Odgovorimo na klimatski izazov!

15.06.2017.

Početak projekta «Lokalni razvoj otporan na klimatske promene» (Climate Smart Urban Development Challenge).
 
U četvrtak 15. juna 2017. godine u prostorijama Ujedinjenih nacija (Bulevar Zorana Djindjića 64, Novi Beograd) sa početkom u 10:00 časova, održana je uvodna radionica projekta «Lokalni razvoj otporan na klimatske promene», koji sprovodi Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine u saradnji sa UNDP i uz finansijsku podršku Globalnog fonda za životnu sreidnu (GEF).
 
Javnosti i zainteresovanim stranama predstavljen je projekat koji ima za cilj postizanje održivog razvoja lokalnih samouprava i podršku lokalnim samoupravama u odgovoru na izazove klimatksih promena. Klimatske promene predstavljaju veliki izazov za čovečanstvo, opšteprihvaćen je stav ovoga skupa. Na ovoj uvodnoj radionici, lokalnim samoupravama, poslovnom sektoru, organizacijama civilnog društva, naučno-istraživačkim institucijama i svima onima koji, u partnerskom odnosu, mogu da ponude i realizaciju originalne ideje, upućen je svojevrstan izazov i poziv za učešće u projektu.
 
U ime Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine prisutnima se obratila državni sekretar Stana Božović. Ona je istakla da će Vlada kroz resorno ministarstvo pružiti punu logističku i materijalnu podršku lokalnim samoupravama kako bi mogli da, u skladu sa sopstvenim potrebama i kapacitetima, odgovore na izazove i učestvuju u ovom projektu. Izazov svakako predstavlja pronalaženje načina da se primeni univerzalno, pristupačno i održivo rešenje za probleme na lokalnom nivou, posebno u slučaju kada lokalne samouprave nisu u mogućnosti da to samostalno postignu i samostalno finansiraju.
 
Zamenica Stalne predstavnice Programa UN za razvoj u Srbiji, Steliana Nedera, uputila je poziv svim lokalnim samoupravama da se uključe u program izazova i naglasila da su inovacije ključni način de se ostvari «ravnoteža razvoja i očuvanja kvaliteta života građana i životne sredine». Gosti iz Finske i Hrvatske su predstavili svoja iskustva vezana za učešće lokalne samouprave u domenu primene inovativnih načina smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte, kao i mera prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove.
 
Takođe, ovom prilikom predstavljeni su i alternativni načini finansiranja projakata iz ove oblasti. Izuzetnom odzivu ovoj radionici doprineli su i predstavnici bankarskog, nevladinog kao i privatnog sektora. Svi su izrazili spremnost za direktan doprinos ovom projektu, a opšti zaključak učesnika ovog skupa je da je interdisciplinarna saradnja jedan od glavnih preduslova za njegovo uspešno sprovođenje.
 
Predviđeno je da se u narednih pet godina trajanja projekta realizuju sve one ideje koje za osnov imaju podršku održivom lokalnom razvoju koji je otporan na klimatske promene. Na taj način, rešenja koja budu dala najbolje rezultate, pored toga što će dati veliki razvojni i ekološki doprinos svojoj lokalnoj samoupravi, ostvariće pravo i na nagradu koju ovaj izazov predviđa.

UNDP UNDP u svetu

Nalazite se na... UNDP Srbija 
Kliknite na... UNDP globalno

A

Albanija Alžir Angola Argentina Avganistan Azerbejdžan

B

Bahrein Bangladeš Barbados Beliz Belorusija Benin Bocvana Bolivija Bosna i Hercegovina Brazil Burkina Faso Burundi Butan

Č

Čad

C

Centralnoafrička Republika

Č

Čile

C

Crna Gora

D

Demokratska Narodna Republika Koreja Dominikanska Republika Džibuti

E

Egipat Ekvador Ekvatorijalna Gvineja El Salvador Eritreja Etiopija

F

Filipini

G

Gabon Gambija Gana Gruzija Gvajana Gvatemala Gvineja Gvineja Bisau

H

Haiti Honduras Hrvatska

I

Indija Indonezija Irak (Republika) Iran Istočni Timor

J

Jamajka Jemen Jermenija Jordan Južna Afrika Južni Sudan

K

Kambodža Kamerun Kazahstan Kenija Kina Kipar Kirgistan Kolumbija Komori Kongo (Demokratska Republika) Kongo (Republika) Kosovo* (po rezoluciji 1244) Kostarika Kuba Kuvajt

L

Lao NDR Lesoto Liban Liberija Libija

M

Madagaskar Makedonija (Bivša jugoslovenska republika) Malavi Maldivi Malezija Mali Maroko Mauricijus i Sejšeli Mauritanija Meksiko Mijanmar Moldavija Mongolija Mozambik

N

Namibija Nepal Niger Nigerija Nikaragva

O

Obala Slonovače

P

Pacifik Pakistan Panama Papua Nova Gvineja Paragvaj Peru Program pomoći palestinskom narodu

R

Ruanda Ruska Federacija

S

Samoa (predstavništvo za više zemalja) Sao Tome i Principe Saudijska Arabija Senegal Sijera Leone Sirija Somalija Srbija

Š

Šri Lanka

S

Sudan Surinam Svazilend

T

Tadžikistan Tajland Tanzanija Togo Trinidad i Tobago Tunis Turkmenistan Turska

U

Uganda Ujedinjeni Arapski Emirati Ukrajina Urugvaj Uzbekistan

V

Venecuela Vijetnam

Z

Zambija Zelenortska ostrva Zimbabve