Prvo javno slušanje na temu: Sprovođenje Ciljeva održivog razvoja i uloga Narodne skupštine Republike Srbije

08.11.2017.

Prvo javno slušanje o Ciljevima održivog razvoja u Narodnoj skupštini Srbije

U sredu, 8. novembra 2017. godine održano je prvo javno slušanje na temu: „Sprovođenje Ciljeva održivog razvoja: uloga Narodne skupštine.  Narodna skupština Republike Srbije (RS) je među prvima, pored Evropskog parlamenta, koja je organizovala javno slušanje na ovu temu. Sednica je prenošena uživo, uz prisustvo medija, kao i velikog broja predstavnika ministarstava i organizacija civilnog društva. Prof. dr Slavica Đukić Dejanović ministarka bez portfelja u Vladi RS, zadužena za demografiju i populacionu politiku i predsednica Međuresorne radne grupe za sprovođenje Agende održivog razvoja do 2030. godine, obratila se prisutnima, kao i Karla Herši, stalna koordinatorka UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji.

Dr Milorad Mijatović, član Odbora za spoljne poslove i predsednik Fokus grupe za razvoj mehanizama kontrole procesa implementacije Ciljeva održivog razvoja Narodne skupštine, i Dubravka Filipovski, predsednica GOPAK-a i zamenica predsednika Odbora za spoljne poslove, su istakli kontrolnu ulogu parlamenta i važnost upoznavanja svih narodnih poslanika, kao i članova lokalnih samouprava, sa Ciljevima.

Karla Herši je izrazila podršku UN-a Narodnoj skupštini RS u naporima za sprovođenje Agende 2030 i naglasila činjenicu da parlament, kroz stvaranje pravnih okvira i usvajanje budžeta, ima ključnu ulogu u omogućavanju sprovođenja aktivnosti koje doprinose dostizanju Ciljeva održivog razvoja.

Javno slušanje je održano uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) kroz projekat: „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu parlamenta Narodne skupštine – druga faza“.