to jest podmazivanje lanca i dopumpavanje guma.

Izazov "Samo ne autom" je stavio u u akciju i Ciljeve održivog razvoja, s obzirom da doprinosi dobrom zdravlju (cilj 3), održivosti gradova (cilj 11) i promoviše kvalitetna partnerstva (cilj 17).

Učesnici u takmičenju će biti u prilici da osvoje nagrade koje će biti dodeljene u tri kategorije:

 Ekipno - za prve tri ekipe (kompanija) sa najvećim brojem bodova (prvo, drugo i treće mesto);

 Pojedinačno - za takmičara i takmičarku koji osvoje najveći broj bodova;

 Posebna nagrada – za kompaniju sa najvećim brojem prijavljenih takmičara i takmičarki.