Pomoć UN nastavku reformskog procesa u Srbiji

18.09.2017.

© srbija.gov.rs

Beograd, 18. septembar 2017. godine – Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa stalnom koordinatorkom UN u Srbiji Karlom Herši o aktivnostima u okviru petogodišnjeg programa razvojnog partnerstva koji je Srbija potpisala sa Timom Ujedinjenih nacija.

Program uključuje agencije, fondove i programe UN i predstavlja sveobuhvatni okvir za saradnju i pomoć sistema UN za unapređenje ekonomskog, socijalnog i ekološkog razvoja Srbije.

Karla Herši je istakla da je većina resornih ministarstava već uključena u program i da zajedničkim snagama treba nastaviti reforme u oblastima vladavine prava, državne uprave i na razvoju društvenih i ljudskih resursa, dodavši da je Okvir razvojnog partnerstva u punoj meri usklađen i sa procesom pristupnih pregovora Srbije i Evropske unije.

Brnabić je saopštila da Srbija ima veoma dobru fiskalnu disciplinu i da je prioritet Vlade ulaganje u velike infrastrukturne projekte, zbog čega je ključna dobra koordinacija različitih izvora finansiranja za projekte Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

Ona je istakla da će, zajedničkim radom ministarstava, kancelarija i agencija Vlade Srbije sa sistemom UN, petogodišnji plan biti uspešno sproveden u interesu svih građana Srbije.

Karla Herši je premijerki Brnabić uručila poziv za učešće na sastanku „Zapadni Balkan na raskrsnici – Novi izazovi, promena dinamike“, koji Ujedinjene nacije u decembru ove godine organizuje u Briselu.