Rekonstrukcijom prostorija Crvenog krsta olakšano pružanje pomoći najugroženijima

23.05.2017.

Kanjiža, 23. maj 2017 – Danas su svečano otvorene renovirane prostorije Crvenog krsta u Kanjiži, čime je olakšan rad zaposlenih i više od 100 volontera koji pružaju pomoć najugroženijim sugrađanima, kao i migrantima koji borave u ovoj opštini. Pored domaćina, predsednika opštine Roberta Fejstamera, svečanosti su prisustvovali i Bojan Stević, državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave (MDULS), predstavnici Ambasade Japana u Srbiji, Komesarijata za izbeglice i migracije i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj UNDP.

Prema rečima Tatjane Strahinjić Nikolić, portfolio menadžera UNDP-a, „projektovanje, adaptacija i dogradnja tri magacina, za namirnice, higijenska sredstva i za vanredne situacije, ukupne vrednosti 73.400 dolara, omogućiće Crvenom krstu da efikasnije pruža pomoć ljudima u nevolji, bez obzira na to ko su i odakle su“.

Organizacija Crvenog krsta u Kanjiži posvećena je zaštiti života i zdravlja ljudi, sprečavanju bolesti i unapređenju zdravstvene i socijalne zaštite u lokalnoj zajednici, kao i promociji volonterizma i solidarnosti.  I pre migrantske krize Crveni krst je obezbeđivao obroke za 110 korisnika narodnih kuhinja, što je bilo veoma teško bez adekvatnog magacinskog prostora. Novi magacini će olakšati smeštaj  hrane i higijenskih sredstava, kako za stare tako i za nove korisnike.

U okviru šire finansijske podrške Vlade Japana u vrednosti od 1.095.000 dolara,  UNDP pomaže opštinama u Srbiji sa velikim brojem migranata i izbeglica da ojačaju zajedništvo, poboljšaju javne, komunalne usluge i infrastrukturu,  na dobrobit domaćeg stanovništva i migranata. Podrška lokalnim zajednicama realizuje se u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave i Komesarijatom za izbeglice i migracije, kroz projekat „Razvoj vitalnosti opština kroz prevazilaženje migrantske  krize“. Pored rekonstrukcije prostorija Crvenog Krsta, UNDP je, u decembru prošle godine, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj USAID,  obnovio i „Vašarište”, mesto okupljanja lokalne zajednice i održavanja sajmova i vašara.

# # #

Za više informacija molimo Vas kontaktirajte: 

Danijelu Šever Radovanović, na coms-drr.rs@undp.org ili telefonom +381 60 6 255 250