Slika: https://www.government.nl/topics/circular-economy/from-a-linear-to-a-circular-economy

 

Tokom 2018, prepoznajući značaj cirkularne ekonomije za životnu sredinu, inovacije, ekonomski rast i stvaranje novih radnih mesta, UNDP je započeo projekat “Platforma cirkularne ekonomije za održivi razvoj u Srbiji”.  U partnerstvu sa Vladom Srbije, privatnim sektorom, akademskim ustanovama, kreativnim industrijama i organizacijama civilnog društva, UNDP radi na promeni linearnog pristupa proizvodnji i potrošnji (uzmi-napravi-baci) – u pravcu cirkularne ekonomije, u sledećim sektorima: jednokratna plastika, tekstil, i nameštaj, kao i viškovi hrane. Ova inicijativa obuhvata identifikaciju i uklanjanje regulatornih prepreka sa kojima se kompanije suočavaju u unapređenju cirkularnosti svog poslovanja, promovisanje dobre prakse i modela cirkularnog poslovanja, kao i zajedničku izradu mape puta za cirkularnu ekonomiju u Srbiji. Ovi strateški planovi će definisati željene ishode i identifikovati glavne korake ili rezultate neophodne za dostizanje postavljenih ciljeva.

UNDP će takođe testirati inovativne finansijske mehanizme, kao što su uticajno investiranje, da bi se podstaklo stvaranje finansijskog okvira za prelazak na cirkularnu ekonomiju.

Uporedo s tim, da bi se promovisao eko-dizajn i njegovo korišćenje za obrazovanje novih generacija dizajnera, objavljen je poziv mladim dizajnerima da predlože inovativna rešenja koja promovišu cirkularnost proizvoda i materijala u industriji nameštaja. Autori najboljih rešenja cirkularnog dizajna imaće priliku da sarađuju da domaćim proizvođačima nameštaja i da predstave prototipove na međunarodnom sajmu nameštaja 2020.

Da bi započela izgradnja „cirkularne kulture“ i da bi se ovaj koncept približio mlađim generacijama, organizuje se serija edukativnih predavanja i kreativnih radionica sa učenicima. Učenici se podstiču da razmišljaju o smanjenju otpada u svom svakodnevnom životu, kao i o kreativnim načinima da se postojeći otpad koristi za izradu novih proizvoda ili umetničkih dela.

Da bi započelo smanjenje viškova hrane, organizovana je serija radionica u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, Privrednom komorom Srbije, privatnih kompanijama, Bankom hrane, Udruženjem ugostiteljskih objekata i socijalnim preduzećima, radi predstavljanja inovativnih rešenja za smanjenje otpada od hrane i opcija za korišćenje viškova hrane kao resursa.

UNDP takođe podržava međunarodni festival održivosti pod nazivom “Cirkuliši” u Beogradu, u maju 2019, u saradnji sa organizacijom civilnog društva Mikser, koji je posvećen podizanju svesti o cirkularnoj ekonomiji i potrebi promene svesti u vezi sa načinom korišćenja ograničenih resursa i onoga što se smatra otpadom. Kroz različite formate, kao što je Međunarodna konferencija o cirkularnoj ekonomiji “Preokret / Shift”, tematske panele, „circulaton“, izložbu inovacija, dizajn zonu, umetničke instalacije, dečiju zonu, deo za urbanu hranu, festival će se baviti različitim aspektima cirkularne ekonomije i pokušati da iznađe nova i inovativna rešenja za održivije društvo.

Sveukupni cilj svih ovih aktivnosti je podrška održivom razvoju u Srbiji, razvoju koji stimuliše inovacije i konkurentnost, štiti životnu sredinu i zdravlje, a istovremeno osigurava da niko ne bude izostavljen ili isključen iz napretka.

Icon of SDG 09 Icon of SDG 11 Icon of SDG 12 Icon of SDG 13 Icon of SDG 17

UNDP UNDP u svetu

A

Albanija Alžir Angola Argentina Avganistan Azerbejdžan

B

Bahrein Bangladeš Barbados Beliz Belorusija Benin Bocvana Bolivija Bosna i Hercegovina Brazil Burkina Faso Burundi Butan

Č

Čad

C

Centralnoafrička Republika

Č

Čile

C

Crna Gora

D

Demokratska Narodna Republika Koreja Dominikanska Republika Džibuti

E

Egipat Ekvador Ekvatorijalna Gvineja El Salvador Eritreja Esvatini Etiopija

F

Filipini

G

Gabon Gambija Gana Gruzija Gvajana Gvatemala Gvineja Gvineja Bisau

H

Haiti Honduras Hrvatska

I

Indija Indonezija Irak (Republika) Iran Istočni Timor

J

Jamajka Jemen Jermenija Jordan Južna Afrika Južni Sudan

K

Kambodža Kamerun Kazahstan Kenija Kina Kipar Kirgistan Kolumbija Komori Kongo (Demokratska Republika) Kongo (Republika) Kosovo* (po rezoluciji 1244) Kostarika Kuba Kuvajt

L

Lao NDR Lesoto Liban Liberija Libija

M

Madagaskar Malavi Maldivi Malezija Mali Maroko Mauricijus i Sejšeli Mauritanija Meksiko Mijanmar Moldavija Mongolija Mozambik

N

Namibija Nepal Niger Nigerija Nikaragva

O

Obala Slonovače

P

Pacifik Pakistan Panama Papua Nova Gvineja Paragvaj Peru Program pomoći palestinskom narodu

R

Ruanda Ruska Federacija

S

Samoa (predstavništvo za više zemalja) Sao Tome i Principe Saudijska Arabija Senegal Severna Makedonija Sijera Leone Sirija Somalija Srbija

Š

Šri Lanka

S

Sudan Surinam

T

Tadžikistan Tajland Tanzanija Togo Trinidad i Tobago Tunis Turkmenistan Turska

U

Uganda Ujedinjeni Arapski Emirati Ukrajina Urugvaj Uzbekistan

V

Venecuela Vijetnam

Z

Zambija Zelenortska ostrva Zimbabve