Udruživanjem do izvozne konkurentnosti naših poljoprivrednika

07.06.2017.

Naši iskusni i ugledni poljoprivredni proizvođači su tokom dvodnevne radionice u Beogradu izložili probleme sa kojima se suočavaju u proizvodnji, preradi i plasmanu poljoprivrednih proizvoda na domaće tržište, ali i izvozu na tržišta regiona, EU i Rusije. Cilj diskusije je da se identifikuju ključni problemi i daju smernice za izradu konkretnih mera u okviru projekta „Pomoć za trgovinu – podrška razvoju proizvodnih kapaciteta agro-industrijskog sektora u Srbiji“, koji finansira Ruski fond za razvoj i UNDP, a sprovodi UNDP u saradnji sa Vladom Republike Srbije.

U radionici, koja je prvog dana bila posvećena problemima u proizvodnji, preradi i plasmanu mesa i mleka, a drugog dana je bilo reči o problemima koji pogađaju proizvođače voća i povrća, pored poljoprivrednika, učestvovali su i predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, poljoprivrednih udruženja i UNDP.

Na samom početku drugog dana radionice, Zoran Janjatovic, pomoćnik ministra poljoprivrede zadužen za ruralni razvoj, naglasio  jeda je važno da se definišu svi problemi koji postoje u poljoprivrednoj proizvodnji i pozvao predstavnike povrtara da predstave konkretne probleme sa kojima se suočavaju, jer je za definisanje svake mere neophodna povratna informacija sa terena.

Tema o kojoj se najviše diskutovalo bio je izvoz, a probleme su izložili proizvođači koji izvoze u Nemačku, Bugarsku, Rusiju i zemlje regiona. Radivoj Nadlački, poljoprivrednik iz Gospođinaca i savetnik ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine ja kazao da iako imamo dobre uslove za proizvodnju dovoljnih količina kvalitetnog povrća, naš izvoz je ograničen. “Neki od razloga su postojanje velikog broja malih proizvođača koje je nemoguće adekvatno kontrolisati, a to opet onemogućava stvaranje ponude veće količine proizvoda dobrog kvaliteta, potom nedovoljna povezanost sa drugim učesnicima u lancu vrednosti povrtarskih proizvoda, neusklađenost carinskih i poreskih propisa u vezi sa specifičnostima povrtarskih proizvoda i veliki transportni troškovi. Mislim da je potrebno i sinhronizovati rad preko ministarstva poljoprivrede i sa drugim ministarstvima u cilju rešavanja istaknutih problema i izraditi platformu na kojoj bi bile dostupne sve relevantne informacije o potrebnoj dokumentaciji i propisima u vezi sa izvozom povrtarskih proizvoda.”

Komentari i predlozi izneti tokom radionice će se zabeležiti u formi izveštaja, koji će se koristiti u daljoj implementaciji projekta „Pomoć za trgovinu – podrška razvoju proizvodnih kapaciteta agro-industrijskog sektora u Srbiji“, koji traje do 2019. godine.