Predstavljen Nacionalni Portal otvorenih podataka

12.10.2017.

Ana Brnabić, Predsednica Vlade Republike Srbije

Nacionalni Portal otvorenih podataka (www.data.gov.rs), centralno mesto na kojem će biti objedinjeni podaci državnih organa i stavljeni na raspolaganje građanima, privatnom i nevladinom sektoru, predstavljen je danas u okviru projekta „Otvoreni podaci-otvorene mogućnosti“.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić istakla je da će portal doprineti ekonomskom razvoju i boljoj informisanosti građana. Po njenim rečima, potpuno otvaranje podataka u Srbiji moglo bi da dovede do rasta društvenog proizvoda do jedan, a stope zaposlenosti i do dva odsto, kao što je to slučaj sa drugim zemljama Evrope.

Sa ciljem da u naredne dve godine što veći broj državnih institucija otvori podatke i razvije znanje i veštine za njihovu obradu, i uključi privredu, naučnu zajednicu, civilno društvo i medije, Kancelarija za IT i eUpravu i Program UN za razvoj (UNDP) potpisali su protokol o saradnji na projektu „Otvoreni podaci – otvorene mogućnosti“.

Karla Herši, stalna koordinatorka tima Ujedinjenih nacija u Srbiji, i stalna predstavnica Programa UN za razvoj UNDP,  istakla je da pored toga što omogućavaju inovacije u poslovanju, čime se stimuliše ekonomski rast, otvoreni podaci doprinose sveobuhvatnom održivom razvoju društva, posebno u oblastima poput obrazovanja, zaštite životne sredine i javnih finansija.

„Podaci omogućavaju i veću transparentnost rada državnih organa i stimulišu uključivanje javnosti u procese odlučivanja“, dodala je Herši.

Predstavljanju nacionalnog Portala prisustvovali su i Denis Kif, ambasador Velike Britanije u Srbiji, predstavnici Svetske banke i Švedske agencije za međunarodni razvoj SIDA, koji pružaju podršku Srbiji u otvaranju javnih podataka.

UNDP UNDP u svetu

Nalazite se na... UNDP Srbija 
Kliknite na... UNDP globalno

A

Albanija Alžir Angola Argentina Avganistan Azerbejdžan

B

Bahrein Bangladeš Barbados Beliz Belorusija Benin Bocvana Bolivija Bosna i Hercegovina Brazil Burkina Faso Burundi Butan

Č

Čad

C

Centralnoafrička Republika

Č

Čile

C

Crna Gora

D

Demokratska Narodna Republika Koreja Dominikanska Republika Džibuti

E

Egipat Ekvador Ekvatorijalna Gvineja El Salvador Eritreja Etiopija

F

Filipini

G

Gabon Gambija Gana Gruzija Gvajana Gvatemala Gvineja Gvineja Bisau

H

Haiti Honduras Hrvatska

I

Indija Indonezija Irak (Republika) Iran Istočni Timor

J

Jamajka Jemen Jermenija Jordan Južna Afrika Južni Sudan

K

Kambodža Kamerun Kazahstan Kenija Kina Kipar Kirgistan Kolumbija Komori Kongo (Demokratska Republika) Kongo (Republika) Kosovo* (po rezoluciji 1244) Kostarika Kuba Kuvajt

L

Lao NDR Lesoto Liban Liberija Libija

M

Madagaskar Makedonija (Bivša jugoslovenska republika) Malavi Maldivi Malezija Mali Maroko Mauricijus i Sejšeli Mauritanija Meksiko Mijanmar Moldavija Mongolija Mozambik

N

Namibija Nepal Niger Nigerija Nikaragva

O

Obala Slonovače

P

Pacifik Pakistan Panama Papua Nova Gvineja Paragvaj Peru Program pomoći palestinskom narodu

R

Ruanda Ruska Federacija

S

Samoa (predstavništvo za više zemalja) Sao Tome i Principe Saudijska Arabija Senegal Sijera Leone Sirija Somalija Srbija

Š

Šri Lanka

S

Sudan Surinam Svazilend

T

Tadžikistan Tajland Tanzanija Togo Trinidad i Tobago Tunis Turkmenistan Turska

U

Uganda Ujedinjeni Arapski Emirati Ukrajina Urugvaj Uzbekistan

V

Venecuela Vijetnam

Z

Zambija Zelenortska ostrva Zimbabve