Međunarodni Dan otvorenih podataka, kojim se već sedam godina širom sveta proslavljaju dostignuća i mogućnosti otvorenih podataka, ove godine se po prvi put obeležio i u Srbiji. Ovim povodom, Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), organizovala je Nedelju otvorenih podataka, od 6. do 11. marta 2018. godine.

Centralni događaju okviru Nedelje otvorenih podataka bila je konferencija pod nazivom „Otvoreni podaci – otvorene mogućnosti’’. Predstavljena je nacionalna inicijativa za otvaranje podataka, predloženi zakonski okvir za otvorene podatke, kao i novi skupovi podataka koje su državne institucije objavile na Nacionalnom portalu otvorenih podataka (www.data.gov.rs). Domaći i strani stručnjaci govorili su o međunarodnim trendovima u oblasti otvaranja podataka, dok su predstavnici lokalnih samouprava podelili svoja iskustva i istakli značaj ovog procesa za organizacije civilnog društva. 

Tokom Nedelje otvorenih podataka održana je serija radionica, predavanja i mentorskih sesija širom Srbije. Događaji su u Startit centrima u Beogradu, Novom Sadu, Inđiji, Šapcu, Vršcu, Valjevu i Subotici okupili predstavnike državnih institucija, naučnu i IT zajednicu, preduzeća,  i  građane. Učesnici radionica, startapi, mala i srednja preduzeća, istraživači i drugi zainteresovani imali su priliku da se upoznaju da podacima sa Nacionalnog portala, nauče kako se obrađuju, kombinuju sa podacima iz drugih izvora, kako se analiziraju, vizualizuju itd. Posebna pažnja posvećena je ženama, mladim preduzetnicama i srednjoškolkama, koje su imale priliku da učestvuju i u radionicama obrade podataka u programskom jeziku R. 

Nedelja otvorenih podataka završena je u Startit centru u Beogradu hakatonom na temu otvorenih podataka (Datathon), pod nazivom ,,Vizualizuj me!’’. Pobednička ekipa hakatona ukrstila je podatke o lokacijama osnovnih i srednjih škola sa Portala otvorenih podataka, sa podacima o lokacijama kladionica u Beogradu, kako bi na mapi prikazala mesta na kojima se krši zakon jer su kladionice udaljene manje od propisanih 200m od škola. Drugi tim koristio je podatke o saobraćajnim nezgodama u Beogradu kako bi odredio optimalno pozicioniranje policije i hitne pomoći u gradu. Ostali timovi pravili su vizuelizacije trasa gradskog saobraćaja i vizuelno poređenje podataka o saobraćajnim prekršajima po regionima.

Nedelja otvorenih podataka organizovana je u okviru projekta „Otvoreni podaci - otvorene mogućnosti“, koja sprovodi Kancelarija za IT i e-upravu i Program UN za razvoj u Srbiji, uz podršku Svetske banke, Fonda za dobru upravu Velike Britanije (GGF) i Švedske agencije za međunarodni razvoj (SIDA). Projekat pruža podršku institucijama u procesu otvaranja podataka, ali i podržava IT kompanije, organizacije civilnog društva i druge zainteresovane da te podatke kreativno koriste.

Od zvaničnog puštanja u rad Nacionalnog portala otvorenih podataka, sredinom oktobra 2017. godine, broj skupova otvorenih podataka dostupnih na portalu je dupliran. Trenutno se na portalu može naći 85 skupova podataka sa 245 pojedinačnih fajlova, koje su postavile 22 državne institucije.

 

Icon of SDG 16

UNDP UNDP u svetu

A

Albanija Alžir Angola Argentina Avganistan Azerbejdžan

B

Bahrein Bangladeš Barbados Beliz Belorusija Benin Bocvana Bolivija Bosna i Hercegovina Brazil Burkina Faso Burundi Butan

Č

Čad

C

Centralnoafrička Republika

Č

Čile

C

Crna Gora

D

Demokratska Narodna Republika Koreja Dominikanska Republika Džibuti

E

Egipat Ekvador Ekvatorijalna Gvineja El Salvador Eritreja Esvatini Etiopija

F

Filipini

G

Gabon Gambija Gana Gruzija Gvajana Gvatemala Gvineja Gvineja Bisau

H

Haiti Honduras Hrvatska

I

Indija Indonezija Irak (Republika) Iran Istočni Timor

J

Jamajka Jemen Jermenija Jordan Južna Afrika Južni Sudan

K

Kambodža Kamerun Kazahstan Kenija Kina Kipar Kirgistan Kolumbija Komori Kongo (Demokratska Republika) Kongo (Republika) Kosovo* (po rezoluciji 1244) Kostarika Kuba Kuvajt

L

Lao NDR Lesoto Liban Liberija Libija

M

Madagaskar Malavi Maldivi Malezija Mali Maroko Mauricijus i Sejšeli Mauritanija Meksiko Mijanmar Moldavija Mongolija Mozambik

N

Namibija Nepal Niger Nigerija Nikaragva

O

Obala Slonovače

P

Pacifik Pakistan Panama Papua Nova Gvineja Paragvaj Peru Program pomoći palestinskom narodu

R

Ruanda Ruska Federacija

S

Samoa (predstavništvo za više zemalja) Sao Tome i Principe Saudijska Arabija Senegal Severna Makedonija Sijera Leone Sirija Somalija Srbija

Š

Šri Lanka

S

Sudan Surinam

T

Tadžikistan Tajland Tanzanija Togo Trinidad i Tobago Tunis Turkmenistan Turska

U

Uganda Ujedinjeni Arapski Emirati Ukrajina Urugvaj Uzbekistan

V

Venecuela Vijetnam

Z

Zambija Zelenortska ostrva Zimbabve