Pet opština u Srbiji izabrano za učešće u Regionalnom programu lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu

06.11.2017.

Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu

Čačak, Šabac, Dimitrovgrad, Kragujevac i Paraćin izabrani su u okviru javnog poziva za jedinice lokalne samouprave za učešće u Regionalnom programu lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD).  Odabrane opštine i gradovi će, uz finansijsku i stručno-savetodavnu pomoć tima ReLOaD projekta, jačati partnerstvo između lokalnih vlasti i civilnog društva, na dobrobit građana i lokalnih zajednica. ReLOaD podržava uvođenje i širenje  transparentnog finansiranja projekata organizacija civilnog društva (OCD) iz budžeta jedinica lokalne samouprave, čime se osigurava veće učešće građana u procesima donošenja odluka i unapređuje pružanje javnih usluga.

U Srbiji, uprkos adekvatnoj zakonskoj regulativi koja propisuje transparentno finansiranje projekata civilnog društva iz budžeta, često u praksi postoje nedostaci u njenoj primeni, od nepotpunih podzakonskih akata u opštini/gradu, do nejasnoća oko bodovanja prijava, članstva u komisijama za evaluaciju i nedostatka jasnih smernica za praćenje realizacije projekata.

ReLOaD projekat će raditi sa izabranim lokalnim samoupravama kako bi se ova pitanja rešila i osigurala puna transparentnost u budućem finansiranju civilnog društva iz lokalnog budžeta.

Odabrane partnerske opštine i gradovi će imati priliku da iskoriste bespovratna finansijska sredstva u iznosu od pola miliona eura za finansiranje projekata od javnog interesa koje će da sprovode OCD u naredne dve godine. Posebna pažnja biće posvećena projektima koji doprinose osnaživanju žena, mladih i društveno marginalizovanih grupa.

Očekuje se da će kroz ReLOaD projekat OCD realizovati 200 projekata koji će omogućiti kvalitetnije i raznovrsnije programe za oko 38.000 građana u regionu Zapadnog Balkana. U Srbiji će u projektu učestvovati najmanje 20 organizacija civilnog društva čije će aktivnosti doprineti boljem kvalitetu života za preko 3000 građana.

Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD, finansira Evropska unija, a implementira Program Ujedinjenih nacija za razvoj UNDP.