Mladost, otpornost!

02.06.2017.

U okviru projekta „Jačanje kapaciteta za smanjenje rizika od elementarnih nepogoda i drugih nesreća u Srbiji kroz društvene zajednice i volonterska rešenja“, koji finansira UNV a sprovodi UNDP, održan je prvi krug treninga u vezi sa smanjenjem rizika od katastrofa (Disaster risk reduction - DRR) za studente završnih godina i postdiplomce, kao i mlade stručnjake 31. maja i 1. juna u Petnici kod Valjeva.

Predavanja su održali predstavnici relevantnih državnih organa i nacionalnih institucija (Ministarstva unutrašnjih poslova – Sektora za vanredne situacije, Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, JVP Srbijavode, Geološkog zavoda Srbije i Republičkog seizmološkog zavoda), predstavnici lokalnih samouprava (Grada Kraljeva), predstavnici akademije (profesori Fizičkog fakulteta – Instituta za meteorologiju - na temu klimatskih promena i Šumarskog fakulteta - na temu bujica i erozija), kao i predstavnici civilnog sektora (NVO Fenomena).

Projekat je okupio kreativne i ambiciozne mlade ljude različitih profila (inženjere, planere, menadžere bezbednosti, pravnike, ekonomiste, politikologe, sociologe i psihologe), koji su pokazali izuzetno interesovanje za angažovanje na ublažavanju posledica klimatskih promena i unapređenju prevencije od elementarnih nepogoda u Srbiji. Kroz timski rad, oni su predstavili vrlo kvalitetne i inovativne predloge za sprovođenje mera Akcionog plana za sprovođenje Nacionalnog programa upravljanja rizikom od elementarnih nepogoda (2016-2020), na kojima će nastaviti sa radom tokom leta i jeseni 2017. godine.