Uskoro regionalni SOS telefon za žrtve porodičnog nasilja

07.06.2017.

Photo by Casey Lee

SOS telefon za žrtve nasilja u porodici će uskoro zvanično biti dostupan i na području Čajetine, Bajine Bašte i Požege.

Ženski centar Užice proširiće uslugu SOS telefona za žrtve nasilja na te tri opštine nakon potpisivanja ugovora sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj, UNDP, od kojih je konkursom taj centar dobio blizu 500.000 dinara kao podršku organizacijama civilnog društva koje pružaju uslugu SOS telefona.

"Novac koji će Ženski centar Užice dobiti za sedmomesečni rad, do kraja godine, poslužiće da se isproba funkcionisanje modela regionalne usluge", navodi za Radio Lunu koordinatorka i predsednica Upravnog odbora Ženskog centra Užice Radmila Gujaničić.

Da bi usluga regionalnog SOS telefona za žrtve porodičnog nasilja bila održiva, kako priča Radmila Gujaničić, u planu je, da se, nakon analize podataka i izveštaja o radu regionalnog SOS telefona, pregovara sa lokalnim samoupravama Zlatiborskog okruga kako bi se sledeće godine izmenile odluke o socijalnoj zaštiti i predvideo novac u bužetima opština za tu socijalnu uslugu. 

"Smatramo da ta usluga može regionalno da se pruža i da bi to bilo jeftinije za sve lokalne samouprave. Sa druge strane bi veliki broj građana bio pokriven tom uslugom koja bi se kasnije proširila na vikend, na 24 sata, kako smo se i obavezali Konvencijom Saveta Evrope koja je usvojena  2013. godine", priča Radmila Gujaničić.

Pozivi žrtava porodičnog nasilja iz svih opština Zlatiborskog okruga, najviše iz Bajine Bašte, Priboja i Nove Varoši, upućeni Ženskom centru Užice SOS telefonskom linijom, razlog su što je prošle godine pokrenuta inicijativa za regionalizaciju usluge SOS telefona.

Prema rečima Radmile Gujaničić, neće se menjati broj SOS telefona koji će biti dostupan 12 sati.

Žrtva nasilja, tražeći pomoć okretanjem SOS telefona, bez predstavljanja može razgovarati o svojim problemima, podeliti svoja iskustva, dobiti psihološku i pravnu podršku u zavisnosti od svojih potreba.

Finansiranje SOS telefona

SOS telefon za žrtve porodičnog nasilja postoji u Užicu od 1. avgusta 2015. godine, prema rečima Radmile Gujaničić,  zaslugom Ženske odborničke mreže, Saveta za rodnu ravnopravnost i Ženskog centra Užice.

Uslugu SOS telefona finansira Grad Užice. Milion dinara je ove godine izdvojeno iz gradskog budžeta za uslugu SOS telefona, odnosno, kako navodi Radmila Gujaničić, "za honorare tri saradnice na SOS telefonu, propagandni materijal i telefonsku  pretplatu".

"Zvanično se usluga finansira od 1. marta do 31. decembra", navodi Radmila Gujaničić i ističe da su žene u tom centru početkom godine volontirale. 

"Zaista je jako veliki problem održati kadrove koje ste obučili i ne možete sa malo sredstava da ljude zadržite na tom poslu", dodaje Radmila Gujaničić. 

Milion dinara je i prošle godine izdvojeno iz budžeta Grada Užica za finansiranje usluge SOS telefona od polovine maja do kraja decembra. Grad Užice je sa 500.000 dinara finansirao pet meseci rada SOS telefona u 2015. godini.

Tri puta veći broj poziva?

"Nakon što je Ženski centar Užice prošle godine uradio 24.000 lifleta koji su podeljeni uz račun Infostana, tri puta je povećan broj poziva tom centru SOS linijom", naglašava Radmila Gujaničić. Dodaje da je Grad dozvolio besplatno reklamiranje uz račun Infostana, a da je za izradu i štampanje lifleta Ženski centar izdvojio oko 17.000 dinara sa PDV-om.

