Deca iz lokalne zajednice i migrantskih porodica igraju zajedno u školskoj predstavi @EUMSS, Maj 2018

Vranje, 25. maj 2018. – Predstavnici Delegacije EU, UN agencija i države obišli su danas Prihvatni centar za migrante i Zdravstveni centar u Vranju.  Delegacija je takođe učestvovala u otvaranju izložbe "Ostavljena sećanja" i u proslavi Dana škole koji je obeležavala OŠ "Radoje Domanović".

U skladu sa Planom reagovanja u slučaju povećanog priliva migranata Vlade Republike Srbije, kao i zbog blizine granice sa Bivšom Jugoslovenskom Republikom Makedonijom, Prihvatni centar u Vranju  otvoren je u junu 2017. godine. U Centru je trenutno  smešteno 127 korisnika.

Zahvaljujuci sredstvima Evropske unije, adekvatna pomoć pružena je i lokalnoj zajednici i migrantima koji borave u Vranju: Potpuno opremljeno ambulantno vozilo, vredno 40.000 evra, donirano je Zdravstvenom centru Vranje.  Zavodu za javno zdravlje donirana je laboratorijska oprema u vrednosti od 21.000 evra i angažovana su dva tehničara kako bi bilo obezbeđeno adekvatno pružanje usluga za povećan broj korisnika, kao i odgovarajući nivo higijene i drugih parametara javnog zdravlja u prihvatnim centrima i javnim objektima kao što su škole, vrtići i bolnice.

Šef operacija u Delegaciji Evropske unije u Republici Srbiji, Nikola Bizel i gradonačelnik Vranja, Slobodan Milenković otvorili su, tokom posete, izložbu "Ostavljena sećanja", postavljenu na platou ispred Narodnog muzeja. Izložba prikazuje 20 fotografija igračaka koje su ostale iza dece migranata koja su prošla zapadnobalkanskom rutom, kada je na hiljade ljudi prelazilo teritoriju Republike Srbije.

Povodom Dana škole, nastavnici OŠ "Radoje Domanović" pripremili su pozorišnu predstavu koja je pretpremijerno izvedena u prisustvu delegacije. Deca iz obe, lokalne i migrantske zajednice, i njihovi roditelji, zajedno sa školskim osobljem, igrali su uloge kojima su oslikavali događaje iz stvarnog života. Na početku školske 2017/2018 godine, ukupno dvanaestoro dece iz Prihvatnog centra Vranje upisano je OŠ "Radoje Domanović". Tokom posete školi, gosti su imali priliku da vide radionicu o multikulturalnoj različitosti, organizovanu u prostorijama škole, i da saznaju više o napretku obrazovnih procesa koji su postignuti zahvaljujući novoj IT i sportskoj opremi, didaktičkom materijalu i nameštaju koje je donirala Evropska unija.

Navedene aktivnosti, kojima je podržana opština Vranje, realizovane se u okviru projekta „Otvorene zajednice-uspešne zajednice“ koji finansira Evropska unija, a sprovodi konzorcijum UN agencija, koji predvodi UNDP, u partnerstvu sa WHO, IOM i UNOPS.

Icon of SDG 03 Icon of SDG 04 Icon of SDG 11

UNDP UNDP u svetu

Nalazite se na... UNDP Srbija 
Kliknite na... UNDP globalno

A

Albanija Alžir Angola Argentina Avganistan Azerbejdžan

B

Bahrein Bangladeš Barbados Beliz Belorusija Benin Bocvana Bolivija Bosna i Hercegovina Brazil Burkina Faso Burundi Butan

Č

Čad

C

Centralnoafrička Republika

Č

Čile

C

Crna Gora

D

Demokratska Narodna Republika Koreja Dominikanska Republika Džibuti

E

Egipat Ekvador Ekvatorijalna Gvineja El Salvador Eritreja Esvatini Etiopija

F

Filipini

G

Gabon Gambija Gana Gruzija Gvajana Gvatemala Gvineja Gvineja Bisau

H

Haiti Honduras Hrvatska

I

Indija Indonezija Irak (Republika) Iran Istočni Timor

J

Jamajka Jemen Jermenija Jordan Južna Afrika Južni Sudan

K

Kambodža Kamerun Kazahstan Kenija Kina Kipar Kirgistan Kolumbija Komori Kongo (Demokratska Republika) Kongo (Republika) Kosovo* (po rezoluciji 1244) Kostarika Kuba Kuvajt

L

Lao NDR Lesoto Liban Liberija Libija

M

Madagaskar Malavi Maldivi Malezija Mali Maroko Mauricijus i Sejšeli Mauritanija Meksiko Mijanmar Moldavija Mongolija Mozambik

N

Namibija Nepal Niger Nigerija Nikaragva

O

Obala Slonovače

P

Pacifik Pakistan Panama Papua Nova Gvineja Paragvaj Peru Program pomoći palestinskom narodu

R

Ruanda Ruska Federacija

S

Samoa (predstavništvo za više zemalja) Sao Tome i Principe Saudijska Arabija Senegal Severna Makedonija Sijera Leone Sirija Somalija Srbija

Š

Šri Lanka

S

Sudan Surinam

T

Tadžikistan Tajland Tanzanija Togo Trinidad i Tobago Tunis Turkmenistan Turska

U

Uganda Ujedinjeni Arapski Emirati Ukrajina Urugvaj Uzbekistan

V

Venecuela Vijetnam

Z

Zambija Zelenortska ostrva Zimbabve