UNDP

O nama

UNDP i UN

Rad Tima Ujedinjenih nacija u Srbiji definisan je petogodišnjim strateškim okvirom pod nazivom UNDAF (Okvir za razvojnu pomoć Ujedinjenih nacija), koji je potpisala Vlada Republike Srbije. Prethodni UNDAF je važio u periodu od 2011. do 2015. i sprovedene aktivnosti su potpadale pod tri glavne oblasti: Dobra uprava, Održivi razvoj i društveno uključivanje i Regionalna stabilnost i saradnja. Vrednost pomoći koju je sproveo Tim UN u Srbiji u periodu od 2011. do 2015. iznosi više od 230 miliona američkih dolara.

U junu 2017. godine, prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić, i stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija, Karla Herši, potpisali su novi Okvir razvojnog partnerstva između Vlade Republike Srbije i Tima Ujedinjenih nacija za period od 2016. do 2020. godine. Okvir razvojnog partnerstva je u potpunosti usklađen sa nacionalnim razvojnim prioritetima Vlade Republike Srbije, kao i sa procesom predpristupnih pregovora Republike Srbije i Evropske unije i Agendom održivog razvoja UN-a do 2030 godine.

Sa svojih pet stubova i devet ishoda koji treba da se ostvare do 2020. godine, Okvir razvojnog partnerstva predstavlja svojevrsnu mapu puta za dalje unapređenje dobre uprave i vladavine prava, razvoj socijalnih i ljudskih resursa, ekonomski razvoj, rast i zapošljavanje, zaštitu životne sredine, borbu protiv klimatskih promena i izgrađivanje otpornih zajednica, kao i integrisanje kulture u ukupni proces održivog razvoja.

Procenjena vrednost programa aktivnosti za petogodišnji period, na koji se odnosi Okvir razvojnog partnerstva, iznosi 170 miliona dolara (USD), ne uzimajući u obzir sredstva za vanredne situacije poput izbegličke i migrantske krize. Tokom prve godine od potpisivanja Okvira razvojnog partnerstva, Tim UN u Srbiji je sproveo projekte u vrednosti od 63 miliona američkih dolara, od čega je 47 miliona utrošeno na razvoj, a 16 miliona na pomoć u vezi sa izbeglicama i migrantima. Pored rada na razvoju, Tim UN u Srbiji pomaže stanovništvo i Vladu Srbije i u vanrednim situacijama, tokom prirodnih nepogoda i humanitarnih kriza.

Zajedničko delovanje / koordinacija UN

Prema globalnoj reformi sistema UN, Tim UN u Srbiji sprovodi svoje operativne procedure u skladu sa principima Zajedničkog delovanja za razvoj.   

Zajedničko delovanje (engl. Delivering as one) je set procedura koje daju smernice svim državama u kojima UN deluje kako da kroz zajednički rad,i veće zajedništvo i koordinaciju povećamo efikasnost zajedničkih rezultata u razvoju.

Tim UN u Srbiji teži da ostvari veće zajedništvo i efikasnost pridržavajući se sledećih elemenata:

  • Jedan lider – kroz postojanje stalnog/e koordinatora/ke
  • Jedan program – kroz Okvir razvojnog partnerstva
  • Zajedničke kancelarije – Kuća UN-a u Srbiji postoji od 2015. godine
  • Delujemo zajedno – kroz zajedničku poslovnu operativnu strategiju
  • Komuniciramo zajedno – kroz niz zajedničkih javnih događaja

Okvir razvojnog partnerstva 2016-2020. se sprovodi zajedno sa partnerima iz Vlade Republike Srbije, a sprovođenje osigurava Zajednički nacionalni upravljački komitet (kojim predsedava stalni/a koordinator/ka UN,  Kancelarija za evropske integracije Vlade Srbije, Ministarstvo spoljnih poslova).

Vlada Srbije je 2015. godine stavila na raspolaganje Timu UN u Srbiji prostor na period od 10 godina koji je omogućio formiranje Kuće UN u Srbiji. Ovaj korak je unapredio pristup zajedničkog delovanja kao i zajedništvo među članovima UNCT.

 

UN agencije u zemlji

 

Timom UN u Srbiji (UNCT) koordinira stalni/a koordinator/ka i on se sastoji od 19 UN agencija, fondova i programa (od kojih je šest stalno prisutnih, pet ima projektne kancelarije i osam deluje iako nemaju kancelarije u zemlji). Ukupno ima 568 zaposlenih u UN-u, od kojih je 57 internacionalno a 511 nacionalno osoblje. 

UN agencije sa stalnim prisustvom:

UN fondovi i programi sa projektnim kancelarijama:

UN fondovi i programi koji delujuju u zemlji ali nemaju kancelarije:

Tim UN u Srbiji blisko sarađuje sa Odeljenjem Ujedinjenih nacija za sigurnost i bezbednost, jednom specijalizovanom UN kancelarijom (Kancelarija UN u Beogradu) i četiri međunarodne finansijske institucije (WB, IMF, IFC and EBRD).

UNDP UNDP u svetu

A

Albanija Alžir Angola Argentina Avganistan Azerbejdžan

B

Bahrein Bangladeš Barbados Beliz Belorusija Benin Bocvana Bolivija Bosna i Hercegovina Brazil Burkina Faso Burundi Butan

Č

Čad

C

Centralnoafrička Republika

Č

Čile

C

Crna Gora

D

Demokratska Narodna Republika Koreja Dominikanska Republika Džibuti

E

Egipat Ekvador Ekvatorijalna Gvineja El Salvador Eritreja Esvatini Etiopija

F

Filipini

G

Gabon Gambija Gana Gruzija Gvajana Gvatemala Gvineja Gvineja Bisau

H

Haiti Honduras Hrvatska

I

Indija Indonezija Irak (Republika) Iran Istočni Timor

J

Jamajka Jemen Jermenija Jordan Južna Afrika Južni Sudan

K

Kambodža Kamerun Kazahstan Kenija Kina Kipar Kirgistan Kolumbija Komori Kongo (Demokratska Republika) Kongo (Republika) Kosovo* (po rezoluciji 1244) Kostarika Kuba Kuvajt

L

Lao NDR Lesoto Liban Liberija Libija

M

Madagaskar Malavi Maldivi Malezija Mali Maroko Mauricijus i Sejšeli Mauritanija Meksiko Mijanmar Moldavija Mongolija Mozambik

N

Namibija Nepal Niger Nigerija Nikaragva

O

Obala Slonovače

P

Pacifik Pakistan Panama Papua Nova Gvineja Paragvaj Peru Program pomoći palestinskom narodu

R

Ruanda Ruska Federacija

S

Samoa (predstavništvo za više zemalja) Sao Tome i Principe Saudijska Arabija Senegal Severna Makedonija Sijera Leone Sirija Somalija Srbija

Š

Šri Lanka

S

Sudan Surinam

T

Tadžikistan Tajland Tanzanija Togo Trinidad i Tobago Tunis Turkmenistan Turska

U

Uganda Ujedinjeni Arapski Emirati Ukrajina Urugvaj Uzbekistan

V

Venecuela Vijetnam

Z

Zambija Zelenortska ostrva Zimbabve