Užice na drugom mestu u Srbiji po broju poziva žrtava porodičnog nasilja?

Više od 1 100 poziva je primio Ženski centar Užice od 2015. godine do sredine maja 2017. godine preko besplatnog SOS telefona 0800 333 445.

"Bio bi veći broj poziva da beležimo i pozive koje dobijamo preko mobilnih telefona, ali to ne može da se uvede u zvaničnu evidenciju zbog provere," ističe Gujaničić.

"Od početka ove godine je bilo 242 poziva. Imali smo 20 individualnih pravnih razgovora. Pet pokrenutih sudskih postupaka i 19 sati psihološke podrške za četiri osobe", navodi Radmila Gujaničić. Dodaje da je 37 žena prošle godine zatražilo pomoć i, kako navodi, prošlo kroz Ženski centar jednom ili deset puta. Ističe i da su muškarci tražili pomoć zbog nasilja koje su trpeli od strane muških članova porodice. 

Blizu 730 poziva je zabeleženo prošle godine do kraja novembra.

"Ako uzmemo i one iz 2015. godine, u prošloj godini je bilo oko hiljadu poziva i to znači da smo drugi u Srbiji po broju poziva", naglašava Radmila Gujaničić i dodaje da je na prvom mestu Beograd sa oko 1 500 poziva na SOS telefon.  

Povećan broj prijavljenog nasilja ne mora da znači da je povećano prisustvo nasilja u odnosu na prethodne godine, nego, kako tvrdi Radmila Gujaničić, može da se konstatuje da raste broj prijava zbog povećane svesti javnosti o tom problemu i zbog ohrabrivanja osoba da se javljaju.

Statistika

Policija je u prva četiri meseca ove godine podnela 41 krivičnu prijavu za krivično delo nasilje u porodici, za koje je osumnjičeno 35 osoba. Podneto je i osam prekršajnih prijava za prekršaje iz Zakona o javnom redu.

Prema podacima koje je Radio Luna dobila od Policijske uprave Užice, ukupno 118 krivičnih dela nasilja u porodici, za koja je osumnjičeno 118 osoba, evidentirano je na području Policijske uprave u Užicu u periodu od januara do decembra 2016. godine. Od toga, u Užicu 56, Požegi  27, Bajinoj Bašti 22, Arilju 19, Čajetini 11 i u Kosjeriću četiri. Prekršajne prijave podnete su protiv 46 osoba za 46 prekršaja iz Zakona o javnom redu.

Ukupno 12 780 puta je prošle godine zazvonio SOS telefon u 26 ženskih organizacija iz 18 gradova i opština Srbije, prema podacima mreže Žene protiv nasilja. Ukupno 5 085 žena koje su preživele nasilje je dobilo psihološku, pravnu podršku ili sklonište nakon razgovora sa članicama organizacija koje čine mrežu Žene protiv nasilja.

Podaci Policijske uprave Užice pokazuju da je 2015. godine, na teritoriji koju pokriva PU Užice, zabeleženo ukupno 377 prijava o  slučajevima nasilja u porodici, od tog broja 68 prijava je sa područja Užica.

Ukupno 129 krivičnih prijava za krivično delo nasilje u porodici je podneto protiv 132 osobe tokom 2015. godine na teritoriji Policijske uprave Užice. Krivične prijave su podnete protiv 121 muškarca i 11 žena. Policijska uprava Užice je 2015. godine podnela ukupno 130 prekršajnih prijava protiv 112 lica zbog prekršaja pojedinih članova tadašnjeg Zakona o javnom redu i miru.

 

U Zlatiborskom okrugu jedna sigurna kuća za smeštaj osam žrtava porodičnog nasilja?

