Formirana Nacionalna mreža za tretman počinilaca nasilja u porodici

25.03.2015.

Potpisivanjem sporazuma između osam centara za socijalni rad i jednog udruženja građana, u Kragujevcu je formirana Nacionalna mreža za tretman počinilaca nasilja u porodici.

Petogodišnji projekat prevencije nasilja u porodici, koji je podržala i kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji, okončan je formiranjem Nacionalne mreže za tretman počinilaca nasilja u porodici kojoj su za sada pristupili centri za socijalni rad iz Niša, Kruševca, Čačka, Novog Sada, Subotice, Leskovca, Kragujevca, Beograda i UG “Krizni centar za muškarce” iz Beograda.

Član Gradskog veća za zdravstvo i socijalna pitanja Gordana Damnjanović pozdravila je inicijativu stručnjaka iz osam gradova i istakla da će ova Nacionalna mreža sasvim sigurno doneti rezultate i uroditi plodom u procesu zbrinjavanja žrtava porodičnog nasilja.

"Nacionalna mreža, pre svega, ima značaj u tretmanu počinilaca kao jednom veoma bitnom segmentu, jednom procesu čiji ste vi vizionari, jer vaše udruživanje na nacionalnom nivou znači jednu neverovatnu snagu koja će sasvim sigurno uroditi izmenama u oblasti zakonske regulative", rekla je Damnjanović.

Vesna Jarić, koordinatorka projekta “Integrisani odgovor na nasilje nad ženama u Srbiji”, izrazila je očekivanje da će Nacionalna mreža za tretman počinilaca nasilja u Srbiji biti svojevrstan poduhvat umrežavanja i stvaranja mogućnosti za razmenu znanja i dobrih praksi koje su stvorene na lokalnom nivou.

"Pre samo pet godina nismo imali ni jedan specijalizovani program za rad sa počiniocima. Postojali su ad hoc pokušaji da se sa tim problemom nosi sistem, ali nije postojao specijalizovani program kojim bi psihoterapeuti mogli da koriste u svom radu. Nakon sprovođenja mapiranja programa za rad sa počiniocima u zemljama EU odabrali smo program “Alternativa nasilju” iz Norveške i podržali profesionalce iz tri gradska centra za socijalni rad, iz Beograda, Kragujevca i Niša da prođu taj specijalizovani program obuke i da uz mentorstvo i superviziju eksperata iz Norveške taj program zaživi u ova tri centra. Nakon toga ovaj program je proširen na još šest gradova u Srbiji – Novi Sad, Suboticu, Kruševac, Leskovac, Čačak i Kraljevo", kazala je Vesna Jarić.

Eksperti iz osam centara za socijalni rad u kojima se program sprovodio radili su sa ukupno 228 počinilaca nasilja širom Srbije. Njihovi rezultati pokazuju da ovaj program uspeva da napravi promenu u ponašanju osoba koje čine nasilje i ta promena se ogleda pre svega u zaustavljanju nasilja i u sprečavanju njegovog ponavljanja.

Za dugoročnije rezultate, kako navode potpisnici sporazuma, neophodna je dobra međusektorska saradnja i podrška svih aktera u zajednici – policije, tužilaštva, nevladinog sektora, medija.

UNDP UNDP u svetu

A

Albanija Alžir Angola Argentina Avganistan Azerbejdžan

B

Bahrein Bangladeš Barbados Beliz Belorusija Benin Bocvana Bolivija Bosna i Hercegovina Brazil Burkina Faso Burundi Butan

Č

Čad

C

Centralnoafrička Republika

Č

Čile

C

Crna Gora

D

Demokratska Narodna Republika Koreja Dominikanska Republika Džibuti

E

Egipat Ekvador Ekvatorijalna Gvineja El Salvador Eritreja Esvatini Etiopija

F

Filipini

G

Gabon Gambija Gana Gruzija Gvajana Gvatemala Gvineja Gvineja Bisau

H

Haiti Honduras Hrvatska

I

Indija Indonezija Irak (Republika) Iran Istočni Timor

J

Jamajka Jemen Jermenija Jordan Južna Afrika Južni Sudan

K

Kambodža Kamerun Kazahstan Kenija Kina Kipar Kirgistan Kolumbija Komori Kongo (Demokratska Republika) Kongo (Republika) Kosovo* (po rezoluciji 1244) Kostarika Kuba Kuvajt

L

Lao NDR Lesoto Liban Liberija Libija

M

Madagaskar Malavi Maldivi Malezija Mali Maroko Mauricijus i Sejšeli Mauritanija Meksiko Mijanmar Moldavija Mongolija Mozambik

N

Namibija Nepal Niger Nigerija Nikaragva

O

Obala Slonovače

P

Pacifik Pakistan Panama Papua Nova Gvineja Paragvaj Peru Program pomoći palestinskom narodu

R

Ruanda Ruska Federacija

S

Samoa (predstavništvo za više zemalja) Sao Tome i Principe Saudijska Arabija Senegal Severna Makedonija Sijera Leone Sirija Somalija Srbija

Š

Šri Lanka

S

Sudan Surinam

T

Tadžikistan Tajland Tanzanija Togo Trinidad i Tobago Tunis Turkmenistan Turska

U

Uganda Ujedinjeni Arapski Emirati Ukrajina Urugvaj Uzbekistan

V

Venecuela Vijetnam

Z

Zambija Zelenortska ostrva Zimbabve