Potpisan Okvir razvojnog partnerstva između Vlade Republike Srbije i Tima Ujedinjenih nacija za period od 2016-2020

30.05.2017.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, u ime Vlade Republike Srbije, i stalni koordinator Ujedinjenih nacija u Beogradu Karla Robin Herši, potpisali su danas Okvir razvojnog partnerstva između Vlade Republike Srbije i Tima Ujedinjenih nacija za period od 2016. do 2020. godine. 

Ovaj dokument predstavlja sveobuhvatni osnov za saradnju i pomoć UN sistema, uključujući 19 UN agencija, fondova i programa, koja je usmerena na podsticanje i unapređenje sveukupnog ekonomskog, socijalnog i ekološkog razvoja Republike Srbije.

Okvir razvojnog partnerstva je u punoj meri usklađen sa nacionalnim razvojnim prioritetima Vlade Republike Srbije, kao i sa procesom predpristupnih pregovora Republike Srbije i Evropske unije i Agendom održivog razvoja UN-a do 2030 godine. Procenjena vrednost programa aktivnosti za petogodišnji period, na koji se odnosi Okvir razvojnog partnerstva, iznosi 170 miliona dolara (USD).

Sa svojih pet stubova i devet ishoda koji treba da se ostvare do 2020. godine, Okvir razvojnog partnerstva predstavlja svojevrsnu mapu puta za dalje unapređenje dobre uprave i vladavine prava, razvoj socijalnih i ljudskih resursa, ekonomski razvoj, rast i zapošljavanje, zaštitu životne sredine, borbu protiv klimatskih promena i izgrađivanje otpornih zajednica, kao i integrisanje kulture u ukupni proces održivog razvoja.

Na ceremoniji potpisivanja, obostrano su izražena očekivanja da će petogodišnji Okvir razvojnog partnerstva dati novi zamajac zajedničkim naporima za dalje unapređivanje saradnje Republike Srbije sa sistemom UN-a.

Šef srpske dipomatije Ivica Dačić izrazio je zahvalnost Timu UN-a, na čelu sa stalnim koordinatorom Karlom Robin Herši, na upornom i predanom radu na Okviru razvojnog partnerstva, kao i očekivanje da će se kroz zajednički rad naših ministarstva, kancelarija i agencija sa UN sistemom, Okvir uspešno sprovesti u delo, u interesu boljitka svih građana Republike Srbije.
 

UNDP UNDP u svetu

Nalazite se na... UNDP Srbija 
Kliknite na... UNDP globalno

A

Albanija Alžir Angola Argentina Avganistan Azerbejdžan

B

Bahrein Bangladeš Barbados Beliz Belorusija Benin Bocvana Bolivija Bosna i Hercegovina Brazil Burkina Faso Burundi Butan

Č

Čad

C

Centralnoafrička Republika

Č

Čile

C

Crna Gora

D

Demokratska Narodna Republika Koreja Dominikanska Republika Džibuti

E

Egipat Ekvador Ekvatorijalna Gvineja El Salvador Eritreja Etiopija

F

Filipini

G

Gabon Gambija Gana Gruzija Gvajana Gvatemala Gvineja Gvineja Bisau

H

Haiti Honduras Hrvatska

I

Indija Indonezija Irak (Republika) Iran Istočni Timor

J

Jamajka Jemen Jermenija Jordan Južna Afrika Južni Sudan

K

Kambodža Kamerun Kazahstan Kenija Kina Kipar Kirgistan Kolumbija Komori Kongo (Demokratska Republika) Kongo (Republika) Kosovo* (po rezoluciji 1244) Kostarika Kuba Kuvajt

L

Lao NDR Lesoto Liban Liberija Libija

M

Madagaskar Makedonija (Bivša jugoslovenska republika) Malavi Maldivi Malezija Mali Maroko Mauricijus i Sejšeli Mauritanija Meksiko Mijanmar Moldavija Mongolija Mozambik

N

Namibija Nepal Niger Nigerija Nikaragva

O

Obala Slonovače

P

Pacifik Pakistan Panama Papua Nova Gvineja Paragvaj Peru Program pomoći palestinskom narodu

R

Ruanda Ruska Federacija

S

Samoa (predstavništvo za više zemalja) Sao Tome i Principe Saudijska Arabija Senegal Sijera Leone Sirija Somalija Srbija

Š

Šri Lanka

S

Sudan Surinam Svazilend

T

Tadžikistan Tajland Tanzanija Togo Trinidad i Tobago Tunis Turkmenistan Turska

U

Uganda Ujedinjeni Arapski Emirati Ukrajina Urugvaj Uzbekistan

V

Venecuela Vijetnam

Z

Zambija Zelenortska ostrva Zimbabve