Blizu 600 potpisa za izgradnju sigurne kuće u Užicu je prikupio Ženski centar Užice počevši od 8. marta u nameri da se, kako kaže Radmila Gujaničić, animira javnost i ukaže na važnost teme.

Sigurna kuća za žrtve porodičnog nasilja postoji u Priboju i ima osam ležajeva.

"Zlatiborskom okrugu nedostaje 23 ležaja u sigurnoj kući, prema Konvenciji Saveta Evrope po kojoj bi na 10. 000 stanovnika trebalo da postoji jedan ležaj u sigurnoj kući", objašnjava Radmila Gujaničić.

Ona navodi da je za žrtve porodičnog nasilja u Priboju, smeštaj u sigurnoj kući besplatan, odnosno da tu uslugu finansira lokalna samouprava. Ukoliko je smeštaj u toj sigurnoj kući potreban žrtvi nasilja iz drugih opština Zlatiborskog okruga, prema rečima predsednice Upravnog odbora i koordinatorke Ženskog centra Užice Radmile Gujaničić, neophodno je da Centar za socijalni rad priloži nalog i pribavi saglasnost lokalne samouprave koja bi trebalo da plati smeštaj. Gujaničić kaže da je bilo slučajeva, poput Kosjerića, da se iznajmi stan za žrtve nasilja i da lokalna samouprava izdvaja sredstva za te namene. 

"Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović je potpisala 23. maja ugovore osprovođenju projekata u oblasti socijalnog stanovanja, odnosno pomoći sigurnim kućama. U budžetu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za ovu godinu je opredeljeno deset miliona dinara za podršku tim projektima."

Novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici počinje da se primenjuje od 1. juna, a usvojen je pre šest meseci u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Prema novom zakonu, kako pišu mediji, policija će imati mogućnost da udalji nasilnika iz stana u kome živi sa svojom žrtvom i zabrani mu da joj prilazi i sa njom komunicira, ukoliko proceni da postoji rizik da nasilje eskalira i da dođe do izvršenja krivičnog dela. Mera udaljenja će biti primenjena prema nasilniku bez obzira da li je on vlasnik stana ili sa žrtvom živi u iznajmljenom stanu. Ukoliko sa žrtvom ne živi, biće mu izrečena mera zabrane prilaska i komuniciranja.

Policijska uprava Užice o novom Zakonu

Novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici uvodi potpuno nove hitne mere - privremeno udaljavanje mogućeg učinioca iz stana i privremenu zabranu mogućem učiniocu da kontaktira žrtvu nasilja i prilazi joj.

Ono što je bitno, udaljavanje može da traje 48 sati, i to policijski službenik može da odredi, a nakon toga na predlog javnog tužioca,  sud može da odredi da se hitna mera produži još 30 dana. Ukoliko dođe do kršenja hitne mere, može da se izrekne kazna zatvora do 60 dana u prekršajnom postupku, gde će sud vrlo brzo da reaguje.

Zakon predviđa i koordinaciju svih organa u sprečavanju nasilja u porodici i policije, tužilaštva, sudova, Centara za socijalni rad.

Policijski službenici dužni su da odmah obaveste nadležnog policijskog službenika (koji je završio specijalizovanu obuku) o svakom nasilju u porodici ili neposrednoj opasnosti od njega, bez obzira kako su to saznali. Imaju pravo da, sami ili na zahtev nadležnog policijskog službenika, dovedu mogućeg učinioca u nadležnu organizacionu jedinicu policije, radi vođenja postupka, zadržavanje u nadležnoj organizacionoj jedinici radi vođenja postupka može trajati najduže 8 časova. Tokom postupka mogući učinilac mora da se pouči i da mu se omogući kontakt i korišćenje usluga branioca i pravne pomoći u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srbije.

