Svetski dan zaštite životne sredine - "Ne kockaj se s prirodom"

05.06.2017.

Svake godine, na Svetski dan zaštite životne sredine, više od stotinu zemalja se trudi da kroz različite aktivnosti podigne svest donosilaca odluka kao i javnosti o važnosti zaštite životne sredine. Nemačka Vlada više od 15 godina pruža podršku Srbiji kao i regionu Jugoistočne Evrope u ispunjenju ekoloških standarda EU u cilju stvaranja boljih uslova za život građana.

Ove godine, na incijativu bilateralnih i regionalnih projekata nemačke razvojne saradnje koje sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, a uz podršku resornih ministarstava, pre svega Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i partnerskim institucijama, organizovaće se bogat programski sadržaj. Manifestacija je simbolično nazvana „Ne kockaj se sa prirodom“ i ima za cilj da promoviše nephodnost zaštite životne sredine i održive potrošnje resursa. Na taj način doprineće se i globalnoj inicijativi za održivi razvoj Ujedinjenih nacija i nemačkim Akcionim danima za održivost.

Aktivnosti će biti organizovane na dve lokacije: na Keju Oslobođenja, pored Hotela Jugoslavije, i na Velikom Ratnom ostrvu u periodu od 10 do 14 časova, u saradnji sa partnerima - Sekretarijatom za zaštitu životne sredine Grada Beograda, JKP “Zelenilo Beograd”, Zelenom poslaničkom grupom, Beogradskim fondom za političku izuzetnost, udruženjima “Prijatelji dece Srbije” i “Prijatelji dece Novog Beograda”, fondacijom  Recan, Mladim istraživačima Srbije i još mnogim drugima.

Program će obuhvatiti široku lepezu ekoloških tema, od upravljanja otpadom i otpadnim vodama, energetske efikasnosti, klimatskih promena, upravljanja poljoprivrednim zemljištem, razvoja turizma u Dunavskom regionu, unapređenja komunalnih usluga do zaštite prirode i  očuvanja biodiverziteta kako u Srbiji, tako i celom regionu Jugoistočne Evrope.

Donosioci odluka, narodni poslanici, predstavnici ambasada i međunarodnih organizacija zajedno sa decom, mladima i ostalim građanima će razmenjivati ekološke ideje i kreativna rešenja i imaće priliku da učestvuju u različitim igrama na temu zaštite prirode i životne sredine. Svi posetioci će moći da provere svoje znanje u eko-kvizu “Ne kockaj se sa prirodom” i društvenoj igri “Igraj za energiju”, ali i svoju spretnost u košarci bacajući limenke u koš za reciklažu.

Organizatori će sa donosiocima odluka u sektoru životne sredine kao i drugim sektorima koji u velikoj meri utiču na životnu sredinu kao što su turizam, transport i ekonomija, narodnim poslanicima, predstavnicima ambasada i međunarodnih organizacija, kao i predstavnicima medija posetiti zaštićeno prirodno dobro Veliko Ratno ostrvo. Stručnjaci JKP “Zelenilo Beograd” koji upravljaju ovim prirodnim dobrom će tokom obilaska ukazati učesnicima na značaj i ulogu ovog ekosistema za grad Beograd.  

 

UNDP UNDP u svetu

Nalazite se na... UNDP Srbija 
Kliknite na... UNDP globalno

A

Albanija Alžir Angola Argentina Avganistan Azerbejdžan

B

Bahrein Bangladeš Barbados Beliz Belorusija Benin Bocvana Bolivija Bosna i Hercegovina Brazil Burkina Faso Burundi Butan

Č

Čad

C

Centralnoafrička Republika

Č

Čile

C

Crna Gora

D

Demokratska Narodna Republika Koreja Dominikanska Republika Džibuti

E

Egipat Ekvador Ekvatorijalna Gvineja El Salvador Eritreja Etiopija

F

Filipini

G

Gabon Gambija Gana Gruzija Gvajana Gvatemala Gvineja Gvineja Bisau

H

Haiti Honduras Hrvatska

I

Indija Indonezija Irak (Republika) Iran Istočni Timor

J

Jamajka Jemen Jermenija Jordan Južna Afrika Južni Sudan

K

Kambodža Kamerun Kazahstan Kenija Kina Kipar Kirgistan Kolumbija Komori Kongo (Demokratska Republika) Kongo (Republika) Kosovo* (po rezoluciji 1244) Kostarika Kuba Kuvajt

L

Lao NDR Lesoto Liban Liberija Libija

M

Madagaskar Makedonija (Bivša jugoslovenska republika) Malavi Maldivi Malezija Mali Maroko Mauricijus i Sejšeli Mauritanija Meksiko Mijanmar Moldavija Mongolija Mozambik

N

Namibija Nepal Niger Nigerija Nikaragva

O

Obala Slonovače

P

Pacifik Pakistan Panama Papua Nova Gvineja Paragvaj Peru Program pomoći palestinskom narodu

R

Ruanda Ruska Federacija

S

Samoa (predstavništvo za više zemalja) Sao Tome i Principe Saudijska Arabija Senegal Sijera Leone Sirija Somalija Srbija

Š

Šri Lanka

S

Sudan Surinam Svazilend

T

Tadžikistan Tajland Tanzanija Togo Trinidad i Tobago Tunis Turkmenistan Turska

U

Uganda Ujedinjeni Arapski Emirati Ukrajina Urugvaj Uzbekistan

V

Venecuela Vijetnam

Z

Zambija Zelenortska ostrva Zimbabve