Devojčice imaju reč u nedelji parlamentarizma

14.11.2017.

Diskusija "Devojčice imaju reč", Foto: UNDP Serbia

Edukativni centar Narodne skupštine je organizovao treću po redu Nedelju parlamentarizma, uz podršku Britanske ambasade u Beogradu, USAID-a, Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) i UNDP-a. Od 13-19. novembra 2017. u Narodnoj skupstini Republike Srbije, kao i širom Srbije, organizovani su brojni događaji, izložbe, debate i predavanja u cillju isticanja važnosti parlamentarnog rada i ohrabrivanja učešća građana u demokratskim procesima.

Kao primer, 14. novembra, narodna poslanica Dubravka Filipovski je u ime Ženske parlamentarne mreže učestvovala na događaju „Devojčice imaju reč“, koji se u okviru Nedelje parlamentarizma održao u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ iz Beograda. Gospođa Filipovski je naglasila: „Ja sam već u trećem mandatu narodna poslanica, i ovde sam danas da bih vam pokazala da da muškarci i žene mogu da rade iste poslove jednako dobro“. U jednosatnom razgovoru sa devojčicama i dečacima, svoja iskustva i vrednosti za koje se bore, poput širenja znanja o ravnopravnosti i ženskoj solidarnosti, podelile su i druge uspešne žene koje dolaze iz sveta politike, umetnosti, javnog života i kulture: Brankica Janković, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Nataša Miljković, novinarka i voditeljka Radio-televizije Srbije, dr Lijljana Mažibrada, doktorka, Borka Tomović, glumica i Jelena Šušnjar, dizajnerka, koje su se pridružile globalnoj kampanji pod nazivom: “Inspiracija za devojčice”. Ova globalna kampanja ima za cilj povezivanje uspešnih žena različitih profesija sa devojčicama uzrasta od 10 do 14 godina, kako bi im kroz sopstveni primer približile različite mogućnosti u životu i karijeri, ali i da bi inspirisale devojčice da teže ostvarenju svojih životnih izbora. Kako je istaknuto na događaju, rodni stereotipi se kod dece formiraju između 5 i 7 godine, a cilj kampanje jeste da se umanje ili potpuno ukine tradicionalna podela poslova na „muške“ i „ženske“.

Ženska parlamentarna mreža osnovana je 2013. godine, kao neformalna parlamentarna grupa koju čine poslanice u Narodnoj skupštini, a nakon parlamentarnih izbora održanih u maju 2012. godine kada su u novi saziv Narodne skupštine po prvi put izabrane 84 narodne poslanice. Od osnivanja, postignuti su mnogi rezultati kojima su poboljšana pitanja rodne ravnopravnosti i zastupljenosti, posebno ona koja se tiču uvođenja rodno odgovornog budžetiranja u cilju pravednije raspodele budžetskih sredstava, formiranje 53 odborničke mreže širom Srbije, kao i dalje jačanje regionalne i međunarodne saradnje sa ciljem jačanja i promocije aktivnosti u oblasti rodne ravnopravnosti.