Dnevnik sa titlom od neprocenjivog značaja za gluve i nagluve

22.06.2017.

Sadržaj našeg Drugog dnevnika, od sinoć je, putem titla, dostupan gluvim i nagluvim osobama. Time je Javni medijski servis omogućio ravnopravnu informisanost gledalaca oštećenog sluha. U okviru teleteksta, ukucavanjem broja 888, sadržaj Dnevnika dostupan je u tekstualnoj verziji.  

Prvi titlovani Dnevnik, članovi Udruženja gluvih i nagluvih u Kragujevcu pozdravili su podignutim rukama, što na znakovnom jeziku predstavlja aplauz. Program prilagođen njihovim potrebama mnogo im znači.

Po završetku najgledanije informativne emisije u Srbiji ostali su da prokomentarišu najvažnije vesti koje su videli. Predrag Ćosić ima 73 godine i, kako kaže, malo je iznenađen. "Hvala RTS-u što je otvorio ovo novo poglavlje", poručuje Ćosić.

I ostali članovi udrženja gluvih i nagluvih u Kragujevcu ne kriju zadovoljstvo. Penzionerka Milica Petuhov kaže da ne mora više da moli ljude koji čuju da joj prepričaju najvažnije vesti iz zemlje i sveta. Sada može sama da gleda i pročita najnovije informacije.

I Fatima Čorbić uvek je morala da pita druge o čemu se govori u Dvevniku, tako da joj je titl olakšao i ulepšao život.

Biljana Milanović se nada da će biti titlovano još mnogo sadržaja. Zanimaju je, kaže, emisije o zdravstvu, kuvanju, i to bi volela da vidi.

Softver za titlovanje realizovan je zahvaljujući donaciji UNDP-a, Programa Ujedinjenih nacija za razvoj. Procene su da u Srbiji živi oko 100.000 gluvih i nagluvih osoba i ovo je veliki iskorak u njihovoj inkluziji.

Suzana Maslać Matović, predsednica Saveza gluvih i nagluvih Srbije, ocenjuje da se te osobe prvi put osećaju ravnopravno sa ostalim građanima. "Savez gluvih i nagluvih Srbije, u saradnji sa RTS-om uradio je veliki korak. Ovo je istorijski dan za sve nas jer je zvanično počelo titlovanje najvažnije informativne emisije. Drago mi je zbog mladih koji će sada imati pristup informacijama kakav imaju i gluvi u svetu", rekla je Suzana Maslać Matović.

Brojne su emisije koje javni servis emituje na znakovnom jeziku, titlovane su i novije domaće serije, tu su i specijalizovane emisije posvećene osobama sa invaliditetom. Osobe oštećenog sluha priželjuju još novih sadržaja iz svih sfera života, a RTS nastoji da svoje programe prilagodi što širem auditorijumu."

Tekst preuzet sa www.rts.rs  

UNDP UNDP u svetu

Nalazite se na... UNDP Srbija 
Kliknite na... UNDP globalno

A

Albanija Alžir Angola Argentina Avganistan Azerbejdžan

B

Bahrein Bangladeš Barbados Beliz Belorusija Benin Bocvana Bolivija Bosna i Hercegovina Brazil Burkina Faso Burundi Butan

Č

Čad

C

Centralnoafrička Republika

Č

Čile

C

Crna Gora

D

Demokratska Narodna Republika Koreja Dominikanska Republika Džibuti

E

Egipat Ekvador Ekvatorijalna Gvineja El Salvador Eritreja Etiopija

F

Filipini

G

Gabon Gambija Gana Gruzija Gvajana Gvatemala Gvineja Gvineja Bisau

H

Haiti Honduras Hrvatska

I

Indija Indonezija Irak (Republika) Iran Istočni Timor

J

Jamajka Jemen Jermenija Jordan Južna Afrika Južni Sudan

K

Kambodža Kamerun Kazahstan Kenija Kina Kipar Kirgistan Kolumbija Komori Kongo (Demokratska Republika) Kongo (Republika) Kosovo* (po rezoluciji 1244) Kostarika Kuba Kuvajt

L

Lao NDR Lesoto Liban Liberija Libija

M

Madagaskar Makedonija (Bivša jugoslovenska republika) Malavi Maldivi Malezija Mali Maroko Mauricijus i Sejšeli Mauritanija Meksiko Mijanmar Moldavija Mongolija Mozambik

N

Namibija Nepal Niger Nigerija Nikaragva

O

Obala Slonovače

P

Pacifik Pakistan Panama Papua Nova Gvineja Paragvaj Peru Program pomoći palestinskom narodu

R

Ruanda Ruska Federacija

S

Samoa (predstavništvo za više zemalja) Sao Tome i Principe Saudijska Arabija Senegal Sijera Leone Sirija Somalija Srbija

Š

Šri Lanka

S

Sudan Surinam Svazilend

T

Tadžikistan Tajland Tanzanija Togo Trinidad i Tobago Tunis Turkmenistan Turska

U

Uganda Ujedinjeni Arapski Emirati Ukrajina Urugvaj Uzbekistan

V

Venecuela Vijetnam

Z

Zambija Zelenortska ostrva Zimbabve