Nadležni policijski službenik mora da mogućem učiniocu koji je doveden u nadležnu organizacionu jedinicu policije pruži priliku da se izjasni o svim bitnim činjenicama, da prikupi potrebna obaveštenja od drugih policijskih službenika, odmah proceni rizik neposredne opasnosti od nasilja u porodici ( procena rizika) i da izrekne hitnu meru za sprečavanje nasilja u porodici. Ako mogući učinilac nije doveden u nadležnu organizacionu jedinicu policije, nadležni policijski službenik procenjuje rizik odmah kada primi od policijskih službenika obaveštenje o nasilju ili neposrednoj opasnosti od njega.

Nadležni policijsku službenik odmah dostavlja sva dostupna obaveštenja o nasilju u porodici ili neposrednoj opasnosti od njega i procenu rizika (ako ona ukazuje na neposrednu opasnost od nasilja) Osnovnom javnom tužiocu na čijem području se nalazi prebivalište, odnosno boravište žrtve, Centru za socijalni rad i Grupi za koordinaciju i saradnju. 

Zakon predviđa da se na području svakog osnovnog javnog tužilaštva obrazuje Grupa za koordinaciju i saradnju. Ona:

- razmatra svaki slučaj nasilja u porodici koji nije okončan pravnosnažnom sudskom odlukom u građanskom ili krivičnom postupku, slučajeve kada treba da se pruži zaštita i podrška žrtvama nasilja u porodici i žrtvama krivičnih dela iz ovog zakona,

- izrađuje individualni plan zaštite i podrške žrtvi i

- predlaže nadležnom javnom tužilaštvu mere za okončanje sudskih postupaka.

Preuzeto sa: http://www.radioluna.rs/uzicki-kraj/Izdvajamo/15290/uskoro-regionalni-sos-telefon-za-zrtve-porodicnog-nasilja.html

UNDP UNDP u svetu

Nalazite se na... UNDP Srbija 
Kliknite na... UNDP globalno

A

Albanija Alžir Angola Argentina Avganistan Azerbejdžan

B

Bahrein Bangladeš Barbados Beliz Belorusija Benin Bocvana Bolivija Bosna i Hercegovina Brazil Burkina Faso Burundi Butan

Č

Čad

C

Centralnoafrička Republika

Č

Čile

C

Crna Gora

D

Demokratska Narodna Republika Koreja Dominikanska Republika Džibuti

E

Egipat Ekvador Ekvatorijalna Gvineja El Salvador Eritreja Etiopija

F

Filipini

G

Gabon Gambija Gana Gruzija Gvajana Gvatemala Gvineja Gvineja Bisau

H

Haiti Honduras Hrvatska

I

Indija Indonezija Irak (Republika) Iran Istočni Timor

J

Jamajka Jemen Jermenija Jordan Južna Afrika Južni Sudan

K

Kambodža Kamerun Kazahstan Kenija Kina Kipar Kirgistan Kolumbija Komori Kongo (Demokratska Republika) Kongo (Republika) Kosovo* (po rezoluciji 1244) Kostarika Kuba Kuvajt

L

Lao NDR Lesoto Liban Liberija Libija

M

Madagaskar Makedonija (Bivša jugoslovenska republika) Malavi Maldivi Malezija Mali Maroko Mauricijus i Sejšeli Mauritanija Meksiko Mijanmar Moldavija Mongolija Mozambik

N

Namibija Nepal Niger Nigerija Nikaragva

O

Obala Slonovače

P

Pacifik Pakistan Panama Papua Nova Gvineja Paragvaj Peru Program pomoći palestinskom narodu

R

Ruanda Ruska Federacija

S

Samoa (predstavništvo za više zemalja) Sao Tome i Principe Saudijska Arabija Senegal Sijera Leone Sirija Somalija Srbija

Š

Šri Lanka

S

Sudan Surinam Svazilend

T

Tadžikistan Tajland Tanzanija Togo Trinidad i Tobago Tunis Turkmenistan Turska

U

Uganda Ujedinjeni Arapski Emirati Ukrajina Urugvaj Uzbekistan

V

Venecuela Vijetnam

Z

Zambija Zelenortska ostrva Zimbabve