Više od 450 odbornica iz 90 opština širom Srbije učestvovalo je na Šestoj nacionalnoj konferenciji Ženske parlamentarne mreže „Žene grade budućnost“, koja je 19. oktobra održana u Domu Narodne skupštine Republike Srbije. Konferencija je organizovana u saradnji Ženske parlamentarne mreže, Narodne skupštine, UNDP-a i Misije OEBS-a uz podršku Vlade Švajcarske.

Učesnice su kroz panel diskusiju predlagale naredne korake za povećanje političkog učešća žena u oblastima koje se tiču ostvarivanja Ciljeva održivog razvoja, digitalizacije i klimatskih promena.

Ursula Lojbli, direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju pri Ambasadi Švajcarske u Beogradu, istakla je da je fokus ekonomskih projekata Švajcarske na osnaživanju ženskog preduzetništva i povećanju zapošljivosti žena, posebno među ranjivim grupama u Srbiji. Lojbli je napomenula i da je Švajcarska usvojila svoju prvu spoljnu politiku o rodnoj ravnopravnosti i pravima žena. Ova strategija stavlja akcenat na ekonomsko osnaživanje žena, njihovo veće učešće u politici, seksualna i reproduktivna prava i borbu protiv rodno-zasnovanog nasilja, u skladu sa petim ciljem održivog razvoja koji je posvećen rodnoj ravnopravnosti.

Maja Gojković, Predsednica Skupštine Srbije najavila je na događaju da očekuje da Narodna Skupština do kraja godine usvoji novi, moderni zakon o rodnoj ravnopravnosti, koji će uključiti obavezu da žene budu ravnopravno zastupljene ne samo u parlamentu, već i u stranim delegacijama koje predstavljaju državu i u upravljačkim odborima velikih sistema.

Steliana Nedera, zamenica stalne predstavnice UNDP u Srbije izjavila je da je nesumnjiv značaj žena za stvaranje bolje budućnosti za sve i za očuvanje naše planete i da stoga novi Strateški plan Programa Ujedinjenih nacija za razvoj UNDP za period od 2018 -2021 posebnu pažnju posvećuje jačanju rodne ravnopravnosti i osnaživanju žena i devojčica. Napomenula je da je u borbi protiv rodno-zasnovanog nasilja važan sistemski i integrisan odgovor, a da su usvajanje i efikasna primena zakona jasna poruka počiniocima da je nasilje nedopustivo, te je parlament jedan od ključnih partnera u prevenciji nasilja.

Konferencija je organizovana u okviru saradnje na projektu „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine – druga faza“, koji sprovodi UNDP uz podršku Vlada Švajcarske, a koji pomaže uspostavljanje ženskih parlamentarnih mreža u Srbiji od 2013. godine.

 

Icon of SDG 05 Icon of SDG 16

UNDP UNDP u svetu

A

Albanija Alžir Angola Argentina Avganistan Azerbejdžan

B

Bahrein Bangladeš Barbados Beliz Belorusija Benin Bocvana Bolivija Bosna i Hercegovina Brazil Burkina Faso Burundi Butan

Č

Čad

C

Centralnoafrička Republika

Č

Čile

C

Crna Gora

D

Demokratska Narodna Republika Koreja Dominikanska Republika Džibuti

E

Egipat Ekvador Ekvatorijalna Gvineja El Salvador Eritreja Esvatini Etiopija

F

Filipini

G

Gabon Gambija Gana Gruzija Gvajana Gvatemala Gvineja Gvineja Bisau

H

Haiti Honduras Hrvatska

I

Indija Indonezija Irak (Republika) Iran Istočni Timor

J

Jamajka Jemen Jermenija Jordan Južna Afrika Južni Sudan

K

Kambodža Kamerun Kazahstan Kenija Kina Kipar Kirgistan Kolumbija Komori Kongo (Demokratska Republika) Kongo (Republika) Kosovo* (po rezoluciji 1244) Kostarika Kuba Kuvajt

L

Lao NDR Lesoto Liban Liberija Libija

M

Madagaskar Malavi Maldivi Malezija Mali Maroko Mauricijus i Sejšeli Mauritanija Meksiko Mijanmar Moldavija Mongolija Mozambik

N

Namibija Nepal Niger Nigerija Nikaragva

O

Obala Slonovače

P

Pacifik Pakistan Panama Papua Nova Gvineja Paragvaj Peru Program pomoći palestinskom narodu

R

Ruanda Ruska Federacija

S

Samoa (predstavništvo za više zemalja) Sao Tome i Principe Saudijska Arabija Senegal Severna Makedonija Sijera Leone Sirija Somalija Srbija

Š

Šri Lanka

S

Sudan Surinam

T

Tadžikistan Tajland Tanzanija Togo Trinidad i Tobago Tunis Turkmenistan Turska

U

Uganda Ujedinjeni Arapski Emirati Ukrajina Urugvaj Uzbekistan

V

Venecuela Vijetnam

Z

Zambija Zelenortska ostrva Zimbabve