Najveći LGBTI internet resursni centar u regionu Zapadnog Balkana i Turske

20.06.2017.

UNDP i ERA sa zadovoljstvom predstavljaju najveći LGBTI internet resursni centar u regionu Zapadnog Balkana i Turske, koji je dostupan na adresi http://www.lgbti-era.org/online-resource-center.

Ovaj resursni centar na internetu je razvijen kako bi se osiguralo da svi međunarodni i regionalni LGBTI instrumenti za zaštitu ljudskih prava, standardi, principi, političke preporuke, uputstva, alati, brošure i sl. postanu široko dostupni za organizacije civilnog društva, vladine zvaničnike, medije, istraživače i sve druge zainteresovane pojedince i institucije u regionu Zapadnog Balkana, Turske  i šire.

Jedan od glavnih razloga za stvaranje ove baze je da stvori mogućnost da se značajni dokumenati kao što su zvanične politike, pozicije vlade i korespondencije prevedu na lokalne jezike i na taj način stave na raspolaganje državnim institucijama i relevantnim akterima. Resurs pruža mnoge važne dokumenate sa prevodom na lokalnim jezicima.

ERA, u saradnji sa UNDP-om, izradila je platformu na internetu koja je sada dostupna sa podacima, dokazima i informacijama o stanju prava LGBTI osoba u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Kosovu*, BJR Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji, Sloveniji i Turskoj.

Ova platforma ima višejezičnu komponentu i omogućava pristup informacijama putem aplikacija na tablet urađejima, pametnim telefonima i na drugim prenosivim uređajima. Korisnici, takođe, mogu da postave svoje dokumente koji će, nakon pregleda moderator, biti svima dostupni u bazi.

Platforma nudi resurse i informacije za veoma dugu listu tema, uključujući pravo, politiku, obrazovanje itd. Dizajnirana je tako da pretraživanje učini lakim i sveobuhvatnim, uključujući mogućnost direktnog preuzimanja.

Projekat, kao i izrada platforme, finansijski je podržan od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Resursni centar na internetu je razvijen u okviru Programa Ujedinjenih nacija za razvoj i regionalnog projekta "Biti LGBTI osoba u istočnoj Evropi: smanjenje nejednakosti i isključenosti i borba protiv homofobije i transfobije koju osećaju LGBTI osobe" u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Srbiji.

UNDP UNDP u svetu

Nalazite se na... UNDP Srbija 
Kliknite na... UNDP globalno

A

Albanija Alžir Angola Argentina Avganistan Azerbejdžan

B

Bahrein Bangladeš Barbados Beliz Belorusija Benin Bocvana Bolivija Bosna i Hercegovina Brazil Burkina Faso Burundi Butan

Č

Čad

C

Centralnoafrička Republika

Č

Čile

C

Crna Gora

D

Demokratska Narodna Republika Koreja Dominikanska Republika Džibuti

E

Egipat Ekvador Ekvatorijalna Gvineja El Salvador Eritreja Etiopija

F

Filipini

G

Gabon Gambija Gana Gruzija Gvajana Gvatemala Gvineja Gvineja Bisau

H

Haiti Honduras Hrvatska

I

Indija Indonezija Irak (Republika) Iran Istočni Timor

J

Jamajka Jemen Jermenija Jordan Južna Afrika Južni Sudan

K

Kambodža Kamerun Kazahstan Kenija Kina Kipar Kirgistan Kolumbija Komori Kongo (Demokratska Republika) Kongo (Republika) Kosovo* (po rezoluciji 1244) Kostarika Kuba Kuvajt

L

Lao NDR Lesoto Liban Liberija Libija

M

Madagaskar Makedonija (Bivša jugoslovenska republika) Malavi Maldivi Malezija Mali Maroko Mauricijus i Sejšeli Mauritanija Meksiko Mijanmar Moldavija Mongolija Mozambik

N

Namibija Nepal Niger Nigerija Nikaragva

O

Obala Slonovače

P

Pacifik Pakistan Panama Papua Nova Gvineja Paragvaj Peru Program pomoći palestinskom narodu

R

Ruanda Ruska Federacija

S

Samoa (predstavništvo za više zemalja) Sao Tome i Principe Saudijska Arabija Senegal Sijera Leone Sirija Somalija Srbija

Š

Šri Lanka

S

Sudan Surinam Svazilend

T

Tadžikistan Tajland Tanzanija Togo Trinidad i Tobago Tunis Turkmenistan Turska

U

Uganda Ujedinjeni Arapski Emirati Ukrajina Urugvaj Uzbekistan

V

Venecuela Vijetnam

Z

Zambija Zelenortska ostrva Zimbabve