SDG 7
« »

U periodu od 1990. do 2010. godine, broj ljudi koji imaju električnu energiju porastao je za 1,7 milijardi; sa porastom broja stanovnika u svetu, rašće i tražnja za jeftinim energentima. Globalna ekonomija, koja počiva na fosilnim gorivima i povećanje emisije gasova sa efektom staklene bašte drastično menjaju naš klimatski sistem. Posledice se vide na svakom kontinentu.

Međutim, došlo je do nove inicijative za podsticanje korišćenja alternativnih energenata; u 2011. godini, obnovljivi energenti činili su više od 20% proizvedene električne energije u svetu. Međutim, svaka peta osoba i dalje nema električnu energiju, a s obzirom na rast potražnje, moraće doći do značajnog povećanja proizvodnje obnovljive energije u celom svetu.

Univerzalno snabdevanje jeftinom električnom energijom do 2030. godine podrazumeva investicije u čiste energente, kao što su energija sunca i vetra i termalni izvori. Usvajanjem rentabilnih standarda za široku lepezu tehnologija takođe je moguće smanjiti globalnu potrošnju električne energije u zgradama i industriji za 14%. Otprilike, to znači da je potrebno 1.300 srednjih elektrana manje. Širenje infrastrukture i unapređivanje tehnologije za čiste energente u svim zemljama u razvoju predstavlja osnovni cilj koji može da podstakne rast i doprinese očuvanju životne sredine.

Goals in action

UNDP in Moldova

Youth bring green energy to their communities

Moldovan youth are learning about renewable energy and inspiring change in their families and communities. MORE >

UNDP Global

Solar empowerment across countries

Reliable access to water is critical for farmers everywhere, but, for many in developing countries grappling with poverty, unemployment, insufficient infrastructure and environmental degradation, climate change brings additional pressure. MORE >

UNDP in Bosnia and Herzegovina and Croatia

Energizing innovation

UNDP is innovating around clean energy - from a global challenge seeking renewable energy solutions for war-returnee families living off the power grid in rural areas to the first energy independent school supported by crowdfunding. MORE >