Slika: www.eventchronicle.com

Univerzalni osnovni dohodak (UOD, ili Universal Basic Income-UBI) ponovo postaje popularna tema – a ako niste upoznati sa ovom idejom, možete, za početak, da pročitate ovu definiciju. Veliki deo istraživanja i mnogi eksperimenti o UOD sprovedeni su ili u ekonomski razvijenim državama (Kanada, Finska, Holandija) ili u državama sa visokom stopom siromaštva (Kenija, Namibija, Indiji).

Zašto se UNDP pridružuje ovoj diskusiji? Zato što je, ako pogledamo izvan okvira pilot projekata, UOD znak sveobuhvatnijeg istraživanja i debate o politici za koju mi u UNDP-u verujemo da je treba  voditi na mnogo organizovaniji i interacionalizovaniji  način.  U središtu ove debate je suštinska izmena društvenog ugovora i sistema socijalne zaštite u doba koje se odlikuje sve fluidnijom i mobilnijom  radnom snagom, rastućom stopom  migracija, kao i tehnologijom četvrte industrijske revolucije. Postojeći sistemi socijalne zaštite sve teže izlaze na kraj sa opštim globalnim promenama koje utiču na dinamiku tržišta rada. Srbija se suočava sa godišnjim odlivom ljudi usled emigracije, velikim neformalnim tržištem rada, brojnim nejednakostima i činjenicom da je četvrtina stanovništva još u opasnosti od siromaštva.  Izdaci za socijalnu zaštitu u Srbiji čine značajan deo nacionalnog budžeta, i imajući u vidu gorenavedene trendove specifične kako za samu državu tako i za svet, Srbija će morati da dodatno unapredi svoj sistem socijalne zaštite.  Stoga, UNDP veruje da je pravo vreme da se doprinese diskusiji o reformama sistema socijalne zaštite, uključujući i kroz sprovođenje eksperimenata u vezi sa politikom.  

Shodno tome, kancelarija UNDP-a u Srbiji je 2017. godine okupila tim stručnjaka koji su sproveli istraživanje da bi procenili uslove za uvođenje UOD u Srbiji, kao i da bi pokrenuli javnu raspravu o konceptu potencijalnog eksperimenta sa UOD. Relevantni zvaničnici vlade i predstavnici NVO prisustvovali su prezentacijama ključnih rezultata istraživanja i, zajedno sa UNDP-em, učestvovali na konferenciji o UOD koju je organizovala Londonska škola ekonomije i političkih nauka u februaru 2018. u Londonu. 

Rezultati istraživanja već daju jake argumente koji idu u prilog debati o politici u Srbiji i doprinose globalnom korpusu istraživanja o UOD; akademski krugovi započeli su diskusiju o prednostima i nedostacima UOB, te se debata o ovoj politici zahuktava. 

Imajući u vidu eventualni eksperiment sa UOD u Srbiji, istraživački tim je predstavio četiri ciljne grupe i scenarija, koji se prvenstveno fokusiraju na pozitivne i negativne uticaje UOD-a na tri ključna aspekta smanjenja siromaštva: učešće na tržištu rada, ishodi po zdravlje pojedinaca i finansijsko blagostanje domaćinstva. UNDP, zajedno sa svojim nacionalnim partnerima u Vladi Srbije, trenutno razmatra opcije sprovođenja eksperimenta, njegovo trajanje, kao i njegovu geografsku lokaciju u opštini Niš (južna Srbija), budući da je takav eksperiment najsvrsishodniji kada se njegovi rezultati i naučene lekcije direktno integrišu u procese odlučivanja i kreiranje politika. 

Pored eksperimenta, UNDP će i dalje biti uključen u bitan razgovor o UOD u partnerstvu sa Londonskom školom ekonomije, usredsređujući se na osmišljavanje eksperimentalne politike u globalnom kontekstu radi pružanja podrške Vladama da odgovore na izazove sveta koji se menja velikom brzinom.  Smatramo da je to korak ka ponovnom sagledavanju „rada“, mogućnost da se redefiniše ono što podrazumevamo pod poslom, kao i da se podstakne primena postojećih veština i razmena znanja kroz angažovanje u različitim društvenim i ekološkim „službama“ i bavljenje istinskim „životnim pozivom“.

Icon of SDG 10

UNDP UNDP u svetu

A

Albanija Alžir Angola Argentina Avganistan Azerbejdžan

B

Bahrein Bangladeš Barbados Beliz Belorusija Benin Bocvana Bolivija Bosna i Hercegovina Brazil Burkina Faso Burundi Butan

Č

Čad

C

Centralnoafrička Republika

Č

Čile

C

Crna Gora

D

Demokratska Narodna Republika Koreja Dominikanska Republika Džibuti

E

Egipat Ekvador Ekvatorijalna Gvineja El Salvador Eritreja Esvatini Etiopija

F

Filipini

G

Gabon Gambija Gana Gruzija Gvajana Gvatemala Gvineja Gvineja Bisau

H

Haiti Honduras Hrvatska

I

Indija Indonezija Irak (Republika) Iran Istočni Timor

J

Jamajka Jemen Jermenija Jordan Južna Afrika Južni Sudan

K

Kambodža Kamerun Kazahstan Kenija Kina Kipar Kirgistan Kolumbija Komori Kongo (Demokratska Republika) Kongo (Republika) Kosovo* (po rezoluciji 1244) Kostarika Kuba Kuvajt

L

Lao NDR Lesoto Liban Liberija Libija

M

Madagaskar Malavi Maldivi Malezija Mali Maroko Mauricijus i Sejšeli Mauritanija Meksiko Mijanmar Moldavija Mongolija Mozambik

N

Namibija Nepal Niger Nigerija Nikaragva

O

Obala Slonovače

P

Pacifik Pakistan Panama Papua Nova Gvineja Paragvaj Peru Program pomoći palestinskom narodu

R

Ruanda Ruska Federacija

S

Samoa (predstavništvo za više zemalja) Sao Tome i Principe Saudijska Arabija Senegal Severna Makedonija Sijera Leone Sirija Somalija Srbija

Š

Šri Lanka

S

Sudan Surinam

T

Tadžikistan Tajland Tanzanija Togo Trinidad i Tobago Tunis Turkmenistan Turska

U

Uganda Ujedinjeni Arapski Emirati Ukrajina Urugvaj Uzbekistan

V

Venecuela Vijetnam

Z

Zambija Zelenortska ostrva Zimbabve