Prvu godišnju konferenciju u čijem radu je učestvovalo više od 150 predstavnika lokalnih skupština organizovali su Skupština Autonomne pokrajine (AP) Vojvodine i Grad Novi Sad, uz podršku Vlade Švajcarske i Programa UN za razvoj UNDP.

Inicijativu za okupljanje lokalnih skupština pokrenula je Skupština AP Vojvodine i Skupštine Grada Novog Sada, kako bi omogućila razmenu znanja, iskustava i najboljih praksi između odbornika iz cele Srbije. 

Konferencija je počela prezentacijom softvera za uvođenje e-parlamenta, koji je razvio UNDP uz podršku švajcarske vlade. Ova nova digitalna platfoma, nedavno pilotirana u Leskovcu i Pančevu, je besplatna i dostupna svim lokalnim skupštinama u Srbiji.  Na današnjem svečanom otvaranju, predstavnicima skupština obratili su se Damir Zobenica potpredsednik Skupštine AP Vojvodine, Miloš Vučević gradonačelnik Novog Sada, potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije Veroljub Arsić, potpredsednik Vlade AP Vojvodine Đorđe Milićević i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

Predstavnica Vlade Švajcarske, načelnica sektora za demokratsko upravljanje Saša Miler govorila je o važnosti uvođenja javnih slušanja u praksu lokalnih skupština, ističući njihov dvostruki značaj: Pored povećanja transparentnosti rada parlamenata, javna slušanja omogućavaju građanima da iznesu svoje probleme i ukažu na svoje potrebe, doprinoseći time donošenju boljih odluka na lokalnom nivou. Veliki značaj parlamenata ogleda se u tome što oni mogu da opredeljuju budžetska sredstva, stvaraju neophodne pravne okvire i pozivaju izvršnu vlast na odgovornost, dodala je Saša Miler.

Steliana Nedera, v.d. stalne predstavnice UNDP-a, napomenula je da je uloga UNDP-a da poveže aktere, obezbedi inovativna rešenja i tehnologije, i da, zajedno sa nacionalnim i lokalnim partnerima, stvori bolje uslove života za sve, ne zaboravljajući nijednog pojedinca i ne isključujući nikog iz razvoja i napretka, što je u suštini razvojne agende 2030 i Ciljeva održivog razvoja. Napredak ka ostvarenju Ciljeva, evropske integracije i dostizanje nacionalnih razvojnih prioriteta su neodvojivi procesi, dodala je Nedera.

Tokom dvodnevne konferencije u Novom Sadu, učesnici su kroz panel diskusije govorili o  tome zašto je važno i na koji način da se građani u većoj meri uključe u rad parlamenata, razgovarali su o izmenama i dopunama, uvođenju digitalnih sistema i inovacija, od e-parlamenta do otvorenih podataka. Pored toga učesnici konferencije razmatrali su kako lokalne skupštine da doprinesu ostvarenju Ciljeva održivog razvoja i  uključe se u praćenje ovog procesa. 

Dan uoči konferencije, u zgradi Skupštine AP Vojvodine svečano je otvorena tematska sala posvećena Ciljevima održivog razvoja (SDG).  SDG sala, koja je renovirana i opremljena uz podršku Vlade Švajcarske, a u saradnji Skupštine AP Vojvodine i UNDP-a doprineće podizanju svesti o značaju ostvarivanja Ciljeva odživog razvoja a biće mesto za sastanke sa mladima, nevladinim organizacijama, građanima i za razmenu znanja i iskustava među skupštinama.

Konferencija i otvaranje SDG sale organizovani su u okviru saradnje na projektu „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine – druga faza“, koji podržava Vlada Švajcarske, a sprovodi UNDP. Projekat ima za cilj da poveća efikasnost i transparentnost rada Narodne skupštine i lokalnih parlamenata širom Srbije.

Prva godišnja konferencija lokalnih skupština u Srbiji je sastavni deo niza dogadjaja i aktivnosti koji se ove godine održavaju povodom obeležavanja 73. godišnjice Ujedinjenih nacija. I ove godine, centralna tema godišnjice je Agenda 2030 i Ciljevi održivog razvoja, koju je septembru 2015. u sedištu UN u Njujorku usvojilo preko 150 država članica, među kojima je i Srbija. 

Napredak ka ostvarenju Ciljeva održivog razvoja sadržanih u Agendi 2030, evropske integracije i dostizanje nacionalnih razvojnih prioriteta su neodvojivi procesi. Tako i ovaj događaj, koji se sprovodi kroz Okvir razvojnog partnerstva 2016-2020 između Vlade Republike Srbije i Tima UN u Srbiji, doprinosi naporima Republike Srbije u ostvarenju Ciljeva održivog razvoja, posebno Cilja broj 16, kao i procesu pridruživanja EU.

Icon of SDG 16

UNDP UNDP u svetu

A

Albanija Alžir Angola Argentina Avganistan Azerbejdžan

B

Bahrein Bangladeš Barbados Beliz Belorusija Benin Bocvana Bolivija Bosna i Hercegovina Brazil Burkina Faso Burundi Butan

Č

Čad

C

Centralnoafrička Republika

Č

Čile

C

Crna Gora

D

Demokratska Narodna Republika Koreja Dominikanska Republika Džibuti

E

Egipat Ekvador Ekvatorijalna Gvineja El Salvador Eritreja Esvatini Etiopija

F

Filipini

G

Gabon Gambija Gana Gruzija Gvajana Gvatemala Gvineja Gvineja Bisau

H

Haiti Honduras Hrvatska

I

Indija Indonezija Irak (Republika) Iran Istočni Timor

J

Jamajka Jemen Jermenija Jordan Južna Afrika Južni Sudan

K

Kambodža Kamerun Kazahstan Kenija Kina Kipar Kirgistan Kolumbija Komori Kongo (Demokratska Republika) Kongo (Republika) Kosovo* (po rezoluciji 1244) Kostarika Kuba Kuvajt

L

Lao NDR Lesoto Liban Liberija Libija

M

Madagaskar Malavi Maldivi Malezija Mali Maroko Mauricijus i Sejšeli Mauritanija Meksiko Mijanmar Moldavija Mongolija Mozambik

N

Namibija Nepal Niger Nigerija Nikaragva

O

Obala Slonovače

P

Pacifik Pakistan Panama Papua Nova Gvineja Paragvaj Peru Program pomoći palestinskom narodu

R

Ruanda Ruska Federacija

S

Samoa (predstavništvo za više zemalja) Sao Tome i Principe Saudijska Arabija Senegal Severna Makedonija Sijera Leone Sirija Somalija Srbija

Š

Šri Lanka

S

Sudan Surinam

T

Tadžikistan Tajland Tanzanija Togo Trinidad i Tobago Tunis Turkmenistan Turska

U

Uganda Ujedinjeni Arapski Emirati Ukrajina Urugvaj Uzbekistan

V

Venecuela Vijetnam

Z

Zambija Zelenortska ostrva Zimbabve