Pioniri zelene privrede 2030.

29.09.2017.

Beograd, 29. septembar 2017. – Proizvodnja pečuraka iz ostataka kafe, proizvodnja kućica za kućne ljubimce od eko materijala ili sistem za deljenje bicikala – ovo su neke od preduzetničkih ideja iza kojih stoje polaznici treninga za ekološko preduzetništvo koji je organizovao Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta.

Pobedu su odnele „zelene“ ideje koje su, prema mišljenju žirija bile najinovativnije, spremne za implementaciju, imale plan za finansiranje ali i vrlo bitnu stavku – potencijal da zaposle mlade ljude. Budući „zeleni“ preduzetnici su dobili vaučere za nabavku IT opreme koja će im pomoći da pokrenu posla.

Prvo mesto su podelile ideje Zorane Lanc i Borisa Obrovskog na temu termovizijskog snimanja objekata radi smanjenja osipanja energije i ideja Dejana Letića na temu reciklaža autofiltera za ulje. Nagrađeni su i Milena Tabašević sa predlogom za aplikaciju GreenTrack, Branko Dimitrijević sa idejom za proizvodnju agrobriketa, kao i Aleksa Živković čiji je predlog reciklaža i prevoz pet ambalaže biciklom.

 „Razvoj zelene privrede Srbiji može doneti nova radna mesta budući da će potražnja za novim veštinama u mnogim sektorima rasti. U saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta podržavamo razvoj veština, znanja i kompetencija ovih mladih ljudi u oblasti zelenog preuzetništva, jer ulaganjem u mlade ljude i u zelenu ekonomiju stvaramo pionire zelene ekonomije 2030,“ kazao je Žarko Petrović, programski analitičar u Programu UN za razvoj u Srbiji i dodao da su nam neophodni „zeleni“ lideri sa odgovarajućim preduzetničkim veštinama kako bismo izveli Srbiju na pravi put ka dostizanju ciljeva održivog razvoja.

Tromesečni trening je organizovan u okviru projekta „Jačanje kapaciteta za unapređeno sprovođenje međunarodnih sporazuma iz oblasti zaštite životne sredine koji finansira Globalni fond za životnu sredinu (GEF) i UNDP uz kontribuciju institucija Republike Srbije.

Cilj obuke je da mladim vizionarima, zainteresovanim za preduzetništvo i očuvanje životne sredine pruži neophodna znanja i vetar u leđa za pokretanje ekološkog startap preduzeća. Trening je bio namenjen mladim osobama, starosti od 18 do 30 godina, koji spadaju u najugroženiju grupu kada je u pitanju nezaposlenost u Srbiji. Tokom protekla tri meseca, polaznici obuke su učili kako da razviju svoje preduzetničke sposobnosti, pripreme biznis plan i provere rentabilnost svoje ideje. Predstavljanju ideja i proglašenju pobednika, prisustvovali su i predstavnici privatnog sektora, koji su potencijalni izvor finansiranja za buduće preduzetnike.

Za više informacija, molimo Vas da kontaktirate Stevana Vujasinovića putem telefona na +381 (0)11 4155 310 ili imejla na communications.rs@undp.org