Predstavljen Nacionalni Portal otvorenih podataka

12.10.2017.

Ana Brnabić, Predsednica Vlade Republike Srbije

Nacionalni Portal otvorenih podataka (www.data.gov.rs), centralno mesto na kojem će biti objedinjeni podaci državnih organa i stavljeni na raspolaganje građanima, privatnom i nevladinom sektoru, predstavljen je danas u okviru projekta „Otvoreni podaci-otvorene mogućnosti“.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić istakla je da će portal doprineti ekonomskom razvoju i boljoj informisanosti građana. Po njenim rečima, potpuno otvaranje podataka u Srbiji moglo bi da dovede do rasta društvenog proizvoda do jedan, a stope zaposlenosti i do dva odsto, kao što je to slučaj sa drugim zemljama Evrope.

Sa ciljem da u naredne dve godine što veći broj državnih institucija otvori podatke i razvije znanje i veštine za njihovu obradu, i uključi privredu, naučnu zajednicu, civilno društvo i medije, Kancelarija za IT i eUpravu i Program UN za razvoj (UNDP) potpisali su protokol o saradnji na projektu „Otvoreni podaci – otvorene mogućnosti“.

Karla Herši, stalna koordinatorka tima Ujedinjenih nacija u Srbiji, i stalna predstavnica Programa UN za razvoj UNDP,  istakla je da pored toga što omogućavaju inovacije u poslovanju, čime se stimuliše ekonomski rast, otvoreni podaci doprinose sveobuhvatnom održivom razvoju društva, posebno u oblastima poput obrazovanja, zaštite životne sredine i javnih finansija.

„Podaci omogućavaju i veću transparentnost rada državnih organa i stimulišu uključivanje javnosti u procese odlučivanja“, dodala je Herši.

Predstavljanju nacionalnog Portala prisustvovali su i Denis Kif, ambasador Velike Britanije u Srbiji, predstavnici Svetske banke i Švedske agencije za međunarodni razvoj SIDA, koji pružaju podršku Srbiji u otvaranju javnih podataka.