Brža i efikasnija registracija novih preduzetnika putem interneta

28.12.2017.

Od 2018. godine građani Srbije moći će lakše, brže i jeftinije da se registruju kao preduzetnici. "Zahvaljujući novoj usluzi koja omogućava da se procedura registracije u potpunosti obavi putem interneta – od podnošenja zahteva do dobijanja rešenja, preduzetnici će od 1. januara 2018. moći da se registruju bez dolaska na šalter", izjavio je Zvonko Obradović, direktor Agencije za privredne registre (APR) na konferenciji za novinare održanoj u APR-u povodom početka  pružanja nove usluge.

Softver za uspostavljanje elektronske registracije donirao je Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Steliana Nedera, zamenica stalne predstavnice UNDP istakla je da uvođenje ove mere doprinosi digitalnoj transformaciji Srbije, kao strateškom prioritetu Vlade, kao i da digitalizacija donosi brži privredni i društveni razvoj, osigurava dobro upravljanje i transparentnost u radu državnih organa i službi. Radeći u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije i nadležnim ministarstvima, UNDP doprinosi i ostvarenju globalnih ciljeva održivog razvoja, a posebno cilja broj osam – stvaranje uslova za inkluzivan i održiv ekonomski rast, zaposlenost i dostojanstven rad za sve, dodala je Nedera.

Cilj digitalizacije, kao jednog od najvećih prioriteta Vlade Republike Srbije, je ekonomična, efikasna i  svima dostupna elektronska uprava, s kojom želimo da postignemo da se poslovi završavaju samo jednim dolaskom na šalter, a da država za potrebe privrede i građana celokupan posao obavi iza šaltera, izjavio je Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i elektronsku upravu.

Elektronska registracija u APR-u obuhvata elektronsku prijavu potpisanu kvalifikovanim elektronskim sertifikatom preduzetnika ili ovlašćenog podnosioca prijave. E-prijava se popunjava u aplikaciji dostupnoj preko portala APR-a, gde će biti omogućeno i elektronsko plaćanje komercijalnim platnim karticama (Visa, Master). Elektronsko rešenje o registraciji novog preduzetnika, potpisano kvalifikovanim elektronskim potpisom registratora koje je snabdeveno vremenskim žigom, Agencija će dostavljati na e-mejl registrovanog preduzetnika ili ovlašćenog podnosioca e-prijave.

Elektronska registracija je jeftinija od registracije u papirnom obliku, jer naknada za uslugu elektronske registracije iznosi 1.000,00 dinara, dok je registracija „u papiru“ 1.500,00 dinara. Osim jeftinije registracije, elektronska registracija štedi i vreme i omogućava lakši pristup uslugama APR-a bez obzira na to u kojoj opštini ili gradu su budući preduzetnici locirani. 

Pripremljenim Nacrtom izmena i dopuna Zakona o privrednim društvima predviđeno je uvođenje elektronske registracije i za osnivanje privrednih društava koja će, za jednočlana doo, početi odmah posle stupanja na snagu zakona.

Predstavljanje nove usluge za e-registraciju preduzetnika@UNDP Serbia, Belgrade, December 2017

UNDP UNDP u svetu

Nalazite se na... UNDP Srbija 
Kliknite na... UNDP globalno

A

Albanija Alžir Angola Argentina Avganistan Azerbejdžan

B

Bahrein Bangladeš Barbados Beliz Belorusija Benin Bocvana Bolivija Bosna i Hercegovina Brazil Burkina Faso Burundi Butan

Č

Čad

C

Centralnoafrička Republika

Č

Čile

C

Crna Gora

D

Demokratska Narodna Republika Koreja Dominikanska Republika Džibuti

E

Egipat Ekvador Ekvatorijalna Gvineja El Salvador Eritreja Etiopija

F

Filipini

G

Gabon Gambija Gana Gruzija Gvajana Gvatemala Gvineja Gvineja Bisau

H

Haiti Honduras Hrvatska

I

Indija Indonezija Irak (Republika) Iran Istočni Timor

J

Jamajka Jemen Jermenija Jordan Južna Afrika Južni Sudan

K

Kambodža Kamerun Kazahstan Kenija Kina Kipar Kirgistan Kolumbija Komori Kongo (Demokratska Republika) Kongo (Republika) Kosovo* (po rezoluciji 1244) Kostarika Kuba Kuvajt

L

Lao NDR Lesoto Liban Liberija Libija

M

Madagaskar Makedonija (Bivša jugoslovenska republika) Malavi Maldivi Malezija Mali Maroko Mauricijus i Sejšeli Mauritanija Meksiko Mijanmar Moldavija Mongolija Mozambik

N

Namibija Nepal Niger Nigerija Nikaragva

O

Obala Slonovače

P

Pacifik Pakistan Panama Papua Nova Gvineja Paragvaj Peru Program pomoći palestinskom narodu

R

Ruanda Ruska Federacija

S

Samoa (predstavništvo za više zemalja) Sao Tome i Principe Saudijska Arabija Senegal Sijera Leone Sirija Somalija Srbija

Š

Šri Lanka

S

Sudan Surinam Svazilend

T

Tadžikistan Tajland Tanzanija Togo Trinidad i Tobago Tunis Turkmenistan Turska

U

Uganda Ujedinjeni Arapski Emirati Ukrajina Urugvaj Uzbekistan

V

Venecuela Vijetnam

Z

Zambija Zelenortska ostrva Zimbabve