Učenici Osnovne škole ,,Ivo Lola Ribar“ u Somboru i migranti iz Prihvatnog centra u tom gradu, 28. februara su izveli završnu vežbu pružanja prve pomoći u nesrećama.

Dvomesečna obuka ,,Priprema za delovanje i odgovor na nesreće“, koju je završilo 20 migranata i više desetina đaka Osnovne škole ,,Ivo Lola Ribar“, sprovedena je uz pomoć aktivista Crvenog krsta u Somboru.

Tokom pokazne vežbe, migranti i učenici pokazali su stečeno znanje i veštine pružanja prve pomoći povređenima, a tokom simulacije havarije na električnim instalacijama u toj školi.

Jelena Marić Luković, ispred Podrške Evropske unije opštinama i gradovima u kojima borave migranti, rekla je da ,,EU čini sve da lokalne zajednice u kojima su smešteni migranti učini otpornijim na krize i nesreće“.

Dodala je da je ,,ekipa položila ispit spremnosti, humanosti i zajedništva“.

,,Srećni smo kada vidimo kako dve zajednice, migrantska i lokalna, mogu zajedno da brinu za bezbednost dece“, rekla je Marić Luković i istakla da je ,,najvažnije da naučimo kako jedni druge da čuvamo“.

Sekretar Crvenog krsta Vojvodine Boško Mitrašinović rekao je da je vežba pokazala da Crveni krst ima veliku ulogu u spasavanju od nesreća.

,,Crveni krst u Somboru je organizovan na visokom nivou, ali svoje aktivnosti ne bi mogao da sprovodi bez armije volontera“, kazao je on.

Migrant Surud Jusef iz Iraka, koji u Srbiji boravi pet meseci, rekao je da je tokom obuke dosta naučio o prvoj pomoći, pre svega, sebi i deci.

Dvomesečna obuka ,,Priprema za delovanje i odgovor na nesreće“ sprovedena je u okviru Podrške EU upravljanju migracijama u Srbiji.

Icon of SDG 11

UNDP UNDP u svetu

A

Albanija Alžir Angola Argentina Avganistan Azerbejdžan

B

Bahrein Bangladeš Barbados Beliz Belorusija Benin Bocvana Bolivija Bosna i Hercegovina Brazil Burkina Faso Burundi Butan

Č

Čad

C

Centralnoafrička Republika

Č

Čile

C

Crna Gora

D

Demokratska Narodna Republika Koreja Dominikanska Republika Džibuti

E

Egipat Ekvador Ekvatorijalna Gvineja El Salvador Eritreja Esvatini Etiopija

F

Filipini

G

Gabon Gambija Gana Gruzija Gvajana Gvatemala Gvineja Gvineja Bisau

H

Haiti Honduras Hrvatska

I

Indija Indonezija Irak (Republika) Iran Istočni Timor

J

Jamajka Jemen Jermenija Jordan Južna Afrika Južni Sudan

K

Kambodža Kamerun Kazahstan Kenija Kina Kipar Kirgistan Kolumbija Komori Kongo (Demokratska Republika) Kongo (Republika) Kosovo* (po rezoluciji 1244) Kostarika Kuba Kuvajt

L

Lao NDR Lesoto Liban Liberija Libija

M

Madagaskar Malavi Maldivi Malezija Mali Maroko Mauricijus i Sejšeli Mauritanija Meksiko Mijanmar Moldavija Mongolija Mozambik

N

Namibija Nepal Niger Nigerija Nikaragva

O

Obala Slonovače

P

Pacifik Pakistan Panama Papua Nova Gvineja Paragvaj Peru Program pomoći palestinskom narodu

R

Ruanda Ruska Federacija

S

Samoa (predstavništvo za više zemalja) Sao Tome i Principe Saudijska Arabija Senegal Severna Makedonija Sijera Leone Sirija Somalija Srbija

Š

Šri Lanka

S

Sudan Surinam

T

Tadžikistan Tajland Tanzanija Togo Trinidad i Tobago Tunis Turkmenistan Turska

U

Uganda Ujedinjeni Arapski Emirati Ukrajina Urugvaj Uzbekistan

V

Venecuela Vijetnam

Z

Zambija Zelenortska ostrva Zimbabve